• Big Story

    Αισιόδοξη ξανά η κυβέρνηση για επιστροφή των θεσμών – Ποια η συμβιβαστική λύση που προτείνει

    Τσίπρας


    Αισιόδοξη εμφανίζεται ξανά η ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη μιας κατ΄ αρχήν συμφωνίας με τους Ευρωπαίους δανειστές, έπειτα από την ολοκλήρωση των συνομιλιών που είχαν στις Βρυξέλλες οι κκ Τσακαλώτος και Χουλιαράκης καθώς και η κα Αχτσιόγλου.

    «Φαίνεται ότι πάμε καλά, αλλά μέχρι να κλείσει η συμφωνία δεν μπορούμε να πούμε τίποτα», αναφέρει κυβερνητική πηγή για τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Τρίτης στις  Βρυξέλλες.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου αρχίζουν και πάλι να μιλούν για την πιθανότητα να υπάρξει μια συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής, η οποία θα επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με σκοπό να υπάρχει το Staff Level Aggreement μέσα στις επόμενες ημέρες. Κάτι που θα επιτρέψει το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης να μπορεί να πραγματοποιηθεί ίσως μέσα στον Μάιο.

    Μάλιστα, ορισμένοι θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας προέβη στις «δραματικές» δηλώσεις του για «κύκλους που εμποδίζουν τη συμφωνία» και στην αίτηση του για έκτακτη σύνοδο κορυφής, με σκοπό να εμφανίσει τον συμβιβασμό ως αποτέλεσμα της δικής του πίεσης.

    Όπως προκύπτει από τις Βρυξέλλες, για να ξεπεραστεί η διαφωνία που έχει προκύψει με την χρονική στιγμή της εφαρμογής των νέων μέτρων, η κυβέρνηση και οι θεσμοί φαίνεται πως συζητούν μια συμβιβαστική πρόταση η οποία περιλαμβάνει την εφαρμογή μέτρων 1% του ΑΕΠ για τις συντάξεις από το 2019 και την επιβολή μέτρων 1% του ΑΕΠ από το αφορολόγητο το 2020, τα οποία όμως θα μπορούν να επιβληθούν νωρίτερα, δηλαδή το 2019, αν η επίδοση του 2018 δεν καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

    Η συμβιβαστική αυτή λύση είναι προτιμότερη από την αρχική θέση του Βερολίνου που προέβλεπε την λήψη μέτρων 2% του ΑΕΠ από το 2019 και σύμφωνα με κάποιους παρατηρητές ήταν η αντίδραση στην “υπαναχώρηση” του κ. Τσίπρα, όπως ανέφεραν και οι Financial Times χθες, για τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο στο Brussels Group λίγο μετά το Eurogroup της 20 Μαρτίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσίπρας σε Τουσκ: Να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Financial Times: Ο Τσίπρας έκανε πίσω στη συμφωνία τον Μάρτιο γιατί φοβήθηκε το πολιτικό κόστος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Ναυάγιο» στο χθεσινό δείπνο Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Αχτσιόγλου με τους Θεσμούς



    ΣΧΟΛΙΑ