• Πολιτική

    Λιβάνιος: Ζητούμενο οι ξεκάθαροι κανόνες και ρόλοι μεταξύ κράτους, περιφερειών και δήμων

    • NewsRoom
    Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος


    Ξεκάθαρους κανόνες και ρόλους ανάμεσα στο κεντρικό κράτος, τις περιφέρειες και του δήμους ζήτησε κατά την ομιλία του στο ετήσιο Συνέδριο της ΕΝΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

    Ο υπουργός επισήμανε πως η μοναδική θητεία της απλής αναλογικής που βρίσκεται στη λήξη της, δημιούργησε προβλήματα λειτουργίας και υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

    «Βαδίζοντας στην έναρξη της νέας θητείας, νιώθω την ανάγκη να πω κάτι, ήρθε η ώρα να συστηθούμε και πάλι: είμαστε το κεντρικό κράτος. Πρέπει να χαράσσουμε την επιτελική πολιτική, να χαράσσουμε το γήπεδο.

    Είστε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, πρέπει να είστε αρμόδιοι για θέματα που αφορούν την περιφέρεια σας. Οι δήμοι πρέπει να είναι αρμόδιοι για θέματα που αφορούν τον δήμο τους.

    Αν δεν κλείσουμε αυτή τη βασική συμφωνία, δεν θα αποφασίσουμε ποτέ τι είναι Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, γιατί θα είναι πάντα συμπιεσμένη στους δήμους, που είναι πρώτος βαθμός και είναι πιο κοντά στην καθημερινότητα του πολίτη και στο κεντρικό κράτος».

    Ο υφυπουργός επισήμανε πως 13 χρόνια του θεσμού λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και δεν υπάρχει κώδικας, νομοθεσία για την λειτουργία της και έκρινε αναγκαίο, ως ένα μεγάλο έργο, την σύνταξη ενιαίου κώδικα α/βαθμιας κα β/βαθμιας Αυτοδιοίκησης.

    Το τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ, πραγματοποιείται στο μεταίχμιο δύο θητειών και ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στους περιφερειάρχες οι οποίοι δεν επανεξελέγησαν, με ειδική αναφορά στον Κώστα Αγοραστό, για την αγώνα που έκανε για την αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων που διαχειρίστηκε στην Θεσσαλία λόγω της κακοκαιρίας «Daniel». Παρόντες στο ετήσιο συνέδριο ήταν και οι νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες.

    Διαβάστε επίσης:

    Παπαθανάσης: Στην Κομισιόν το 3ο αίτημα πληρωμής ύψους 1,84 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης

    Άδωνις Γεωργιάδης: Είμαστε πάνω από τα προβλήματα του κόσμου

    Φάμελλος: Κρύο αστείο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα Black Friday



    ΣΧΟΛΙΑ