• Top Stories

    Λούκα Κατσέλη: Άρση των capital controls στον ορίζοντα

    • NewsRoom

    Λούκα Κατσέλη


    H Λούκα Κατσέλη, καθηγήτρια Οικονομικών, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, προσβλέπει επιστροφή στην κανονικότητα για την ελληνική οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλά και για τους απλούς καταθέτες.

    Η κανονικότητα αυτή βέβαια, δεν θα έρθει, όπως επισημαίνει, εάν δεν αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, τουτέστιν τα capital controls.

    Τρεις προϋποθέσεις.

    Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο ότι η Λούκα Κατσέλη θέτει τρεις προϋποθέσεις.
    Πρώτα-πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Δεύτερον, η ΕΚΤ θα πρέπει να να ξεκινήσει πάλι την κανονική ροή χρηματοδότησης, προκειμένου να μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να δανείζονται όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες με χαμηλό κόστος. Και τέλος, η κυρία Κατσέλη θεωρεί ως τρίτη προϋπόθεση-αποτέλεσμα ότι θα αρθούν οι περιορισμοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

    Το κλίμα στο Βερολίνο ως προς την αξιολόγηση καταγράφεται ως θετικό. Το ίδιο θετικό μήνυμα εξέπεμψε και ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

    katseli-louka

    Προϋπόθεση είναι η εμπιστοσύνη

    Ζητούμενο του Συνεδρίου στο Βερολίνο ήταν η ανάκτηση κλίματος εμπιστοσύνης στις ελληνογερμανικές σχέσεις, κάτι που είναι προϋπόθεση sine qua non για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της ανάπτυξης.

    Η Λουκά Κατσέλη είπε εκτίμησε ότι «οι ομιλητές είπαν 3 πράγματα» :

    «Πρώτον, να εμπεδωθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και θετικών προοπτικών για την ελληνική οικονομία, Δεύτερον, να βελτιωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο, ιδιαίτερα οι διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων και όλη η διαδικασία δικαστικής επίλυσης διαφορών. Τέλος, να υπάρξει χρηματοδότηση για βιώσιμα επενδυτικά προγράμματα και μέσω των τραπεζών αλλά και των διεθνών εταίρων».

    Το μήνυμα ελήφθη και από τις δύο πλευρές, κυρίως όμως από την ελληνική που καλείται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία στην Ελλάδα. Η κυρία Κατσέλη διαβεβαίωσε ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε καλή πορεία και όσα προβλήματα αντιμετωπίζει είναι διαχειρίσιμα. Επισήμανε, όμως, το γεγονός ότι ανάπτυξη με capital controls δεν γίνεται.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/imerkel-ipe-gia-mia-akoma-fora-ochi-ston-tsipra-pos-ta-kataferame-pali-etsi/35963

     



    ΣΧΟΛΙΑ