• Top Stories

    Κόβουν το ΕΚΑΣ από 80.000 συνταξιούχους!


    Ό,τι πήρατε πήρατε. Ό,τι ξοδέψατε ξοδέψατε. Τώρα είναι η ώρα να τα επιστρέψετε πίσω!Λόγος γίνεται για τους συνταξιούχους οι οποίοι από τον επόμενο μήνα που θα τελειώσει αρχίσει η επεξεργασία των φορολογικών τους δηλώσεων θα αρχίσει η αναδρομική επιστροφή των χρημάτων από τους δικαιούχους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

    Εκτιμάται, μάλιστα, ότι περίπου 80.000 δικαιούχοι έχουν ήδη εισπράξει φέτος το ΕΚΑΣ, αλλά με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που θεσπίστηκαν με το νέο ασφαλιστικό νόμο θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα σε 12 μηνιαίες δόσεις.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «ο επανακαθορισμός γίνεται κάθε Ιούνιο, κατόπιν επεξεργασίας των φορολογικών δηλώσεων. Σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί επιδόματα σε πρώην δικαιούχους που έχουν υπερβεί τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Η ίδια, πάγια διαδικασία θα εφαρμοστεί και φέτος. Η επιστροφή θα γίνει σε 12 μηνιαίες δόσεις με ισόποσο συμψηφιστικό υπολογισμό της σύνταξης».

    Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι η περικοπή του ΕΚΑΣ και η αναδρομική επιστροφή των ποσών από τους δικαιούχους του θα αρχίσει πιθανότατα από τον Ιούλιο, με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων.

    Λεφτά

    Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ είναι:

    α. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι επτά χιλιάδες διακόσια δεκαέξι (7.216,00) ευρώ καταβάλλεται επίδομα διακόσια τριάντα (230) ευρώ μηνιαίως.

    β. Από επτά χιλιάδες διακόσια δεκαέξι ευρώ και ένα λεπτό (7.216,01) ευρώ και μέχρι του ποσού των επτά χιλιάδων πεντακοσίων δεκαοκτώ (7.518,00) ευρώ ποσό εκατόν εβδομήντα δύο ευρώ και πενήντα λεπτών (172,50).

    γ. Από επτά χιλιάδες πεντακόσια δέκα οκτώ ευρώ και ένα λεπτό (7.518,01) και μέχρι του ποσού των επτά χιλιάδων επτακοσίων είκοσι (7.720,00) ευρώ, ποσό εκατόν δέκα πέντε (115,00) ευρώ.

    δ. Από επτά χιλιάδες επτακόσια είκοσι ευρώ και ένα λεπτό (7.720,01) και μέχρι του ποσού των επτά χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα δύο (7.972,00) ευρώ, ποσό πενήντα επτά ευρώ και πενήντα λεπτών (57,50).

    taxis1_0

    Διορθώνουν το Taxis με τους φουσκωμένους φόρους

    Εξωπραγματικά ποσά φόρων καταλογίζει σε χιλιάδες άνεργους, φοιτητές, νοικοκυρές και γενικότερα υποαπασχολούμενους πολίτες με πενιχρά εισοδήματα το Taxisnet «αγνοώντας» απαλλακτικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Άνθρωποι με εισοδήματα 3.000, 4.000 και 5.000 ευρώ φορολογούνται σαν… επιχειρηματίες και καλούνται να πληρώσουν απίστευτα ποσά στην Εφορία, καθώς όπως τελικά αποδεικνύεται το αυτοματοποιημένο σύστημα κρύβει τεράστιες παγίδες για χιλιάδες φτωχούς πολίτες.

    Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα εκκαθάρισης το οποίο χειρίζονται οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ φαίνεται να έχει διαμορφωθεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη ορισμένες απαλλακτικές διατάξεις της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας.

    Το σύστημα υπολογισμού της εκκαθάρισης υπολογίζει υπέρογκα ποσά φόρων σε όσους είχαν την… ατυχία να αποκτήσουν κατά τη διάρκεια του 2015 εισοδήματα από ενοίκια και ταυτόχρονα κάποια πολύ μικρά ποσά αμοιβών από περιστασιακή απασχόληση. Στις περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» η ΓΓΔΕ προσδιορίζει το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Με λίγα λόγια χιλιάδες φορολογούμενοι βρέθηκαν ξαφνικά να πληρώνουν φόρο της τάξης του 26% από το πρώτο ευρώ και να καλούνται να δώσουν και προκαταβολή φόρου της τάξης τους 75%.

    Δηλαδή, για ένα φορολογούμενο με πολύ χαμηλό εισόδημα η πρόσθετη διαφορά εισοδήματος που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων φορολογείται με τελικό συντελεστή 45,5%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/article-aftes-ine-i-3-technologikes-dexiotites-pou-mpori-na-afxisoun-ton-mistho-sas-kata-22/46172

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/i-xafniki-toumpa-tis-petra-nemkova-stis-kannesvinteo/46242



    ΣΧΟΛΙΑ