• Πολιτική

    Απαγόρευση κυκλοφορίας: Η προαναγγελθείσα πράξη ευθύνης για την προστασία της ζωής

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Στην επιβολή των μέγιστων περιορισμών στις μετακινήσεις -και όχι στην πλήρη απαγόρευση, όπως επισήμαιναν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου- προχώρησε η κυβέρνηση από το πρωί της Δευτέρας και μέχρι τις 6 Απριλίου, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας από την απειλή του θανατηφόρου κορονοϊού, που καλπάζει στην Ευρώπη.

    «Η παραμονή στο σπίτι είναι στον πυρήνα της ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης, δεν είναι περιορισμός, αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, χθες το απόγευμα κάνοντας τις ανακοινώσεις για τα νέα αυστηρότερα μέτρα.

    Η απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια «είναι ίσως το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης δημοκρατικής πολιτείας, που όμως πρέπει να γίνει εγκαίρως, για μην γίνει μάταιο» σημείωσε.

    Κάνοντας και πάλι αναφορά στον εφιάλτη δίχως τέλος που ζει η Ιταλία («χάνεται ένας άνθρωπος κάθε δύο λεπτά» όπως είπε), ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι προχωρά στην λήψη αυτού του τελευταίου μέτρου από «χρέος να μην επιτρέψω να υποστεί μια τέτοια δοκιμασία και η χώρα μας».

    «Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί. Δική μου επιλογή είναι μόνο μία, η ζωή και η υγεία των Ελλήνων» είπε χαρακτηριστικά.

    Πρόσθεσε ότι η παραμονή μας στις εστίες τις μετατρέπει σε οχυρά ζωής και συμπλήρωσε: «Δεν θα αφήσω μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών. Πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό».

    Ο πρωθυπουργός έκλεισε με τα λόγια του Θίοντορ Ρούσβελτ: «Ο έπαινος ανήκει στον άνθρωπο που είναι πραγματικά στην αρένα, με πρόσωπο γεμάτο ιδρώτα και αίμα. Που έχει, όμως, ενθουσιασμό και αφοσίωση. Γιατί ξοδεύει τον εαυτό του σε ένα άξιο σκοπό».

    Από την περασμένη εβδομάδα το… σπόιλερ

    Με δηλώσεις τους τόσο ο πρωθυπουργός όσο και κυβερνητικά στελέχη έστρωσαν το έδαφος για αυτό που ακολούθησε από την περασμένη εβδομάδα.

    Ο Στέλιος Πέτσας το πρωί, μιλώντας στον Σκάι, είπε «αξιολογούμε κάθε μέρα τα δεδομένα και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί».

    «Θα πάρουμε όποιες αποφάσεις χρειάζεται», «ο πρωθυπουργός ενημερώνεται και αποφασίζει», απάντησε στο ερώτημα για ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

    «Είναι ένας πόλεμος που πρέπει να κερδίσουμε. Ακόμη και αυτοί που ταξίδεψαν να μείνουν σπίτι τους, να μην έρθουν σε επαφή με τις κοινωνίες και διασπείρουν τον ιό» τόνισε.

    Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε πως ακόμη και το γενικό lockdown βρίσκεται στο τραπέζι. Μάλιστα, αποκαλύπτει πως ήδη στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν σε συσκέψεις προετοιμασίας σχεδίων που εμπλέκουν επικουρικά τον στρατό.

    Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο μήνυμα της περασμένης Πέμπτης έδινε ουσιαστικά πρόγευση του τι θα ακολουθήσει λέγοντας: «Το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί». Η λέξη «σχεδόν» άφηνε τότε όλα τα περιθώρια ανοιχτά.

    «Από όλους εμάς και την συμπεριφορά μας εξαρτάται τελικά αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμη πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας» είχε πει λίγες ημέρες πριν.

    Η ΠΝΠ και οι πολιτικοί αρχηγοί

    Πριν προχωρήσει στις ανακοινώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Τον δρόμο για τον αυστηρό περιορισμό στις μετακινήσεις είχε ανοίξει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε το Σάββατο:

    Άρθρο εξηκοστό όγδοο: Πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19

    1. Προς τον σκοπό μείωσης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 μπορεί να επιβάλλεται, πλέον άλλων μέτρων, με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, η προσωρινή
    απαγόρευση εισόδου στην Ελληνική Επικράτεια υπηκόων τρίτων κρατών. Η απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει για τους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανήλικων τέκνων τους.

    2. Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, είναι δυνατόν, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, να επιβάλλεται, για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, σε όλη την Επικράτεια ή σε ορισμένη μόνο περιοχή, απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, στις οποίες συμμετέχει ένας ελάχιστος αριθμός ατόμων. Με την ίδια απόφαση μπορούν να προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία.

    3. Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, είναι δυνατόν να επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, περιορισμοί ή απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω ή εν μέρει στην Επικράτεια. Από τα μέτρα του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών, αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο.  Τα μέτρα του πρώτου εδαφίου της παρούσας επιβάλλονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι εξαιρέσεις του δευτέρου εδαφίου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση για την εφαρμογή της παρούσας. Παράβαση της παρούσας επισύρει τις κυρώσεις της παρ. 2 του εξηκοστού ένατου άρθρου.

    Άρθρο εξηκοστό ένατο: Μηχανισμοί ελέγχου μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού και διοικητικές κυρώσεις

    1. Η περ. α. της παρ. 1 του εικοστού τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αντικαθίσταται ως εξής:

    «1. α) Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των κατεπειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) του άρθρου 82 του ν. 4622/2019 (Α’ 133)».

    2. Στο τέλος του εικοστού τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 64) προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:

    «5. Στα φυσικά πρόσωπα, που παραβιάζουν τα μέτρα της παρ. 1 του παρόντος, χωρίς να θίγονται οι προβλεπόμενες στην παρ. 6 του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 42) ποινικές κυρώσεις και οι κυρώσεις που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων».



    ΣΧΟΛΙΑ