• First Top Stories

    «Κυβερνώ και χωρίς εσένα»: Το μήνυμα που έστειλε ο Αλ. Τσίπρας στον Π. Καμμένο

    • Νένα Σώκου


    Στον αστερισμό του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ η Αθήνα, με τον πρωθυπουργό να στέλνει χθες από τις ΗΠΑ ηχηρό μήνυμα στον κυβερνητικό εταίρου Πάνο Καμμένο, ότι η… ζωή συνεχίζεται και χωρίς αυτόν. Λίγες ώρες πριν από τις κάλπες στη γειτονική χώρα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε για πρώτη φορά στις απειλές του Πάνου Καμμένου ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας εξελίξεις: «Η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω αν θα επιβιώσει ο συνασπισμός, αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο κυβερνητικός μου εταίρος» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Wall Street Journal.

    Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας και στις δύο χώρες έχει δρομολογήσει εξελίξεις στην Αθήνα, με τα σενάρια για τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες να διαδέχονται το ένα το άλλο, αφού κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα αν οι κάλπες στην Ελλάδα θα στηθούν πριν από την κύρωση της συμφωνίας ή μετά, με τη μια εκδοχή να είναι εξαρτώμενη από την άλλη.

    Ο πρωθυπουργός, πάντως, έστειλε χθες μήνυμα στον Πάνο Καμμένο ότι η κυβέρνησή του θα επιβιώσει ανεξαρτήτως εάν οι ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτή. Αυτό σημαίνει πως το Μαξίμου εκτιμά ότι σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας μπορεί να εξασφαλίσει 151 ψήφους και πως η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της χωρίς τους βουλευτές των ΑΝΕΛ. Επίσης, από τη δήλωση προκύπτει πως το Μαξίμου εκτιμά ότι δεν τίθεται θέμα απώλειας της δεδηλωμένης.

    Εξάλλου, το Μαξίμου εμφανίζεται σίγουρο ότι μπορεί να εξασφαλίσει και τις θετικές ψήφους για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αντλώντας «ναι» από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, από το Ποτάμι, όπως και από τους ΑΝΕΛ.

    Με τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού στη WSJ γεννάται το ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός εννοεί ότι η δεξαμενή για στήριξη στην κυβέρνηση σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας είναι οι ίδιοι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν και τη συμφωνία ή εάν έχουν ήδη ξεκινήσει υπόγειες διεργασίες και συμφωνίες με μεμονωμένους βουλευτές.

    Πάντως, το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι το «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών δεν συνεπάγεται και το «ναι» σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλέξης Τσίπρας στην WSJ: Θα πείσουμε τους Θεσμούς για τις συντάξεις – «Δεν θα παίξω παιχνίδια με τη Συμφωνίας των Πρεσπών»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε ποιους ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για το «ναι» στην Συμφωνία των Πρεσπών



    ΣΧΟΛΙΑ