• Πολιτική

    Με κρίσιμη ψηφοφορία ξεκινά η διάσκεψη του ΣτΕ για τις άδειες


    Στο επίκεντρο της πολιτικής και δικαστικής επικαιρότητας είναι η σημερινή Διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, δεύτερη κατά σειρά εντός της εβδομάδας, μετά τη Διάσκεψη της Τετάρτης.

    Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει την καθιστούν ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς οι ανώτατοι δικαστικοί πρόκειται να αποφανθούν για το πρώτο στάδιο – τρόπον τινά τυπικό, προκαταρκτικό στάδιο-, το οποίο και αφορά θέματα παραδεκτού των προσφυγών, προκειμένου να μπορέσει το δικαστήριο να εισέλθει στην ουσία των κρινόμενων θεμάτων.

    Αν μείνουν σε αυτό το στάδιο, και κρίνουν ως μη παραδεκτές τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών, κρίνουν με άλλα λόγια ότι οι προσφυγές πάσχουν νομικά, δεν θα μπουν καθόλου στο δια ταύτα: τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά, σε σχέση πάντα και με τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Σε αυτή την εκδοχή, δικαστικές πηγές υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει άμεσα απόφαση.

    Αν, πάλι, το δικαστήριο εισέλθει στην ουσία, το πιθανότερο είναι οι διασκέψεις να μη σταματήσουν εδώ, κοινώς το «θρίλερ» συνεχίζεται. «Το βέβαιο είναι ότι η συνταγματικότητα ή μη, θα κριθεί εκ νέου στις 13 Ιανουαρίου οπότε και θα εκδικαστεί στο ΣτΕ νέο πακέτο προσφυγών», σημειώνει πρόσωπο που είναι σε θέση να γνωρίζει.

    Σε κάθε περίπτωση, σήμερα, η σύνθεση της Ολομέλειας (περίπου 30 δικαστικοί, μεταξύ των οποίων τρεις αντιπρόεδροι, συν ασφαλώς τον πρόεδρο του ανώτατου δικαστηρίου Νικόλαο Σακελλαρίου) έχει οριστεί να διασκεφθεί νωρίς το πρωϊ, και πάντως πριν από τις 10.00 πμ.

    Ουδείς γνωρίζει τη διάρκεια που θα έχει η Διάσκεψη. Την Τετάρτη διήρκεσε πέντε ολόκληρες ώρες, σε τόνους οξύτατους, και με εμφανείς αντεγκλήσεις μεταξύ των δικαστών, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο αμφίβολη τη σημερινή έκβασή της. Πληροφορίες φέρουν εξάλλου τον εισηγητή της υπόθεσης Γιώργο Παπαγεωργίου, να έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα πυρά, προτείνοντας την απόρριψη των προσφυγών.

    «Πρόσωπα – κλειδιά είναι τα μέλη που δεν εξέφρασαν άποψη κατά την πρώτη Διάσκεψη», εκτιμά η ίδια πηγή, μιλώντας στο Mononews. «Κανείς πάντως δεν μπορεί να ξέρει που θα κάτσει η μπίλια, η εισήγηση δεν προκαθορίζει την απόφαση».

    Η Δικαιοσύνη φλέγεται

    Πέρα από κάθε αμφιβολία, η Διάσκεψη συγκαλείται σε σκηνικό φλεγόμενο, και όχι μόνο μεταφορικά.

    Η βομβιστική επίθεση με ευθύνη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», στην πολυκατοικία του κέντρου όπου διαμένει η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, γνωστή από την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου αλλά και τη σύγκρουσή της με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, φέρνει τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς στο προσκήνιο. Η υπόσχεση της οργάνωσης για σχέδιο «Νέμεσις» τους αναδιπλώνει και προκαλεί φόβο, κάνοντας την ΕΛ.ΑΣ. να θωρακίζει όσους θεωρεί πιθανούς στόχους.

    Παράλληλα, μόλις χθες βράδυ, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το «Ποτάμι», υπό τον τίτλο «Ποιος απειλεί τη Δικαιοσύνη;», ο πρώην Πρωθυπουργός αλλά και πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Πικραμμένος άφησε σαφείς αιχμές για τη νυν ηγεσία του ανώτατου δικαστηρίου.

    «Διαβάζουμε σκωπτικά σχόλια και υπαινιγμούς για ακατάλληλα πρόσωπα στην ηγεσία του δικαστηρίου», είπε. «Είναι μεγάλη η στενοχώρια για εμάς τους πρώην προέδρους που τηρήσαμε τις παραδόσεις του ΣτΕ. Είναι ενδεχομένως ανθρώπινο να θεωρεί ο κάθε δικαστής ότι η υπόθεση που δικάζει είναι η πιο σημαντική. Όμως την κρίσιμη στιγμή οφείλει να κάνει την προσωπική του υπέρβαση με ευθύνη και εντιμότητα».

    Υπενθυμίζοντας στους συναδέλφους του ότι έχουν ορκιστεί να φυλάττουν το Σύνταγμα και τον νόμο, ανέφερε: «Δεν πρέπει να θαμπωνόμαστε από την εξουσία που έρχεται και παρέρχεται. Εμείς οι πρώην πρόεδροι του ΣτΕ παραλάβαμε και παραδώσαμε ψηλά το κύρος του Δικαστηρίου στην κοινωνία. Η παράδοση αυτή δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Αναμένουμε και απαιτούμε να τη δούμε να συνεχίζεται».

    Και όλα αυτά, ενώ δεν έχει καταλαγιάσει ακόμη ο θόρυβος που προκλήθηκε μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων, κατά την οποία διατυπώθηκε η βούληση αύξησης των ορίων ηλικίας, για τους ανώτατους δικαστικούς, που βάσει του Συντάγματος αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία στα 67 χρόνια τους. Η προοπτική νομοθετικής λύσης όπως – αρχικώς – τη διατύπωσε σε εφέτες και προέδρους εφετών η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τις δικαστικές ενώσεις, πολιτικούς όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συνταγματολόγους, κόμματα. Θύελλα τέτοια, ώστε χθες το απόγευμα κυκλοφόρησε στα δημοσιογραφικά γραφεία η είδηση ότι η κυρία Θάνου είπε σε συναδέλφους της ότι η εν λόγω προοπτική συνδέεται τελικά με τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τηλεοπτικές άδειες-Η ώρα του ΣτΕ: Πεντάωρη αντιπαράθεση στην πρώτη διάσκεψη των δικαστών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Τσατάνη στόχος της βόμβας στην Ιπποκράτους -Η Συνωμοσία των Πυρήνων την ευθύνη (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036



    ΣΧΟΛΙΑ