Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι οι ΗΠΑ δεν θα αυξήσουν τον ενιαίο δασμολογικό συντελεστή για τις χώρες της Ένωσης στο 15%, ακόμη και μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ ότι οι νέοι αυτοί δασμοί θα τεθούν πιθανώς σε ισχύ αυτή την εβδομάδα.

Η ΕΕ έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν σε ισχύ τον καθολικό δασμολογικό συντελεστή του 10% για τις εξαγωγές της, αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος στο Bloomberg.

1

Τον περασμένο μήνα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τους δασμούς της Ημέρας της Απελευθέρωσης που είχε επιβάλει ο Τραμπ σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Λίγες ώρες μετά την ακύρωση των λεγόμενων αμοιβαίων δασμών από το δικαστήριο, ο πρόεδρος δήλωσε ότι είχε υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή παγκόσμιου δασμού 10% βάσει διαφορετικού νόμου.

Μια μέρα αργότερα, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα αυξήσει το νέο δασμολογικό συντελεστή στο 15%, “με άμεση ισχύ”, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει εφαρμόσει.

Το περασμένο καλοκαίρι, η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνήψαν εμπορική συμφωνία που θα επέβαλε δασμό 15% στις περισσότερες εξαγωγές της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, ενώ θα καταργούσε τους δασμούς σε πολλά αμερικανικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ένωση. Η συμφωνία αυτή δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από την ΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Περσικός Κόλπος: Πάνω από 200 πλοία αγκυροβολημένα – Εκατοντάδες ακόμη μπλοκαρισμένα εκτός Ορμούζ

Βίντεο-ντοκουμέντο: Το πλήγμα αμερικανικού υποβρυχίου που βυθίζει ιρανική φρεγάτα ανοικτά της Σρι Λάνκα

Πιερρακάκης: Πρωτοφανής και βαθιά ανησυχητική η κρίση στη Μέση Ανατολή