• Πολιτική

    Κρίση στα Σκόπια, σκέφτεται να παραιτηθεί ο Ζάεφ μετά το μπλόκο της ΕΕ

    • NewsRoom
    Ζόραν Ζάεφ

    Ζόραν Ζάεφ


    Το μπλόκο του Παρισιού στην έναρξη των προενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην ΕΕ φαίνεται πως προκαλεί «πυρετό» στην πολιτική σκηνή της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ  σκέφτεται μέχρι και το ενδεχόμενο παραίτησής του.

    Αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες ο Ζάεφ ξεκίνησε αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις. Απογοητευμένος από το «όχι» της ΕΕ, ο πρωθυπουργός της γειτονικής αναμένεται να ξεκαθαρίσει την τελική του απόφαση το Σάββατο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα μεταδίδει το  Press24. Ο Ζάεφ φέρεται πρόθυμος να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, αλλά όχι από την ηγεσία του κόμματός του.

    Πάντως, μέλη του κόμματος του εμφανίζονται αποφασισμένα να τον μεταπείσουν. Ωστόσο, ο Ζάεφ δεν είναι ο μόνος στην κυβέρνηση που σκέφτεται το ενδεχόμενο της παραίτησης.

    Η πιθανή παραίτηση Ζάεφ δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές ή σε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιο άλλο πρόσωπο. Πάντως η κυβέρνηση αρνείται να επιβεβαιώσει ή και να διαψεύδει τις φήμες. «Δεν είναι ώρα για απογοήτευση, απάθεια ή μικροπολιτικούς σχεδιασμούς»

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, απηύθυνε διάγγελμα και ανακοίνωσε ότι συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι δεν είναι η στιγμή για «απογοήτευση, απάθεια ή μικροπολιτικούς σχεδιασμούς».

    «Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν ανταποκρίνονται στις δικαιολογημένες προσδοκίες μας και δεν αντιστοιχούν σε προηγούμενες ανακοινώσεις της ΕΕ. Ενώ είμαστε απογοητευμένοι, πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία τη νέα πραγματικότητα», έγραψε ο πρόεδρος των Σκοπίων.



    ΣΧΟΛΙΑ