• Πολιτική

    Κοντά στην επίτευξη της τεχνικής συμφωνία με τους θεσμούς, λέει η κυβέρνηση

    • NewsRoom
    διαπραγμάτευση Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Κοντά στην τεχνική συμφωνία με τους δανειστές φαίνεται πως βρίσκεται η Ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

    Στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα χρηματοοικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα, που ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, σημειώθηκε «μεγάλη πρόοδος» σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, που τόνισε ότι θα έχουμε «μια κανονική τεχνική συμφωνία και όχι ένα προσχέδιο» το ερχόμενο Σάββατο.

    Την ημέρα αυτή είναι προγραμματισμένη μαραθώνια συνάντηση του ελληνικού επιτελείου με τους τέσσερις εκπροσώπους των δανειστών (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM), ενόψει του eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως ως τελικός στόχος για την ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης, με την τελική συμφωνία, έχει τεθεί η 22α Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η συζήτηση σήμερα στράφηκε στον δημοσιονομικό χώρο 320 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν το 2018 για κοινωνική πολιτική. Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο φέρεται να εξοικονόμησε το υπουργείο Οικονομικών από την επισκόπηση των κρατικών δαπανών.

    Η κυβέρνηση περιμένει την απάντηση των δανειστών επί του αιτήματος να παγώσει εκ νέου η αύξηση του ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειανατολικου Αιγαίου, ενώ συνεχίζονται οι ανταλλάγες κειμένων για τα υπόλοιπα ζητήματα, που πρέπει να λυθούν μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας.

    Το κείμενο της συμφωνίας (Memorandum of Understanding – MoU) το οποίο θα επικυρώσουν στις 4 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πάρει μορφή πολυνομοσχεδίου για να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή.

    Στο μεταξύ σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Κλάους Ρέγκλινγκ, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την αποπληρωμή παλαιών δανείων της Ελλάδας με τα κεφάλαια που θα περισσέψουν από το τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλα τα θέματα στο τραπέζι θεσμών – κυβέρνησης για την γ΄ αξιολόγηση – Ποιες οι κρίσιμες ημερομηνίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα ανταλλαγή ομολόγων αμέσως μετά το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης ετοιμάζει η Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ