• Πολιτική

    Κοντονής στο Ειδικό Δικαστήριο: Το σκάνδαλο Novartis αφορά γιατρούς – Τις διαφορές με Παπαγγελόπουλο τις έλυνε ο Τσίπρας

    Σταύρος Κοντονής

    Σταύρος Κοντονής


    Χωρίς “κατηγορώ” αλλά με “καρφιά” για συναντήσεις και διαφωνίες που “τις έλυνε ο πρωθυπουργός” κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής για τον κατηγορούμενο αναπληρωτή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

    «Δεν διαθέτω στοιχεία ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ήταν το πρόσωπο που εννοούσε η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, όταν στην επιστολή παραίτησης της κατήγγειλε παρεμβάσεις στο έργο της», κατέθεσε ο μάρτυρας εξαπολύοντας μύδρους για την καταγγέλλουσα εισαγγελέα που όπως είπε, όφειλε, να τον ενημερώσει εάν δεχόταν παρεμβάσεις “κι εκείνος θα απευθυνόταν στον πρωθυπουργό και θα έβρισκε λύση και όχι να βγάζει δελτία Τύπου”.

    Σε ερώτηση για τα άλλα πρόσωπα που κατά το κατηγορητήριο, ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να παρενέβη σε εκκρεμείς έρευνες, ο κ. Κοντονής απάντησε:

    “Όταν ανέλαβα υπουργός Δικαιοσύνης είδα ότι το υπουργείο ήταν λίγο κέντρο διερχομένων και είχα δώσει εντολή να καταγράφονται όλοι οι εισερχόμενοι . Είδα δύο φορές τον κύριο Σάλλα να είχε επισκεφθεί τον κ. Παπαγγελόπουλο και το είχα αναφέρει αμέσως στον Πρωθυπουργό.”

    Στην ερώτηση της προέδρου του Δικαστηρίου για το εάν ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν παρεμβατικός, ο κ. Κοντονής απάντηση ότι κατά τη συνύπαρξη τους στο υπουργείο “είχαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σε κάποια θέματα και διαφωνίες” για τις οποίες ο ίδιος είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό “κι εκεί τέλειωσαν όλα”.

    Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι πιστεύει ότι “σκάνδαλο Novartis υπήρξε αλλά σε επίπεδο γιατρών.. Μπορεί να υπήρξε εμπλοκή πολιτικού αλλά η δικογραφία που έφτασε στη Βουλή με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα ειλικρινά ξεπερνά κάθε φαντασία ” και διατύπωσε την εκτίμηση ότι “κανένα μέλος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε στόχο να συγκαλύψει ή να παρέμβει στην υπόθεση της Novartis “

    Το μεγαλύτερο μέρος της κατάθεσης του κ. Κοντονής αναλώθηκε στις καταγγελίες της Ελένης Ράικου και την επιστολή παραίτησης της.

    Πρόεδρος: Καταλάβατε να φωτογραφίζεται ο κ. Παπαγγελόπουλος στην επιστολή παραίτησης ;

    Στ.Κοντονής: Το μυαλό μου πήγε στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Eίπα πως είναι δυνατόν η οικονομική ολιγαρχία να πιέζει εισαγγελείς. Αναμένοντας να πάω στη Βουλή μου έστειλε μήνυμα η Ελένη Ράικου και μου έγραψε. “Δεν ξέρετε τι έχω υποστεί τόσους μήνες”. Αυτό με ξένισε.” Η κυρία Ράικου είπα στη Βουλή, γιατί με ρωτούσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, γιατί παραιτήθηκε, αντί να στείλει μήνυμα, να κατονομάσει ποιοί κρατικοί παράγοντες και οικονομικοί παράγοντες παρεμβαίνουν στο έργο της”.

    Πρόεδρος: Αναφερόμενη στα παράκεντρα εξουσίας η κυρία Ράικου, μήπως εννοούσε τον Παπαγγελόπουλο;

    Στ.Κοντονής: Δεν μπορούσα να φανταστώ, ότι εννοούσε τον Παπαγγελόπουλο. Δεν πιστεύω άλλωστε, ότι κανένα μέλος της τότε κυβέρνησης είχε στόχο τη συγκάλυψη, γνωρίζετε ότι έχω αποχωρήσει από καιρό και οι σχέσεις μου δεν είναι καλές με τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ να σκεφτώ για συγκάλυψη.

    Την επόμενη μέρα που έμαθα για την παραίτησή της κα Ράικου έπεσα από τα σύννεφα γιατί την προηγούμενη μέρα την είχα δει και δεν μου είχε πει απολύτως τίποτα. Διαβάζοντας το περιεχόμενο της παραίτησής της δεν σας κρύβω ότι η έκπληξη ήταν τεράστια , έμεινα ενεός.

    Θεωρώ ότι δουλειά των δικαστών δεν είναι να εκδίδουν δελτία Τύπου. Αν είχε παράπονα θα έπρεπε να αναφερθεί στην προϊσταμένη της και αν αισθανόταν πιέσεις ως εισαγγελέας, τότε να ασκούσε τα εισαγγελικά της καθήκοντα.

    Πρόεδρος : Η ίδια είπε τα περί στοχοποίησης της από δημοσιεύματα και ότι φοβήθηκε ..

    Κοντονής: Από τη στιγμή που ασκούμε εξουσία είμαστε και δεκτικοί κριτικής και πρώτα από όλα από τον Τύπο … Πρέπει να μάθουμε όλοι να δεχόμαστε τον έλεγχο . Αν μου είχε πει η κα Ράικου από ποιους δεχόταν πιέσεις, είχα τρόπο παρέμβω και την επόμενη μέρα θα είχα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό. Είχα κάθε τρόπο να περιφρουρήσω την κυρία εισαγγελέα αν μου ανέφερε παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων . Και πιστεύω ότι αν και οι σχέσεις μας έχουν κλονιστεί σε έσχατο σημείο χωρίς περιθώριο επαναφοράς, θα έπαιρνε ο πρώην πρωθυπουργός τα μέτρα του. Σε τελευταία ανάλυση αν τα λέει τώρα, να πει διευθύνσεις και ονόματα. Θα αναφερόμουν στο Πρωθυπουργό και αν δεν έπραττε , θα έπραττα εγώ τα δέοντα.

    Ο κ. Κοντονής κατέθεσε ότι πέραν των γιατρών και τις συνταγογραφήσεις, θεωρούσε ότι μπορεί κάποιος πολιτικός να είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο με τις τιμολογήσεις, αλλά όταν είδε το φάκελο με τους δέκα πολιτικούς «σκοτείνιασε ο νούς του».

    Για το ισχυρισμό προστατευόμενου μάρτυρα « για την τροχήλατη βαλίτσα, με λεφτά που πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου” ο κ.Κοντονής είπε ότι “αυτά δεν λέγονται ούτε σε ασφαλιστικά μέτρα, όπου αρκεί απλή πιθανολόγηση. Τα αναφερόμενα για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα «ξεπερνούν κάθε φαντασία».

    «Ήταν φανερό ότι από τους γιατρούς προερχόταν το σκάνδαλο Νοβάρτις, τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Δεν μπορούσε να αποκλειστεί βέβαια στη τιμολόγηση των φαρμάκων,να εμπλεκόταν κάποιος πολιτικός. Όμως , ξεπερνούσε κάθε φαντασία αυτό που έγινε με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

    Εισαγγελέας: Γιατί το λέτε αυτό;

    Στ. Κοντονής: Διότι περιλάμβαναν τους πάντες τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και λοιπά.

    Όταν ήρθε ο φάκελος είχε σκοτεινιάσει ο νούς μου, που είδα τα αυτά τα πολιτικά πρόσωπα. Είχα επιφυλάξεις και για τους μάρτυρες. Πρότεινα να σταλεί ο φάκελος στη Δικαιοσύνη, όπως και έγινε.”

    Τη Δευτέρα θα καταθέσει ο καταγγέλλων εισαγγελέας. Παναγιώτης Αθανασίου.



    ΣΧΟΛΙΑ