• Πολιτική

    Κόσοβο: Ενοχλημένοι με την κυβέρνηση Ράμα, απειλούν με δασμούς την Αλβανία

    • NewsRoom

    Έντι Ράμα (Αλβανία) και Ράμους Χαραντινάι (Κόσοβο)


    Προειδοποίηση για την επιβολή υψηλών δασμών στις εισαγωγές εμπορευμάτων από την Αλβανία προειδοποίησε τα Τίρανα η κυβέρνηση του Κοσόβου.

    Η κυβέρνηση του Ράμους Χαραντινάι διαμαρτυρήθηκε έντονα στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα, καθώς η αλβανική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην πλήρη υλοποίηση της διμερής συμφωνία για την απελευθέρωση των εισαγωγών αλεύρων, μπύρας και πατάτας από το Κόσοβο στην Αλβανία.

    Πλέον, η κυβέρνηση της Πρίστινα δίνει διορία δύο μηνών στην αλβανική κυβέρνηση να καταργήσει τους δασμούς για τα τρία αυτά προϊόντα. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση, το Κόσοβο απειλεί πως θα καταφύγει σε μέτρα ανάλογα με εκείνα που έλαβε κατά της Σερβίας, επιβάλλοντας στα προϊόντα από την Αλβανία δασμούς της τάξης του 100%. Το Κόσοβο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας, αμέσως μετά την Ιταλία.

    Πριν από δύο ημέρες, στελέχη των υπουργείων Εμπορίου των δύο κυβερνήσεων συναντήθηκαν σε μια προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα. Ωστόσο, η συνάντηση κατέληξε χωρίς συμφωνία, με την Πρίστινα να κατηγορεί την κυβέρνηση του Έντι Ράμα για το ναυάγιο.



    ΣΧΟΛΙΑ