• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Από τον Φεβρουάριο και για 6 μήνες, καλύπτουμε το 10% των αγορών του νοικοκυριού σε σούπερ-μάρκετ και τις επιχειρήσεις τροφίμων

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Με την ομιλία του πρωθυπουργό Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε η μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2023.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ένα νέο μέτρο για τη στήριξη των νοικοκυριών από την αύξηση των τιμών των τροφίμων, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ τον Φεβρυάριο του 2023.

    Ο κ. Μητοστάκης παρουσίασε ένα «food pass»,  που θα καλύπτει το 10% των αγορών ενός νοικοκυριού σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό  το νέο μέτρο θα έχει διάρκεια έξι μήνες, ενώ θα χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από τη φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια, ένα ποσά θα αγγίζει τα 600 εκατ ευρώ.

    «10% o πληθωρισμός, 10% καλύπτει το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εξήγησε πως το «Food Pass» θα έχει παρόμοια μορφή με το «Fuel Pass», την επιδότηση για τα καύσιμα.

    Το μηναίο όριο αγορών για ένα άτομο θα είναι 220 ευρώ, ποσό που θα αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος έως τα 1000 ευρώ, με το κράτος να  επιδοτεί το 10% αυτών.

    Η διαδικασία θα είναι όπως το Fuel pass, ενώ οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εισπράττουν μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμό το 80% της επιδότησης. Η δράση θα αφορά πολίτες με ετήσιο εισοδήματα έως 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η πρωτοβουλία καλύπτει το 85% των νοικοκυριών. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 650 εκατ. ευρώ.

    «Κόμμα της γκρίνιας ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι του αποτελέσματος»

    Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η πρόκληση του κ. Τσίπρα στον ίδιο να κάνει εκλογές τώρα. Και αυτό καθώς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας, η οποία κράτησε πάνω από μια ώρα,  αναφέρθηκε μόλις για 3 λεπτά για την πορεία της χώρας αν κερδίσει τις εκλογές  ο ΣΥΡΙΖΑ.

    «Επιβεβαιώνεται με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι τελικά είστε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα εξουσίας», ανέφερε. «Κόμμα της γκρίνιας και όχι του αποτελέσματος».

    Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως όπως το 2022 ήταν καλύτερο από το 2021 έτσι και η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη από το 2023. Ανέφερε πως εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής το 2022 κλείνει με ανάπτυξη του ΑΕΠ σχεδόν διπλάσια του ΜΟ της ΕΕ, ενώ το 2023 θα είναι τριπλάσιος.  Την ώρα, μάλιστα,  που επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόλις στο ένα τέταρτο του ΜΟ του ρυθμού ανάπτυξης της ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόοδο των εξαγωγών και των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, πίσω από την οποία κρύβεται η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης. Όπως ανέφερε η ανάπτυξη πολεμά και την ανεργία, αναφερόμενος στη μείωση που έχει επιτευχθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Μάλιστα, το 2019, ανέφερε, η Ισπανία είχε πολύ χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από την Ελλάδα, ενώ το 2022 τα πράγματα είναι ανάποδα. Αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 και τη μείωση του δημόσιου χρέους επί  ποσοστό του ΑΕΠ, η οποία ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη από όλες τις υπόλοιπες χώρες.

    Το 2022 θα είναι το τελευταίο έτος με πρωτογενές έλλειμμα ενώ από του χρόνου γυρνάμε σε πρωτογενή πλεονάσματα, ανοίγοντας τον δρόμο στην επενδυτική βαθμίδα. Και αυτό με μείωση των φόρων και στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια και δεύτερον την αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας.

    Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια σειρά από μείωση φόρων, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ,  των ασφαλιστικών εισφορών ή την κατάργηση των φόρων στις γονικές παροχές, τα οποία αφορούν όλους. Αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση των πολιτών κόντρα στην ακρίβεια στην ενέργεια, με στοχευμμένες παρεμβάσεις που ξεπέρασαν τα 15 δισ. ευρώ.

    Ξέρω πως η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει το μηνιαίο εισόδημα. Αλλά η πολιτεία έχει αποδείξει πως βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και αυτοί το αναγνωρίζουν, ανέφερε.

    Απευθυνόμενος μάλιστα στην αντιπολίτευση, την κατηγόρησε πως απαξίωσε τους μηχανισμούς για την αυτόματη παρακράτηση των υπερεσόδων των προμηθευτών ενέργειας για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο καλάθι του νοικοκυριού, το οποίο σε πείσμα της αντιπολίτευσης, δούλεψε και δουλεύει, ενεργοποιώντας τον ανταγωνισμό.

    Αναφέρθηκε επίσης στα μεγάλα δημόσια έργα, τα οποία προχωρούν και αλλάζουν την εικόνα της χώρας. Αναφέρθηκε ειδικά, μάλιστα, στο έργο Πάτρα-Πύργος, το οποίο προχωρά μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, ενώ την περίοδο Τσίπρα, έγιναν «διάφορα πράγματα» για να ευνοηθεί ο Χρήστος Καλογρίτσας. Έκανε επίσης αναφορές στο ΒΟΑΚ, στο Flyover, στο Μετρό στην Αθήνα αλλά και σε αυτό της Θεσσαλονίκης, το οποίο είπε πως οι Θεσσαλονικείς θα έχουν του χρόνου ένα έργο που θα λειτουργεί και όχι «μουσαμάδες εξαπάτηση». Μίλησε επίσης για τα έργα στο Ελληνικό και τον Βοτανικό, αλλά και την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

    Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τα όσα είπε για την κατάσταση που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση το 2015, χρεώνοντας την τραγική διαπραγμάτευση του και το τρίτο μνημόνιο στη ΝΔ. Οι πολίτες θυμούνται και τα capital controls και το τρίτο μνημόνιο και την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με την Χρυσή Αυγή για να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά, όπως ανέφερε. Αν η χώρα ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας τότε, γιατί τάξατε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς το κ. Τσίπρα;

    «Ήσασταν αδαής, ψεύτης ή και τα δύο; Η ίδια η ιστορία έδωσε την απάντησή της», ανέφερε.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά από τα όσα κατάφερε να πράξει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια σε  ζήτημα όπως της ψηφιακής διακυβέρνησης, την παιδεία, το σύστημα υγείας, το συνταξιοδοτικό, την στήριξη των ατόμων με αναπηρία, το μεταναστευτικό και τα εξοπλιστικά. Αξίζει να σταθμίσουμε το που βαδίζουμε και το από που ξεκινήσαμε, τόνισε.

    Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως  ο προϋπολογισμός λαμβάνει υπόψη του τους κινδύνους και τις δυσκολίες που υπάρχουν για το 2023 αλλά η πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται σε τρείς άξονες: Τη στήριξη του εισοδήματος, την προστασίας από την ενεργειακή κρίση και την ανάπτυξη, με κινητήριο δύναμη το σχέδιο Ελλάδα 2.0 με έργα 14 δισ. ευρώ.

    O πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικά στη στήριξη των συνταξιούχων, με την αύξηση για πρώτη φορά εδώ και χρόνια των συντάξεων κατά περίπου 8% και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με για πολλούς από αυτούς να κερδίζουν μια «μόνιμη πρόσθετη σύνταξη τον χρόνο». Αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη των 250 ευρώ στους πιο ευάλωτους συμπολίτες και στις αυξήσεις 10% στους γιατρούς του ΕΣΥ από την αρχή του 2023, αλλά και στην έκτακτη ενίσχυση 600 ευρώ στους ενστόλους. Μάλιστα, κάλεσε την αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει επιτέλους τη θέση της για το επίδομα στους ενστόλους.

    Αναφορικά με την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιβολή πλαφόν από την ΕΕ στο φυσικό αέριο, ενώ έκανε λόγο για συνέχιση της στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης, παρουσιάζοντας λογαριασμούς πριν και μετά τον μηχανισμό κρατικής επιδότησης, ενώ ανέφερε πως θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης, προσθέτοντας και από τον Φεβρουάριο το νέο «food pass» που ανακοίνωσε.

    Παρακολουθήσεις

    Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως δεν επιθυμεί  να μιλήσει αναλυτικά για ζητήματα που «παραπέμπουν σε λασπομαχία παρά σε κοινοβουλευτική συζήτηση». Μια υπόθεση που την ερευνά η Δικαιοσύνη δεν θα την αφήσω να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σήριαλ με εβδομαδιαίες συνέχεις, ανέφερε για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, όπως θέλει ο κ. Τσίπρας.

    Οι πολίτες έχουν άλλες ανησυχίες και άλλες ελπίδες, ανέφερε και πρόσθεσε πως  δεν είναι όμως η πρώτη φορά που είχε προειδοποιήσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να θολώσει το τοπίο, ποντάροντας στην καταστροφολογία και τη συκοφαντία, αλλά και στην παγίδα της ταραχής από τη «νάρκη της απλής αναλογικής». Αναφέρθηκε μάλιστα πως σε αυτό ο κ. Τσίπρας βρήκε έναν νέο εταίρο.

    Επεσήμανε την ανακολουθία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος στην ομιλία του εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον τρόπο που οι Βελγικές Αρχές χειρίστηκαν την υπόθεση του Qatargate, κατά την οποία βασικό στοιχείο ήταν η τήρηση του απόρρητου, κάτι που καταγγέλλει στην Ελλάδα, αλλά και οι  παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, την ώρα που εδώ ξορκίζει. «Εκεί ενεργεί η Δικαιοσύνη την οποία εδώ αντικαθιστούν ύποπτα δημοσιεύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά τους. Τη Δικαιοσύνη ούτε την επαινούμε ούτε την κριτικάρουμε. Την αφήνουμε ελεύθερη», ανέφερε, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως έχει ήδη αρχίσει να χτίζει την αμφισβήτηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου.

    Επίθεση σε Ανδρουλάκη

    Στρεφόμενος προς το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως την ώρα που ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται υποκριτής εντός και εκτός συνόρων, ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να τον ακολουθήσει. Με τα ίδια μηδενιστικά επιχειρήματα.  «Πώς εξηγείτε όμως πως επιλέξατε να αποκαλέσετε Δούρειο Ίππο ένα δικό σας στέλεχος. Τώρα το καταλάβετε, αφού βγήκαν οι αποκαλύψεις;», ρώτησε την πλευρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της Εύας Καϊλή.

    «Ο κ. Ανδρουλάκης μας είπε πως η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση με προοδευτική κυβέρνηση. Αν η ΝΔ είναι στην αντιπολίτευση, μόνο ένας συνδυασμός κυβερνητικός υπάρχει, εσείς παρέα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός αν φαντάζεστε κ. Κατρίνη πως θα πάρετε 40%. Κι εγώ θα ήθελα να καρφώνω σαν τον Αντετοκούνμπο αλλά δεν μπορώ, δύσκολα θα γίνει αυτό». ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έκανε λόγο για έναν ρόλο του ΠΑΣΟΚ τύπου «σοσιαλ-Καμμένου».

    Ο πρωθυπουργός αντέτεινε τον δρόμο της αυτοδύναμης Ελλάδα που προτείνει η κυβέρνηση. Ανέφερε πως οι πολίτες θα πρέπει, αν θεωρούν πως τα τελευταία χρόνια υπήρξε πρόοδος σε μίοα σειρά από τομείς όπως η ασφάλεια στα σύνορα ή η ψηφιοποίηση του κράτους, να επιλέξουν αυτή να συνεχιστεί. Όπως μάλιστα τόνισε, το στοίχημα της επόμενης τετραετίας για τη ΝΔ θα είναι μεγαλύτερη ανάπτυξη, καλύτερες αποδοχές, μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα, ενώ έκανε λόγο για  ένα περιβάλλον κοινωνικής προστασίας που θα στηρίζεται από καλύτερη υγεία, προσιτή στέγη και πιο βιώσιμη ζωή, με επέκταση της ψηφιοποίσης και της κυκλικής οικονομίας.

    Μητσοτάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφίστε τα κονδύλια για την Άμυνα

    «Ζούμε σε μια Ελλάδα πολύ καλύτερη από του χθες. Έχει ένα δυναμικό σήμερα πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομήσει ένα καλύτερο αύριο, διαθέτοντας και τη γνώση και το σχέδιο να το κάνει πράξη. Όπως διαθέτει και την εμπειρία να ξεπερνά κρίσεις και να διορθώνει τα λάθη που γίνονται», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Τον προϋπολογισμό τον διαπερνούν τρεις λέξεις. Σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια», πρόσθεσε. «Καθίστανται εθνική αναγκαιότητα σε μια παγκόσμια συγκυρία αβεβαιότητας».

    «Δεν έχω ψευδαίσθηση πως η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. Θα ζητήσω μόνο να μην γίνεται η θλιβερή εξέλιξη ξανά αρνούμενοι τα κονδύλια για την άμυνα του τόπου«, ανέφερε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας εκνευρισμό στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλείστε τόσο πολύ όταν σας υπενθυμίζουν πως δεν ψηφίσατε τα κονδύλια για την άμυνα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στην στάση τους με τον προυπολογισμό άμυνας του 2022. «Όπως δεν ψηφίσατε τα Rafale, τις Belharra, της Ελληνογαλλική συμφωνία. Μη με προκαλείται στο θέμα αυτό, έχω κι άλλα να σας πω πολλά», ανέφερε.

     



    ΣΧΟΛΙΑ