• Πολιτική

    Κυβερνητικές πηγές για παράταση της NAVTEX: Καθαρά προσχηματική η αναφορά της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο

    • NewsRoom


    Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στη νέα προκλητική κίνηση της Άγκυρας να δώσει παράταση στην  παράνομη NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis έως τις 27 Αυγούστου.

    Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν: «Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μονό που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».

    Σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις

    Μετά τις εξελίξεις αυτές, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, με τον στόλο να είναι σε ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

    Εξάλλου, αύριο αναμένονται τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για κοινή εκπαίδευση με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

    Ανάλογη κίνηση αναμένεται και από την Αίγυπτο.

    Η κίνηση των Τούρκων δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για διερευνητικές επαφές, για την επανέναρξη των οποίων πιέζει το Βερολίνο στο πλαίσιο της προεδρίας της ΕΕ. Η γερμανική πλευρά ήθελε επανάληψη της τριμερούς του Βερολίνου στις 28 Αυγούστου μεταξύ του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, της υπεύθυνης Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένης Σουρανή και του συμβούλου εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ.

    Για την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή, 27 και 28 Αυγούστου, έχει οριστεί το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο οποίο θα συζητηθεί εκ νέου το πρόβλημα της τουρκικής προκλητικότητας.

    Στο προηγούμενο έκτακτο συμβούλιο, που είχε συγκληθεί κατόπιν ελληνικού αιτήματος, είχε αποφασιστεί να παραπεμφθεί στην συνεδρίαση της 27ης – 28ης Αυγούστου το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

    Το χρονικό διάστημα των λίγων ωρών από την λήξη της παράτασης της Navtex στις 27 Αυγούστου αφήνει θεωρητικά ένα παράθυρο ανοιχτό για συνάντηση των συμβούλων των δύο πλευρών την Παρασκευή.

    Εξάλλου, αύριο, Δευτέρα, εισάγονται προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής οι συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία για τον καθορισμό των ΑΟΖ, με την προοπτική της κύρωσής τους από την Ολομέλεια την Τετάρτη 26 Αυγούστου.

    Την συμφωνία έχει ήδη κυρώσει το Κοινοβούλιο της Αιγύπτου.

    Η τουρκική πλευρά έδωσε την παράταση νωρίς το βράδυ της Κυριακής, λίγες ώρες πριν από την παρέλευση της 12ης βραδινής, που έληγε κανονικά η Navtex.

    To τουρκικό ερευνητικό πλοίο Οruc Reis και η συνοδεία των τουρκικών πολεμικών πλοίων που το ακολουθούν συνεχίζει να βρίσκεται εντός της θαλάσσιας περιοχής που είχε ορίσει η Άγκυρα για τις έρευνες του ερευνητικού πλοίου.

    Η συγκεκριμένη εξέλιξη φάνηκε ως αναμενόμενη, καθώς έτσι όπως κινείται το ερευνητικό σκάφος έδειχνε ότι δεν κάνει καμία διαδικασία για να αποχωρήσει από την περιοχή.

    Το πρωί της Κυριακής το Oruc Reis συνέχιζε την πορεία του δυτικά-νοτιοδυτικά. Ώρα 10 της 23ης Αυγούστου το Oruc Reis και ο τουρκικός στολίσκος απείχαν περίπου 10 ναυτικά μίλια όποτε και θα ξανά έμπαιναν σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κινούμενοι στο νοτιοανατολικό κομμάτι της NAVTEX.



    ΣΧΟΛΙΑ