• Πολιτική

    «Παράθυρο» για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από Μητσοτάκη – «Έχουμε εκλογικό νόμο, δεν αλλάζει» – «Είμαι υπεύθυνος θεσμικός πολιτικός»

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    «Παράθυρο» για ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα άφησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου «Ο Κόσμος που Αλλάζει». Ο ίδιος τόνισε πως «αν και έχει κόστος είναι ένα μέτρο, το οποίο υπάρχει στη φαρέτρα».

    Από εκεί και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις, μία παγκόσμια γεωπολιτική κρίση, αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας, η οποία  οδηγεί σε απότομη αύξηση τιμών της ενέργειας και προκαλεί έντονες πληθωριστικές τάσεις παντού στον κόσμο.

    Έκανε λόγο για κρίση πρωτίστως εισαγόμενη, που όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί και με εθνικούς όρους, όπως με παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά και τις τιμές και τόνισε ότι «είμαστε χώρα που ακόμα έχει χαμηλούς μισθούς» και «η πίεση είναι πολύ μεγάλη».

    Επισήμανε πως η χώρα πήρε μέτρα τα οποία ήταν κατά κανόνα στοχευμένα, αναφέροντας  χαρακτηριστικά την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, το έκτακτο επίδομα βοήθειας στα πιο αδύναμα νοικοκυριά, την επιδότηση 60 λίτρων το μήνα για τα καύσιμα, παρεμβάσεις για επιχειρήσεις και τους αγρότες. “Θέλουμε να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή. Αυτά είναι τα εθνικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε” – είπε.

    Σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι για την αισχροκέρδεια. «Όπου εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε το μέγιστο των προστίμων που μας επιτρέπει ο νόμος. Έχουμε και εργαλεία πια διαφάνειας και σύγκρισης τιμών», υπογράμμισε. «Τα μέτρα για τα οποία μίλησα είναι στήριξης του εισοδήματος μέσω της συγκράτησης των τιμών. Υπάρχουν και άλλα που έχουμε πάρει που είναι μέσω της μείωσης της φορολογίας» , πρόσθεσε και συνέχισε:

    “Αρκούν τα μέτρα αυτά για να αντιμετωπίσουν όλες τις αυξήσεις; Σας λέω με ειλικρίνεια όχι. Δεν υπάρχει χώρα να μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις. Ακολουθούν και άλλα μέτρα όμως. Ποια είναι αυτά; Αύξηση κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου -δεν θα σας πω το ύψος. Δεν θα είναι ευκαταφρόνητη, θα είναι σημαντική. Ο πληθωρισμός έχει δημιουργήσει άλλες συνθήκες σήμερα σε σχέση με αυτές πριν από δύο μήνες».

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως “δεν μειώσαμε οριζόντια φορολογικούς συντελεστές στα καύσιμα γιατί προτιμούμε τα μέτρα να είναι στοχευμένα. Προτιμώ τις δυνατότητές μου να τις κατευθύνω σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη” ενώ στην αναφορά του ότι “η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι πάντα ένα μέτρο στη φαρέτρα μας» τόνισε ως θετικό ότι «τη μείωση θα την έβλεπαν τελικά οι καταναλωτές».

    «Οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ. Θα έχει κόστος, και θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση περνάει τελικά στην τελική τιμή» – πρόσθεσε.

    Σε ό,τι αφορά στα θέματα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουμε επιμείνει σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας – « “το ”εξοικονομώ” τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Μειώνει τον τελικό λογαριασμό στο νοικοκυριό, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δημιουργεί πολλές θέσεις απασχόλησης, στηρίζει εγχώρια βιομηχανία, μπορεί να έχει μόνο όφελος για την οικονομία», είπε.

    Για τον πρωτογενή τομέα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι έγινε συζήτηση πώς θα αυξήσουμε την παραγωγή στο ηλιέλαιο. «Η χώρα καλλιεργεί 800.000 στρέμματα από ενεργειακά φυτά τα οποία παράγουν ηλιέλαιο, τα οποία κατευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στο να προσμιχθούν με καύσιμα. Μπορούμε να στρέψουμε ένα κομμάτι αυτής της παραγωγής», εξήγησε και τόνισε: «Δεν υπάρχει καμία έλλειψη στην αγορά, η χώρα μας δεν είναι εξαρτημένη από την Ουκρανία ούτε για σιτάρι, ούτε για αραβόσιτο. Ο μεγαλύτερος προμηθευτής της χώρας μας στα προϊόντα αυτά είναι η Βουλγαρία. Τα τελευταία τρία χρόνια ο πρωτογενής τομέας έχει αυξήσει το αποτύπωμά του. Είμαστε πλεονασματικοί. Εξάγουμε περισσότερα από όσα εισάγουμε».

    Ανοίγονται πολλές δυνατότητες στον τομέα της ενέργειας

    Συνεχίζοντας στα θέματα της ενέργειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η χώρα έχει παραδοσιακές σχέσεις με την Gazprom με συμφωνίες που ανανεώνονται κάθε 5 χρόνια και έχουν ρήτρες. «Οι συμφωνίες μας δεν διαφέρουν από τις συμφωνίες που συνάπτουν όλοι οι προμηθευτές», είπε.

    «Θέλουμε σταδιακά να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό προσφέρει στη χώρα σημαντικότατες ευκαιρίες να καταστεί ενεργειακός κόμβος, να εισάγει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο είτε μέσω αγωγών, είτε μέσω LNG. Για να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο. Τη μεθεπόμενη ημέρα οποιοσδήποτε αγωγός μπορεί να κατασκευαστεί μας δίνει τη δυνατότητα να βγούμε και στην οικονομία του υδρογόνου το οποίο είναι το καύσιμο του μέλλοντος», προσέθεσε και τόνισε: «Ανοίγονται πολλές δυνατότητες για τη χώρα τις οποίες σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε».

    Επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή ο ίδιος ζήτησε τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας  να φορολογηθούν, αλλά «το πόσα είναι δεν θα μας το πει η αντιπολίτευση αλλά η ΡΑΕ η οποία έχει την τελική ευθύνη προσδιορισμού τους και οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να αποκαλύψουν την οικονομική πραγματικότητα». «Δεν κρύβει εύκολα μια εταιρεία κέρδη. Άρα η ΡΑΕ θα κάνει αυτή τη δουλειά, θα προσδιορίσει τα υπερκέρδη για το ’21 και το ’22 και η κυβέρνηση θα τα φορολογήσει κατά 90%», πρόσθεσε.

    Σημείωσε ότι η ΔΕΗ είναι αυτή η οποία έχει κάνει και τις μεγαλύτερες εκπτώσεις. «Αν όλο το όφελος από την παραγωγή έχει επιστραφεί στον καταναλωτή, τότε είμαστε ίσα βάρκα ίσα νερά. Δεν είναι δουλειά μου. Αυτό είναι δουλειά των ορκωτών και της ΡΑΕ», η οποία «έχει μεγάλη εμπειρία και πολύ καλά στελέχη. Είναι πάρα πολύ σύνθετα τα ζητήματα της τιμολόγησης και γι’ αυτό έχουμε ανεξάρτητο ελεγκτή και επόπτη της αγοράς», επισήμανε.

    Εκλογές το 2023 με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023 .Παράλληλα, έκλεισε, εκ νέου, τα σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου, θέτοντα και το διακύβευμα της επόμενης κάλπης, ενώ σημείωσε πως η επενδυτική βαθμίδα είναι στόχος απόλυτα εφικτός για το 2023…

    «Δεν είμαστε κολλημένοι στις στόχους έχουμε αποδείξει ότι έχουμε ευελιξία…Και τώρα κρατάμε εφεδρείες, γιατί δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει η κρίση και αυτή είναι η υπεύθυνη στάση…Το κόστος δανεισμού αυξάνεται παντού γιατί τα επιτόκια αυξάνονται παντού…Η χώρα έχει 40 δισεκατομμύρια στην άκρη, έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει το δανεισμό της με τέτοιο τρόπο που να προσαρμοστεί στις αυξήσεις των επιτοκίων», σημείωσε.

    «Έχουμε εκλογικό νόμο. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός, ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες. Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και εκτιμώ ότι αυτό θα αποδειχθεί μέσα από την κάλπη της απλής αναλογικής…

     Έχουμε εκλογικό νόμο με ενισχυμένη αναλογική, με μπόνους για το πρώτο κόμμα, με ξεκάθαρο πήχη αυτοδυναμίας. Άρα ξέρουμε τι θέλουμε να διεκδικήσουμε και αυτό τον στόχο, εφόσον δεν μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, θα διεκδικήσουμε…

    Σίγουρα, αυτό δημιουργεί μία αστάθεια 2,5 μηνών αλλά για αυτό δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς. Είναι υπεύθυνη η προηγούμενη κυβέρνηση που άλλαξε τον εκλογικό νόμο… Στόχος είναι τη σταθερότητα και να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα… Το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι και αυτό προϊόν μιας μεγάλης και έντονης πόλωσης και διχαστικών γραμμών που έχουν τραβηχτεί κατά την άποψή μου με ένα λόγο ο οποίος είναι εξαιρετικά τοξικός από την αξιωματική αντιπολίτευση από την εποχή που ήταν ήδη στην κυβέρνηση.

     Την εποχή που διεκδικούσε να έρθει να κυβερνήσει τον τόπο την εποχή του 2013-2014…Ο λαός θα μας υποδείξει τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από 1 ή από περισσότερα κόμματα. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα θα κυβερνηθεί… Εμείς θα προβάλουμε το έργο μας… Δεν νομίζω να υπήρξε κυβέρνηση που να διαχειριστεί και τόσες πολλές κρίσεις…

    Η Ελλάδα αλλάζει και ο στόχος η Ελλάδα να γίνει μία χώρα πραγματικά ευρωπαϊκή. Σύγχρονη ευρωπαϊκή. Αυτός παραμένει στόχος τον οποίο πιστεύω πολύ βαθιά μέσα μου και είχα πει ότι δεν ολοκληρώνεται σε μία τετραετία. Όμως, οι βάσεις και τα θεμέλια μπαίνουν… Δεν σταματήσαμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις… Αλλά προτιμώ μία λέξη που έρχεται από το παρελθόν. Προτιμώ τη λέξη εκσυγχρονισμός γιατί περιγράφει καλύτερα αυτό που γίνεται… Η σημαία των αλλαγών δεν υποστέλλεται από αυτήν την κυβέρνηση…», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.



    ΣΧΟΛΙΑ