ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Λουίτζι Ντι Μάιο, επικεφαλής του κυβερνώντος Κινήματος των Πέντε Αστέρων, άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι επίκειται το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία, ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.
«’Ο,τι κι αν συμβεί, ήθελα να σας πω ότι ήταν τιμή μας να εργαστούμε μαζί σε αυτή την κυβέρνηση» ανέφερε ο Ντι Μάιο, που είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός.
Ο Κόντε αναμένεται να απευθυνθεί στο Κοινοβούλιο αργότερα σήμερα, προκειμένου να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του μετά τη δήλωση του εταίρου των Πέντε Αστέρων στον συνασπισμό, της ακροδεξιάς Λέγκας, ότι θα υποβάλει πρόταση μομφής.
Δεν έχει οριστεί ακόμη η διεξαγωγή ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο και επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα για το πώς θα τελειώσει η πολιτική αναταραχή.
Ωστόσο, αναμένεται ευρέως ότι ο Κόντε θα παραιτηθεί αργότερα σήμερα, ανοίγοντας τον δρόμο για τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα να ξεκινήσει επίσημες διαβουλεύσεις με τα κόμματα για να δει αν μπορεί να σχηματιστεί ένας νέος συνασπισμός. Σε περίπτωση αποτυχίας, θα διαλύσει το Κοινοβούλιο.
Ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, έχει ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τρεισήμισι χρόνια πριν από την προγραμματισμένη διεξαγωγή της, έχοντας την πεποίθηση ότι η αυξανόμενη δημοτικότητά του στις δημοσκοπήσεις θα τον οδηγήσει στην εξουσία και θα στείλει στην αντιπολίτευση το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Ο Ντι Μάιο είπε πως οι βουλευτές των Πέντε Αστέρων θα υποστηρίξουν τον Κόντε, καθηγητή Νομικής χωρίς πολιτική ένταξη. «Ο καθένας από εμάς γνωρίζει ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» έγραψε ο Ντι Μάιο σε ανάρτηση στο Facebook.
«Η Λέγκα θα πρέπει να απαντήσει για τη λανθασμένη απόφασή της να τα χαλάσει όλα, προκαλώντας κυβερνητική κρίση στα μέσα Αυγούστου… απλώς και μόνο για να κυνηγήσει τις δημοσκοπήσεις», πρόσθεσε.
Πολιτικές πηγές δήλωσαν χθες Δευτέρα στο πρακτορείο Reuters πως το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας είχε «καλές», αρχικές επαφές με τα Πέντε Αστέρια για το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός νέου συνασπισμού.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εκλογές στην Ιαπωνία: Η κυβέρνηση μειοψηφίας είναι πιθανόν να χάσει τον έλεγχο της Άνω Βουλής, σύμφωνα με τα exit polls
- Ιράν: Συμφώνησε σε συνομιλίες με Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία για το πυρηνικό του πρόγραμμα
- Συρία: Περισσότεροι από 1.000 νεκροί ο τραγικός απολογισμός της βίας στο νότιο τμήμα της χώρας
- Ηλεία: Φωτιά στην περιοχή Αστεραίικα – Μήνυμα από το 112
