• Πολιτική

    Κωστής Χατζηδάκης: Προχωράμε γρήγορα προς την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ

    • NewsRoom


    Στόχος της κυβέρνησης, αλλά και προσωπική του επιδίωξη αποτελεί το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ το ταχύτερο δυνατόν, όπως τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης.

    «Η απολιγνιτοποίηση προχωρεί για λόγους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς. Η παραγωγή λιγνίτη θεωρείτο, την προηγούμενη δεκαετία, ότι ήταν το διαμάντι, το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΔΕΗ» ανέφερε ο υπουργός.

    «Από εκείνο το χρονικό σημείο μέχρι σήμερα, λόγω των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας και των αποφάσεων στην Ευρώπη, φτάσαμε πέρυσι η ΔΕΗ να ‘μπει μέσα’ μόνο από τις λιγνιτικής μονάδες 200 εκατ. ευρώ. Φτάσαμε συνολικά η ΔΕΗ να έχει μπει μέσα από τις λιγνιτικές μονάδες 683 εκατ. ευρώ. Φτάσαμε στο σημείο σήμερα, αν κλείσουμε τις παλαιές λιγνιτικής μονάδες και συνεχίσουμε να πληρώνουμε τους εργαζόμενους, να μας κοστίζει λιγότερα από ό,τι να τις κρατήσουμε ανοιχτές. Γι’ αυτό θα προχωρήσουμε γρήγορα σε αυτή την κατεύθυνση» τόνισε χαρακτηριστικά.

    «Το πιο φιλόδοξο σχέδιο απολιγνιτοποίησης στην Ευρώπη» χαρακτήρισε το ελληνικό σχέδιο ο υπουργός και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει βάλει όριο το 2028 και θα προχωρήσει συντεταγμένα σε διάλογο.

    «Τα χρήματα που θα χρειαστούμε είναι πάρα πολλά, προφανώς θα αξιοποιήσουμε τα χρήματα από το Ταμείο για τη δίκαιη μετάβαση. Θα υπάρξει σχέδιο μεγάλης κλίμακας για την απολιγνιτοποίηση σε Δυτ. Μακεδονία και Αρκαδία και θα αξιοποιηθούν εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι. Είμαστε ήδη σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσβλέπουμε στη στήριξη της ΕΕ» πρόσθεσε.

    Πράσινο Ταμείο

    Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Ακροάσεων της Βουλής, η οποία ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την πρότασή του να τοποθετηθεί πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου ο Ευστάθιος Σταθόπουλος.

    Ο νέος πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου ενημέρωσε, προηγουμένως, τους βουλευτές ότι στο σχεδιασμό και στις προθέσεις της νέας διοίκησης είναι οπωσδήποτε το Πράσινο Ταμείο να λειτουργήσει κατά το δυνατό καλύτερα και ταχύτερα, ως φορέας διαχείρισης για την εκπόνηση των τοπικών χωρικών σχεδίων, τα οποία αφορούν περίπου 200 δήμους της χώρας και, κατά την εκπόνηση και εκτέλεσή τους, θα επηρεάσουν καθοριστικά την πολεοδομική εικόνα, περίπου του 70% της έκτασης της χώρας.

    Ο κ. Σταθόπουλος αναφέρθηκε και στον στόχο να εφαρμοστεί το σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας, καθώς και στο στόχο της αναζήτησης και επέκτασης νέων μορφών ανακύκλωσης, στο βαθμό που το ταμείο μπορεί να χρηματοδοτήσει τέτοιες δράσεις, αλλά και στην πρόθεση της νέας διοίκησης να στηρίξει την αποκατάσταση του μεταλιγνιτικού τοπίου.

    «Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, δεν είναι κάτι ουδέτερο και έξω από εμάς, και έχει τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα από την πολιτική ηγεσία αλλά και από τη διεθνή και ευρωπαϊκή πραγματικότητα», είπε ο κ. Σταθόπουλος και πρόσθεσε «Προγραμματίζουμε την αξιοποίηση πόρου, που ήδη υπάρχει και που προέρχεται από τον εκπλειστηριασμό των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων -είναι ένα σημαντικό ποσό- για την αποκατάσταση του μεταλιγνιτικού τοπίου που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της χρήσης αυτού του είδους, στις περιοχές της Δ. Μακεδονίας και της Αρκαδίας».

    Για την πολιτική του Ταμείου, ο υπουργός είπε ότι είναι πρωτίστως εργαλείο πράσινης ανάπτυξης, σκοπός του είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης, μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα όμως δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι στην πορεία το πεδίο λειτουργίας του Ταμείου διευρύνθηκε ώστε να καλύπτει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων των Φορέων Διαχείρισης.

    «Δεν θα τους αφήσουμε ακάλυπτους αυτούς τους ανθρώπους, προφανώς μισθοδοτούνται και πρέπει να μισθοδοτούνται. Δεν ξέρω όμως αν το Πράσινο Ταμείο είναι ο κατάλληλος φορέας για να καταβάλλει μισθούς και πρέπει όλοι μαζί, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, να βρούμε μια πιο ορθολογική αντιμετώπιση του θέματος, το ίδιο αφορά και στις υπερωρίες δασικών υπαλλήλων που πρέπει επίσης να καλύπτονται από εκεί» κατέληξε ο Κωστής Χατζηδάκης.



    ΣΧΟΛΙΑ