Αναμένεται σήμερα να αναθερμανθεί το πολιτικό θερμόμετρο στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς θα τεθεί προς συζήτηση το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής που εισηγείται την παραπομπή του πρώην Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, στο Δικαστικό Συμβούλιο με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, αναφορικά με το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων που συνέταξαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι συμμετείχαν στην προανακριτική διαδικασία, προτείνεται η άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του Κ. Καραμανλή για την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

1

Ειδικότερα, του αποδίδεται ότι παραβίασε το άρθρο 40 παρ. 3 του Ν. 4974/2022, με πρόθεση και σκοπό να ζημιώσει οικονομικά τον ΟΣΕ, παραλείποντας:

-Να θεσπίσει επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης για τον σιδηροδρομικό τομέα,

-Να διασφαλίσει την παροχή των αναγκαίων κρατικών πόρων προς τον ΟΣΕ για τη συντήρηση, επισκευή, αναβάθμιση και επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και για την κατάρτιση ενός ορθού προϋπολογισμού, βασισμένου σε πολυετές Στρατηγικό Πρόγραμμα Επενδύσεων, συγχρηματοδοτούμενο ή εθνικά χρηματοδοτούμενο.

Το πρόγραμμα αυτό προβλέπεται να εγκρίνεται με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενώ προβλέπεται και η στελέχωση του ΟΣΕ με το αναγκαίο προσωπικό.

Ενστάσεις και αποχωρήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Την αντίθεσή του στη διαδικασία εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του οποίου κατήγγειλαν πως η πλειοψηφία της Επιτροπής αρνήθηκε αδικαιολόγητα την κλήση κρίσιμων μαρτύρων για την υπόθεση, καλύπτοντας – κατά την άποψή τους – τον κ. Καραμανλή.

Η πορισματική έκθεση του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει πως η Επιτροπή ενέκρινε μια αντισυνταγματική και παράτυπη διαδικασία που, όπως αναφέρουν, παρακάμπτει την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή και οδηγεί σε απευθείας παραπομπή, χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία έρευνα. Όπως τονίζουν, «παραβιάζεται το άρθρο 86 του Συντάγματος» με τη χρήση της πλειοψηφίας ως εργαλείο κάλυψης, παρέχοντας – κατά την εκτίμησή τους – την «τελευταία πράξη προστασίας» προς τον πρώην υπουργό.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ φέρεται να προσανατολίζεται σε αποχή από τη διαδικασία ψηφοφορίας – θέση που ενδέχεται να υιοθετήσουν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές αρνήθηκαν να καταθέσουν πόρισμα, καταγγέλλοντας και αυτοί τη διαδικασία ως αντισυνταγματική. Η Ελληνική Λύση πρότεινε την επανάληψη της έρευνας, ενώ η Νίκη υποστήριξε πως στον Κ. Καραμανλή θα πρέπει να ασκηθούν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Ψηφοφορία με καθοριστικό χαρακτήρα

Η μυστική ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στις 21:00. Σύμφωνα με τις δηλώσεις και τις θέσεις των κομμάτων, υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού αναμένεται να ταχθούν 154 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπομπή απαιτεί τουλάχιστον 151 θετικές ψήφους για να εγκριθεί.

 

Διαβάστε επίσης 

Γιατί ανακοίνωσε τώρα η κυβέρνηση τα θαλάσσια πάρκα – Τα μηνύματα στην Τουρκία και τα επόμενα βήματα

Κάνατε λάθη στην εγγραφή του ακινήτου στο Κτηματολόγιο; Οι 3 λύσεις για να τα διορθώσετε

Αποκλειστικό: Σκάνδαλο με ανύπαρκτα πτυχία από «μαϊμού» – πανεπιστήμιο στην Αγία Παρασκευή