• Πολιτική

    Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ – Αποφασίστηκε επέκταση του φράκτη στον Έβρο

    • NewsRoom


    Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που συστάθηκε για την φύλαξη των συνόρων στον Έβρο Η νέα στρατηγική της Τουρκίας στα χερσαία σύνορα είχε χτυπήσει το «καμπανάκι» στην κυβέρνηση, εξ ου και είχε προγραμματιστεί εδώ και μέρες η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που διεξήχθη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αλλά και άλλων κορυφαίων υπουργών, στη συνεδρίαση τέθηκαν όλα τα δεδομένα επί τάπητος, προκειμένου το σκηνικό του Έβρου να μην επαναληφθεί σε συνέχειες τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.

    Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης, αποφασίστηκε η επέκταση του φράχτη του Έβρου σταδιακά κατά μήκος ολόκληρου του Έβρου ποταμού. Η επέκταση θα γίνει και με εθνικούς πόρους, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η κυβέρνηση έχει κάνει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ακόμα εκκρεμεί.

    Παράλληλα, έγινε μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης σε θάλασσα και στεριά και διαπιστώθηκε πως στη θάλασσα υπάρχει τριπλασιασμός των περιστατικών, κυρίως στη ρότα προς Ιταλία, όπως το προ ημερών περιστατικό στα Κύθηρα.

    – Έγινε συζήτηση για το επεισόδιο του Έβρου. Διαπιστώθηκε λόγω του ότι οι χάρτες έχουν συνταχθεί το 1926 και η γεωμορφολογία είναι ευμετάβλητη, αλλά στις ελληνικές αρχές είναι σαφές ότι το επεισόδιο του Δεκαπενταύγουστου με τη νησίδα ήταν κατευθυνόμενο από την Τουρκία.

    – “Πρέπει να έχουμε τον νου μας”, λένε συμμετέχοντες στη σύσκεψη και αυτό γιατί αξιολογήθηκαν μεν τα σενάρια, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα συμπεριφερθούν οι Τούρκοι και πόσο θα τραβήξουν το σχοινί.

    Δρομολογείται ο φράκτης στον Έβρο

    Παράλληλα, η Ελλάδα το επόμενο διάστημα αναμένεται να δρομολογήσει την επέκταση του φράχτη για ακόμα 80 χιλιόμετρα, ακόμα και χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους. Η χώρα μας, πάντως, έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν είναι θετική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με το επιχείρημα ότι μια ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε ένα τέτοιο έργο θα δημιουργήσει προηγούμενο και για επόμενα αντίστοιχα projects, μεγαλύτερης εμβέλειας. Η κυβέρνηση, πάντως, εμφανίζεται εκ των αντικειμενικών συνθηκών αποφασισμένη να προχωρήσει.

    Διαβάστε επίσης

    Μήνυμα Μητσοτάκη προς Ζελένσκι: Είναι θέμα αρχής για την Ελλάδα να μη δεχτεί την αλλαγή συνόρων που η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει

    Νέα πρόκληση Ακάρ για την Ελλάδα-«Ελπίζουμε να μην κάνουν κάποιο λάθος»



    ΣΧΟΛΙΑ