• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Το νέο επιτελικό κράτος και τα κυβερνητικά σενάρια για τους πρωτοκλασάτους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει σε κόσμο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πάτρα

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης


    Με κεντρικό σύνθημα το «καμία ψήφος χαμένη», που επιχειρεί να οδηγήσει στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των οπαδών της ΝΔ και ταυτόχρονα να «ξορκίσει» τον εφησυχασμό που ενδέχεται να προκαλέσει σε ψηφοφόρους της πρώτης Κυριακής η τεράστια, συνεχώς διευρυνόμενη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ (25 μονάδες, 42,9% έναντι 17,9%, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στη δημοσκόπηση της Rass για το Action 24,) και στόχο την «ασφαλή αυτοδυναμία», ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

    «Οργώνοντας» στοχευμένες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, όπως σήμερα η Χαλκιδική, όπου κατεγράφη μείωση των ποσοστών της ΝΔ έναντι του 2019 (39,92% έναντι 42,59%), με σημαντική φθορά από την «Ελληνική Λύση» και την «Νίκη» (6,79% και 5,39% αντιστοίχως).

    Ταυτοχρόνως, όμως, ο απερχόμενος και εν αναμονή Πρωθυπουργός συμπληρώνει στο «μπλοκάκι» του το κυβερνητικό «παζλ» της επόμενης μέρας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμα και τα Προεδρικά Διατάγματα για το «επιτελικό κράτος 2», που θα επιφέρει ανακατατάξεις ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου, με σημαντικότερη την προσθήκη σε καταλυτικό ρόλο που θα σχετίζεται με τον Πολιτικό Σχεδιασμό, του κ. Σταύρου Παπασταύρου, σημαντικές αλλαγές στη δομή Υπουργείων, αλλά και σε χαμηλότερα επίπεδα διοίκησης, όπως αυτά των Γραμματέων ακόμα και των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων, με λειτουργία βάσει στοχο-χρονοδιαγραμμάτων και πρωτοκόλλων αποτελεσματικότητας-αξιολόγησης.

    Τι θα γίνει με τα Υπουργεία

    Στην κατεύθυνση αυτή, πέρα από το νέο Υπουργείο για τα θέματα Οικογένειας, Πρόνοια, Ισότητας, Στεγαστικής Πολιτικής και Δημογραφικού, αλλά και τη δημιουργία θέσης Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού στο Υπουργείο Παιδείας πλέον και όχι στο Πολιτισμού (με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι για τη θέση προορίζεται ο Ολυμπιονίκης μας Πύρρος Δήμας), φαίνεται ότι «κλειδώνει» η δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου και για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ, όπως πρώτο είχε γράψει το mononews από τις 12 Μαΐου.

    Ερωτηματικό εξακολουθεί να υπάρχει αναφορικά με τη συγχώνευση των  Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και αντιστρόφως, για το «σπάσιμο» του ενιαίου σήμερα Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και αναφορικά με τη «μετακόμιση» των θεμάτων αρμοδιότητας Περιβάλλοντος από το ενιαίο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στελέχη με γνώση των εισηγήσεων προς τον κ.  Μητσοτάκη εκτιμούν ότι, τελικώς, οι συγκεκριμένες «δομικές αλλαγές» δεν θα προχωρήσουν, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον.

    Ποιοι «πρωτοκλασάτοι» εμφανίζονται ως «σίγουροι»

    Την ίδια ώρα, την εντεινόμενη φημολογία για τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, εφόσον οι πολίτες δώσουν αυτοδυναμία στη ΝΔ, εντείνει η προαναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «πρωτοκλασάτοι Υπουργοί, κατά κανόνα αυτοί που θα αξιοποιηθούν, θα βρεθούν σε άλλα Υπουργεία, γιατί πιστεύω στην ανάγκη της ανανέωσης και της ανάληψης καινούργιων αποστολών».

    Παρά την «προειδοποίηση» Σκέρτσου, με αφορμή την «παρέλαση ονομάτων για το νέο Υπουργικό, ότι «η ονοματολογία αυτή τη στιγμή δεν βοηθά κανέναν και είναι δείγμα αλαζονείας…Όποιος διακινεί ονόματα, για την επόμενη Κυβέρνηση κάνει κακό στον εαυτό του».

    Στο πλαίσιο αυτό, τα σενάρια για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης φουντώνουν καθημερινά, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι «αμετακίνητοι»- με την έννοια της συμμετοχής στη νέα κυβέρνηση και όχι της ανάληψης του ίδιου χαρτοφυλακίου- φέρονται οι: Νίκος Δένδιας (ίσως στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας), Κωστής Χατζηδάκης (πιθανότατα για «τσάρος» της οικονομίας), Κυριάκος Πιερρακάκης (πιθανότατα θα «τρέχει» την εκ βάθρων αναμόρφωση του ΕΣΥ), Άδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Γεραπετρίτης (ίσως στο Υπουργείο Εξωτερικών), Θόδωρος Σκυλακάκης (ίσως στο νέο Υπουργείο για τη διαχείριση των ενωσιακών πόρων -Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ- και του ΠΔΕ), Νίκη Κεραμέως (αν πρυτανεύσει η ανωτέρω λογική για τους κ. Δένδια και Γεραπετρίτη, ίσως μετακινηθεί στο Εσωτερικών), Χρήστος Σταϊκούρας, Νίκος Παπαθανάσης.

    Θέση στη νέα κυβέρνηση πιθανολογείται εντόνως ότι θα έχουν και οι: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Σοφία Ζαχαράκη (ανάμεσα στις επτά με οκτώ γυναίκες Υπουργούς, όπως έγραψε χθες το mononews).

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Θέλουμε ισχυρή αυτοδυναμία για να αλλάξουμε την πατρίδα μας

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν ανεχόμαστε παρανομίες στη Μύκονο, στη νομιμότητα δεν κάνουμε εκπτώσεις

    Δημοσκόπηση RASS: Προβάδισμα 23,4 μονάδων της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

     Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ