• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Οι ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις παράδειγμα για την ειρηνική συνύπαρξη στην Μεσόγειο

    • NewsRoom


    «Η τριμερής συνεργασία είναι θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Θεμέλιο που υπηρετούν σταθερά η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

    «Η συνάντησή μας γίνεται λίγες ημέρες μετά την εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Στο εξής οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα γίνουν ισχυρότερες σε όλα τα επίπεδα. Ο πρόεδρος Μπαιντεν θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών και ασφάλειας στην περιοχή μας. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να καλωσορίζει την επιστροφή των ΗΠΑ στον κεντρικό του ρόλο ως ηγετικού παράγοντα του ΝΑΤΟ».

    «Πιστεύω ότι Ελλάδα και Αίγυπτος θα υποδεχθούν με θετική διάθεση την αποφασιστικότερη στάση της Αμερικής στα δρώμενα στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε.

    «Στην ταραγμένη περιοχή μας οι δύο χώρες μας έχουν ήδη διαμορφώσει ένα παράδειγμα ειρήνης και συνεργασίας με εμβληματική στιγμή την πρόσφατη συμφωνία της 6ης Αυγούστου για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την κοινή μας πρόθεση οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν ώστε η συμφωνία αυτή να επεκταθεί» είπε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι «είναι πολύ σημαντική εξέλιξη. Αυτή η συμφωνία είναι το καλύτερο παράδειγμα όταν πορευόμαστε με γνώμονα διεθνές δίκαιο, κανόνες καλής γειτονίας και σεβασμό πετυχαίνουμε συμφωνίες προς όφελος των λαών μας».

    Ο πρωθυπουργός, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι με τον πρόεδρο της Αιγύπτου μίλησαν για τον East Med, συμπληρώνοντας πως «κάθε χώρα μπορεί να συμμετέχει, με την προϋπόθεση να απέχει από προκλήσεις να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα».

    Αλ Σίσι: Ελλάδα και Αίγυπτος θα αντιμετωπίσουμε από κοινού όσους απειλούν την ειρήνη

    Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος ξεκίνησε τις δηλώσεις του με συλλυπητήρια για τα θύματα του πρόσφατου σεισμού στη Σάμο και τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου ισχυροποιούν την ανάπτυξη των δύο χωρών.

    Επισήμανε δε πως το τελευταίο διάστημα αναπτύσσονται πολιτικές στην ευρύτερη περιοχή που έρχονται σε αντίθεση με τη διεθνή νομιμότητα και γι’ αυτό Ελλάδα και Αίγυπτος συμφωνούν ότι θα αντιμετωπίσουν από κοινού όσους απειλούν την ειρήνη και θα ενισχύσουν η μία την άλλη και στον αμυντικό τομέα.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο κ. Αλ Σίσι τόνισε πως έγινε με βάση τη διεθνή νομιμότητα και αποτελεί άλμα για τις συνεργασίες των χωρών στη θάλασσα, ενώ για τον EastMed είπε πως όλοι οι εταίροι καλωσορίζουν όποιον άλλο θέλει να συμμετάσχει στον αγωγό, αρκεί να σέβεται τη νομιμότητα.

    Για το Κυπριακό, είπε ότι προσδοκά σε δίκαιη λύση που θα είναι σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες, ενώ για τη Λιβύη τόνισε πως η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική και να φέρει την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, πάντοτε και σ’ αυτή την περίπτωση με βάση τους κανόνες του ΟΗΕ και απαραίτητη προϋπόθεση τη διάλυση των ένοπλων τμημάτων, την αποφυγή εξωτερικών παρεμβάσεων και την αντιμετώπιση των τρομοκρατών που, όπως είπε, μεταφέρονται στη Λιβύη.

    Ο κ. Αλ Σίσι στο σημείο αυτό επισήμανε πως είναι άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστεί η διεθνής τρομοκρατία και οι χώρες που την υποστηρίζουν και εξοπλίζουν ή ενθαρρύνουν τρομοκράτες να λογοδοτήσουν, προσθέτοντας ότι αποτελεί ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας που δεν έχει σχέση με τη θρησκεία ή τη φυλή και ότι η προσβολή οποιασδήποτε θρησκείας δεν μπορεί να είναι ανεκτή.



    ΣΧΟΛΙΑ