• Πολιτική

    Κομισιόν προς Τουρκία: Προσδοκούμε αποκλιμάκωση της έντασης

    • NewsRoom
    Oruc Reis

    Oruc Reis


    Μηνύματα στην Τουρκία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, στέλνει η Κομισιόν, την ώρα, ωστόσο, που η Άγκυρα κάθε άλλο παρά προχωρά σε μια πολιτική εξάλειψης των εντάσεων στην περιοχή.

    Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε νέα παράνομη Navtex για έρευνες του Oruc Reis μέχρι τις 29 Νοεμβρίου.

    Σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, τόνισε ότι η ΕΕ προσδοκά την αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς για τις συναντήσεις που είχε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας στις Βρυξέλλες, ο Πίτερ Στάνο σημείωσε ότι «η EE ήταν πολύ ξεκάθαρη στο πλαίσιο των προσδοκιών», κάτι το οποίο μεταφέρθηκε στον Ιμπραήμ Καλίν, όπως είπε, και συμπλήρωσε ότι «η προσδοκία της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση».

    «Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο ξανά να ξαναδούν τι έγινε από την πλευρά της Τουρκίας και να επανεκτιμήσουν αν η ΕΕ θα προχωρήσει στο δρόμο της θετικής ατζέντας και τη δέσμευσης με έναν εποικοδομητικό διάλογο ή εάν θα να διερευνηθούν όλες οι άλλες επιλογές όπως υπογραμμίστηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου» επισήμανε ο κ. Στάνο τονίζοντας την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

    Σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει την νέα παράνομη τουρκική Navtex με ισχύ μέχρι 29 Νοεμβρίου και κάλεσε την Άγκυρα να την ανακαλέσει άμεσα.

    «Η κυβέρνηση επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ότι με τη νέα αυτή κίνηση, η Άγκυρα παραβιάζει για άλλη μια φορά το Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών που οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης και θέτει εμπόδια στη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ τη στιγμή μάλιστα που Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί ‘στρατηγική προτεραιότητα’» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

    Χθες, Κυριακή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε μέλη του κόμματός του, έκανε νέο άνοιγμα στην ΕΕ τονίζοντας πως η Άγκυρα βλέπει τον εαυτό της ως «αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης».

    Φίλος της Ευρώπης δηλώνει τώρα ο Ερντογάν

    Mετά τη νέα παράνομη NAVTEX, o Ερντογάν καλεί την ΕΕ στο τραπέζι του διαλόγου



    ΣΧΟΛΙΑ