• Πολιτική

    Κυβέρνηση: Σηκώνει το γάντι στην κοινοβουλευτική πρωτοβουλία Τσίπρα και στη νέα ανοιχτή εμπλοκή Ράμμου για τις υποκλοπές


    Νέα δεδομένα στο πολιτικό- εκλογικό σκηνικό δημιουργούν οι εξελίξεις στο ζήτημα των υποκλοπών, με την τοξικότητα να «χτυπά κόκκινο», μακριά από τα προβλήματα των πολιτών και της οικονομίας, και τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, υπό πρωτόγνωρες συνθήκες, να επανέρχονται στην επιφάνεια.

    Με τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, να εξελίσσεται σε «πέτρα του σκανδάλου» και να επιχειρεί να καταστεί «ρυθμιστής» της κατάστασης, υπερβαίνοντας εξ ορισμού και κατά πολύ τον θεσμικό του ρόλο. Και τον Αλέξη Τσίπρα να  επιδιώκει να κρατήσει τη «μπάλα στο γήπεδό του», αυτό της σκανδαλολογίας και της «δικαιοσύνης», αναλαμβάνοντας, εντός της ημέρας, κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, η «βεντάλια» των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτείνεται από την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, είτε εναντίον του Προέδρου της Βουλής είτε εναντίον της Κυβέρνησης (πιθανότερο σενάριο) έως και την αποχώρηση του κόμματος από τη Βουλή, παράλληλα με το αίτημα για παραίτηση του Πρωθυπουργού, επικαλούμενος το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί πλέον να μετέχει σε αυτό που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας αποκαλεί «πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή».

    Ο «άγνωστος Χ» παραμένει αφενός αν θα προκαλέσει παραίτηση των βουλευτών του, οπότε η χώρα οδηγείται σε εκλογές, αφετέρου αν, σε μια  τέτοια περίπτωση, θα τον ακολουθήσουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία χθες, τάχθηκαν εκ νέου εναντίον των χειρισμών της Κυβέρνησης στο θέμα των επισυνδέσεων.

    Σηκώνει το γάντι η Κυβέρνηση

    Σε κάθε περίπτωση, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία «σηκώνει το γάντι» και απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορεί για «πολύμηνη μεθόδευση», καλώντας τον να υλοποιήσει την απειλή του και να καταθέσει πρόταση μομφής. Πρόταση την οποία χαρακτηρίζουν ευκαιρία για σύγκριση δυο διακυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ). Δεν διστάζουν μάλιστα, να συνδέσουν την εξέλιξη αυτή με τις καταγγελίες Καλογρίτσα στο Ειδικό Δικαστήριο για τα sms που φέρεται να του απέστειλε ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός Ν. Παππάς για το «ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL». Αλλά και με τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και τις off shore του Αρτέμη Αρτεμίου.

    Έμπειρα στελέχη της κυβέρνησης κάνουν λόγο για «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», δεν διστάζουν δε, να χαρακτηρίζουν τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως απέλπιδα προσπάθεια  του κ. Τσίπρα να ανατραπούν οι υφιστάμενοι σε βάρος του πολιτικοί και δημοσκοπικοί συσχετισμοί και να αποκρυφθεί η «ένδεια υλοποιήσιμων προτάσεων και λύσεων στα προβλήματα των πολιτών»

    Ενώ, παράλληλα, εξαπολύουν σφοδρή επίθεση εναντίον του κ. Ράμμου, στον οποίο αποδίδουν κομματικά κίνητρα και υστεροβουλία και βαρύτατες ευθύνες, κάνοντας λόγο για «παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα» και για «περίεργη προνομιακή σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση». Με την υπενθύμιση ότι, επί τέσσερα χρόνια, ο κ. Ράμμος ουδέποτε επιδίωξε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό.

    Προς επίρρωση της εκτίμησης αυτής, στην Κυβέρνηση, εκτός από τη στάση που κράτησε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ όλο το προηγούμενο διάστημα, επικαλούνται και το γεγονός ότι η συνάντηση Ράμμου- Τσίπρα πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί, ενώ την επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων «θυμήθηκε να την στείλει αργά το μεσημέρι κι αφού προηγουμένως ο Τσίπρας έκανε παιχνίδι».

    Σημειώνουν δε ότι τις εξελίξεις πυροδότησε το τετ α τετ διάρκειας άνω της μιας ώρας, Τσίπρα- Ράμμου στην έδρα της ΑΔΑΕ.

    Πώς πήρε την απόφαση ο Αλέξης Τσίπρας

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αμέσως μετά από τη συνάντηση με τον κ. Ράμμο, συγκάλεσε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του πολιτικού σχεδιασμού και του επικοινωνιακού επιτελείου. Και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν εισηγήσεις εναντίον μιας πρότασης δυσπιστίας, στη λογική ότι «αυτό βολεύει την Κυβέρνηση και θα συσπειρώσει τους βουλευτές της ΝΔ», προσανατολίζεται στην λογική της ανάληψης σχετικής κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας ή αντίστοιχής της. Με τις τελικές αποφάσεις του κ. Τσίπρα να μην έχουν ληφθεί, έως αργά χθες το βράδυ.

    Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δημοσιοποιήσει τα εμπλεκόμενα ονόματα των προσώπων που φέρονται ότι τελούσαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας και μετά από τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα.

    Μάλιστα, στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι αυτή η πιθανή πρωτοβουλία Τσίπρα συνιστά «θεσμική κίνηση στο ναό της Δημοκρατίας»

    Τι περιέχει ο απόρρητος φάκελος Ράμμου

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο απόρρητος φάκελος της ΑΔΑΕ με τους «στόχους» της ΕΥΠ, περιλαμβάνει περιγραφή νόμιμης επισύνδεσης για λόγους εθνικής ασφαλείας ενός εν ενεργεία υπουργού, ο οποίος φέρεται να παρακολουθήθηκε μετά από εισαγγελική εντολή για 10 μήνες (από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2021), ή κατά άλλη εκδοχή για τρεις μήνες, έναν πρώην σύμβουλο του Πρωθυπουργού και 4 ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για δύο χρόνια (από τον Ιούνιο του 2020 έως και το Μάιο του 2022) πάντα μετά από εισαγγελική εντολή.

    Το mononews έχει τα ονόματα των εμπλεκόμενων αξιωματούχων, αλλά για λόγους δεοντολογίας, δεν θα τα δημοσιεύσει.

    Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και η ανάρτηση του κ. Ράμμου με αφορμή ακόμα εκδήλωση για το μέλλον της Ευρώπης, τις υποκλοπές και το κράτος δικαίου.

    «Επειδή πολλά λέγονται τις τελευταίες ώρες για το ποιοι μένουν πιστοί στην Ευρώπη και ποιοι την προδίδουν, ίσως θα ήταν καλό να θυμηθούμε ότι η Ευρώπη (το ευρωπαϊκό πνεύμα και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός) δεν είναι σύνθημα, ούτε μία οριστικά παγωμένη στον χρόνο ταυτότητα. Επίσης, σίγουρα, δεν είναι μανιχαϊσμοί και φανατισμοί… Η Ευρώπη είναι το δημοκρατικό πλαίσιο, ο διάλογος, η ευρυχωρία που επιτρέπει σε αντίθετες απόψεις να συζητούν μεταξύ τους, και να επιχειρούν να ακούσει η μία την άλλη. Είναι η ανεκτικότητα και ο ήρεμος διάλογος χωρίς μακαρθικού τύπου εκ των προτέρων αποκλεισμούς και η συνεχής αναζήτηση της αλήθειας, ακόμη και αν αυτή καμιά φορά είναι βασανιστική», έγραψε σε ανάρτηση του.

    Με τους περισσότερους να αναρωτιούνται «που το πάει ο Ράμμος, όταν είναι σαφές ότι δεν τα βάζει πια μόνο με τον Ντογιάκο;»

    Διαβάστε επίσης

    Οικονόμου κατά Ράμμου: Εξώθησε την ανεξάρτητη ΑΔΑΕ σε περίεργη προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ

    Κοινοβουλευτική κίνηση προετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα των υποκλοπών – Νέες επιστολές Ράμμου

    Ανδρουλάκης για παρακολουθήσεις: Να προκαλέσει ο Μητσοτάκης ενημέρωση της επιτροπής θεσμών



    ΣΧΟΛΙΑ