• Πολιτική

    Μητσοτάκης από Βουλή: Οι κρίσεις για το Μάτι μπορούν να επανεξεταστούν

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Στο ζήτημα της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης για την τραγωδία στο Μάτι αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον νέο δικαστικό χάρτη.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με την επισήμανση πως η γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης είναι διαρκές ζητούμενο για κάθε κοινωνία, εξηγώντας πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να αντιμετωπίσει και αυτό το ζήτημα.

    «Στόχος μας είναι οι δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται σε σημαντικά μικρότερο χρόνο – περίπου στο 30% – και παράλληλα να αναπτυχθεί καλύτερα ο δικαστικός χάρτης, προσθέτοντας περί τους 1000 δικαστικούς στην πρώτη γραμμή. Ακολούθως, ο πρωθυπουργός στάθηκε στις συνέπειες που έχει η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, τόσο αναφορικά με την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά και επενδυτική εμπιστοσύνη προς τη χώρα.

    Στην Ελλάδα έχουμε ευρείας έκτασης αρνησιδικία, όπως σημείωνε ο αείμνηστος καθηγητής Τσακυράκης και τα λόγια του δυστυχώς ισχύουν και σήμερα», είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον αρμόδιο υπουργό γιατί, όπως είπε, το νομοσχέδιο έτυχε ευρείας διαβούλευσης. Αφήνουμε πίσω τις λογικές του ’50 και του ’60 και ερχόμαστε στον 21ο αιώνα και στην Ευρώπη και στο ζήτημα αυτό.

    «Τα δικαστήρια ενισχύονται με περισσότερους δικαστές, ενώ ενδεικτικά ανέφερε πως τα περιφερειακά δικαστήρια θα εκδικάζουν υποθέσεις έως και τα 250.000 ευρώ. Οι πολίτες εξακολουθούν να εξυπηρετούνται στον τόπο τους, πετυχαίνοντας μεγαλύτερη ταχύτητα, πρόσθεσε. Πρόκειται για μεταρρύθμιση με αναπτυξιακό χαρακτήρα», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

    «Μόλις χθες ανέκυψε το ζήτημα με τις ποινές για το Μάτι, ύστερα από έξι ολόκληρα χρόνια, ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως η χρονοτριβή ανοίγει πάντοτε τον χώρο της αμφιβολίας.

    Τα αδικήματα κρίθηκαν με βάση ευμενέστερο πλαίσιο που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε, προσθέτοντας πως «η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη δεν πρέπει να χάνεται, έχει τα θεσμικά αντίβαρα να θεραπεύσει τυχόν αστοχίες της, όπως έδειξε η αντίδραση της αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Οι ποινές για το Μάτι δεν είναι τελεσίδικες».

    Ο πρωθυπουργός συνέχισε μιλώντας για το νομοσχέδιο λέγοντας το: «όχι απλά μια σημαντική μεταρρύθμιση αλλά ιστορική τομή απέναντι σε ένα πρόβλημα διαχρονικό με στόχο σε πρώτη φάση όπως ειπώθηκε η δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται σε σημαντικά γρηγορότερο χρόνο και να εξορθολογιστεί ο δικαστικός χάρτης προσθέτοντας περίπου 1000 δικαστές στην πρώτη γραμμή.»

    Διαβάστε επίσης:

    Νίκος Χαρδαλιάς: «76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα»

    ΕΛΑΣ: Σε λειτουργία το 10201, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή για την προστασία των ανηλίκων

    Καλλιάνος: Απηύδησα, έπαιρνα τηλέφωνο τον Άδωνι να τον ρωτήσω πότε μπαίνει κάποιος στη ΜΕΘ



    ΣΧΟΛΙΑ