• Πολιτική

    Λίνα Μενδώνη: Ο πολιτισμός είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, συνυφασμένομε την ανάπτυξη

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη


    «Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση δουλειάς και μεταρρυθμίσεων, που πρέπει να γίνουν με γρήγορους ρυθμούς» ήταν τα πρώτα λόγια της υπουργού Πολιτισμού  Λίνας Μενδώνη, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου  Πολιτισμού για δεύτερη φορά από την ίδια.

    «Θέλω να ευχαριστήσω βαθύτατα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μοναδική τιμή που μού επιφύλαξε», ανέφερε η κυρία Μενδώνη.

    «Τιμή, η οποία μεταφράζεται σε πολύ μεγάλη ευθύνη για εμένα.

    Όπως είπε ο ίδιος, αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση δουλειάς και μεταρρυθμίσεων, που πρέπει να γίνουν με γρήγορους ρυθμούς».

    Και ποια είναι αυτά;

    Για όσους παρακολουθούν τα πεπραγμένα του υπουργείου Πολιτισμού είναι πολλά και σοβαρά, μερικά από τα οποία η κυρία Μενδώνη ανέφερε με λίγα λόγια:  «Πρόκειται για τα πολλά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, που πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2025», όπως είπε, «είναι τα εμβληματικά έργα, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Τατόι, το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων και πολλά άλλα».

    Μη παραλείποντας να επισημάνει και την «πολύ δουλειά, που επιβάλλεται να γίνει  στον σύγχρονο πολιτισμό, κάτι  που ήδη έχει ξεκινήσει και πρέπει να συνεχιστεί».

    Η ίδια τόνισε επίσης το μεγάλο στοίχημα του ψηφιακού  μετασχηματισμού όλων των φορέων σύγχρονου πολιτισμού.

    «Είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να ζήσουν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις», όπως είπε.

    Οι δεσμεύσεις

    Η αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας και η προσπάθεια να γίνει το κράτος φιλικό προς τον πολίτη, που είναι σκοποί της κυβέρνησης, αποτελεί  δέσμευση και του υπουργείου Πολιτισμού , δήλωσε εξάλλου η υπουργός.

    Και πρόσθεσε: «Έχω πει πολλές φορές, ότι ο πολιτισμός είναι ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό, το οποίο, όμως, είναι άμεσα συνυφασμένο με την ανάπτυξη.

    Ο πολιτισμός έχει μία ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, προκαλεί και προσελκύει επενδύσεις, είναι μοχλός ανάπτυξης, και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.

    Όλο το πρόγραμμά μας μέχρι το 2030 αποτυπώνεται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, ο οποίος παρουσιάστηκε σε όλες τις Περιφέρειες, και ο οποίος αποτυπώνεται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας».

    Η ίδια μάλιστα, αναφέρθηκε σε  πρόσφατη, έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι οι συνειδητοποιημένοι πολίτες είναι αυτοί οι οποίοι μετέχουν και συμμετέχουν στον πολιτισμό και στο πολιτιστικό αγαθό.

    «Ο πολιτισμός είναι στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών και γι’ αυτό πρέπει να τον  υπηρετήσουμε όλοι», είπε.

    Ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Κουμεντάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Πολιτισμού
    Ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Κουμεντάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Πολιτισμού

    Ο  σύγχρονος πολιτισμός

    Κατά την τελετή το υπουργείο παρέδωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Γιώργος Κουμεντάκης, ενώ παράλληλα βρέθηκε για πρώτη φορά στο ΥΠΠΟ ο νέος υφυπουργός για τον σύγχρονο πολιτισμό  Χρίστος Δήμας, τον οποίο καλωσόρισε  με ιδιαίτερη αναφορά η υπουργός Πολιτισμού.

    «Πρόκειται για έναν νέο πολιτικό», όπως είπε, «που φέρει τη βαριά κληρονομιά μίας οικογένειας πολιτικών, και ιδιαίτερα του πατέρα του, ο οποίος πάντοτε διακρίθηκε για το ήθος και την εντιμότητά του, την οποία έχει κληροδοτήσει και στον Χρίστο».

    Προσθέτοντας, ότι οι σπουδές του και η εμπειρία του κ. Δήμα, από τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια στο υπουργείο Ανάπτυξης, είναι ιδιαίτερα σημαντικές και μπορούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλα τα θέματα των αρμοδιοτήτων του.

    «Ο σύγχρονος πολιτισμός είναι ένα μέρος της ολότητας του πολιτισμού.

    Ο πολιτισμός είναι ενιαίος και έτσι πρέπει να τον βλέπουμε, την πολιτιστική κληρονομιά και τον σύγχρονο πολιτισμό σε μια διαρκή όσμωση και συνεργασία.

    Όμως, υπάρχουν θέματα διοίκησης, υπάρχουν πολιτικές οι οποίες πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να προχωρήσουν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

    Και νομίζω ότι η εμπειρία του Χρίστου, η γνώση του και οι σπουδές του αποτελούν, όπως είπα, εγγύηση γι’ αυτό», κατέληξε η υπουργός.

    Ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Κουμεντάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Πολιτισμού
    Ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Κουμεντάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Πολιτισμού

    Ο νέος υφυπουργός

    «Μεγάλη μου τιμή, που μπαίνω στην ομάδα του υπουργείου Πολιτισμού που αντικειμενικά λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία με την Λίνα Μενδώνη, η οποία έχει πολύ μεγάλη εμπειρία και ικανότητα και το έχει αποδείξει αυτό άλλωστε, τα τελευταία χρόνια», είπε εξάλλου ο υφυπουργός κ. Δήμας, παραλαμβάνοντας το δικό του χαρτοφυλάκιο.

    «Βέβαια πρέπει να πω, κυρία υπουργέ, ότι τη λέξη ανάπτυξη την είπατε περισσότερες φορές απ’ ό,τι τη λέγαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, απ’ όπου προέρχομαι», είπε χαμογελώντας ο νέος υφυπουργός.

    « Πράγματι ο στόχος είναι, πώς μπορούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τον ελληνικό πολιτισμό.

    Η αναπτυξιακή του προοπτική είναι ατελείωτη πραγματικά, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν χρειάζεται να σας το πω εγώ».

    Στις αμέσως επόμενες ενέργειές του έτσι, όπως ανέφερε θα είναι να επισκεφθεί το σύνολο των φορέων που θα επιβλέπει, προκειμένου να αποκτήσει μία συνολικότερη εικόνα και προσωπική σχέση μαζί τους.

    Οι ευχαριστίες

    Πέραν όλων των τυπικών, ευχάριστο κλίμα αλλά και συγκίνηση επικράτησαν στην μεσημεριανή τελετή  με την κυρία Μενδώνη να μιλά για την «μοναδική τύχη» να βρίσκεται σε  μία αντίστοιχη τέτοια τελετή, πολλά χρόνια πριν ως Γενική Γραμματέας αρχικά και στην συνέχεια ως υπουργός.

    «Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλες και όλους», κατέληξε «όλα τα στελέχη, όλο το προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε πάντα.

    Εξαιρετική συνεργασία δεν σημαίνει συμφωνία.

    Σημαίνει μετά από μία διαδικασία, από διεργασίες, ακόμα και διαφωνίες, να καταλήγεις σε αυτό το οποίο είναι σωστό για τον Άνθρωπο και για τον Πολιτισμό, για τους εργαζόμενους και για τον πολιτισμό».

    Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης ο Γιώργος Διδασκάλου, γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και η Ελένη Δουνδουλάκη, γενική γραμματέας σύγχρονου Πολιτισμού.

    Διαβάστε επίσης

    Ν. Κεραμέως: Στους κύριους στόχους ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό κράτος

    Παπαστεργίου: Να ανοιχτούμε σε νέους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια

    Καιρίδης: Θα επιμείνουμε στη σκληρή, αλλά δίκαιη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού



    ΣΧΟΛΙΑ