• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ειρήνη Αγαπηδάκη επικεφαλής του Επικρατείας με «άρωμα γυναίκας» – Όλο το παρασκήνιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    «Άρωμα γυναίκας» στο σύνολό του, σε εκλόγιμες θέσεις και στην κορυφή του, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα βρίσκεται η κα. Ειρήνη Αγαπηδάκη, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας και εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, αλλά και καταξιωμένους επαγγελματίες με κοινωνικό πρόσημο, οι οποίοι όμως «βρίσκονται αναμεσά μας και δεν θα είναι celebrities ή από το πανεπιστημιακό star system» θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10:30 στα κεντρικά του κόμματος στην λεωφόρο Πειραιώς, σε ένα ακόμα ισχυρό και σαφές μήνυμα του προς την κοινωνία στο δρόμο προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου και τον στόχο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες.

    Η αναλογία γυναικών-ανδρών αναμένεται ότι θα είναι 8 προς 7 στο σύνολο των 15 θέσεων, αλλά και 5 προς 5 στις 10 πρώτες θέσεις, σηματοδοτώντας μια ιστορική πρωτιά της ΝΔ.

    Όπως είπε μιλώντας στο Open ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ θα είναι γυναίκα και θα χαρακτηρίζει το πρόγραμμα του κόμματος για την υγεία.

    Επιβεβαιώνονται με τον τρόπο αυτό τα προηγούμενα ρεπορτάζ του mononews, όχι μόνον αναφορικά με το προφίλ των υποψηφίων, αλλά ακόμα και για συγκεκριμένα ονόματα που θα συμμετέχουν σε αυτό.

    Προς επίρρωση, εκτός από τους Θόδωρο Σκυλακάκη, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική, υπεύθυνο για την διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, Χρήστο Στυλιανίδη, υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος θα καταλαμβάνει και την εκλόγιμη θέση του εκπροσώπου των αποδήμων και Γιώργο Σταμάτη, Γενικό Γραμματέα Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με αντικείμενο μεταπτυχιακής εργασίας τους αστέγους και την έλλειψη στέγης στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις εκλόγιμες θέσεις αναμένεται ότι θα βρίσκονται η κα. Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και η κα. Ιωάννα Λυτρίβη.

    Η κα Χατζηιωαννίδου, η οποία αποτελεί και την πιο πρόσφατη έκπληξη (αν και το mononews και ο wiseman σας είχαν δώσει το προφίλ της από τις 11 Απριλίου), σπούδασε χρηματοοικονομικά, με μεταπτυχιακούς τίτλους στα Διεθνή Οικονομικά το Management και την Κοινωνική Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα. Και από το 2013 ασχολείται με την ενδυνάμωση των γυναικών μέσα σε καταστάσεις κρίσεων.

    Συγκεκριμένα, σε ηλικία 21 ετών, ίδρυσε την πρώτη της κοινωνική επιχείρηση CODE IT LIKE A GIRL (CLG) όπου είχε σαν στόχο τη μείωση του χάσματος στην εκπροσώπηση των γυναικών σε τεχνολογικούς κλάδους. Ασχολήθηκε ενεργά με την προστασία, τις πρώτες ανάγκες και την εκπαίδευση προσφυγισσών και μεταναστευτριών στην Ελλάδα, μέσα από συνεργασίες με διεθνείς και εγχώριους φορείς.

    Ίδρυσε τις «Υπέροχες Γυναίκες», μία μη κερδοσκοπική επιχείρηση, τη μεγαλύτερη online πλατφόρμα γυναικών στην Ελλάδα με στόχο την αλληλεπίδραση, την αλληλοϋποστήριξη και τη συμμετοχή των γυναικών σε δράσεις που έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο για τις ίδιες και για την κοινωνία που ζουν. Και γι αυτή την πρωτοβουλία της απέσπασε κορυφαία διεθνή βραβεία.

    Η Ιωάννα Λυτρίβη είναι η τρίτη γυναίκα που συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Είχε διοριστεί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τον υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο τον Σεπτέμβριο του 2011 επί Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και επί των κυβερνήσεων Παπαδήμου και Πικραμμένου. Το 2013 τοποθετήθηκε ως επιστημονική συνεργάτις στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ μέχρι σήμερα ήταν στενή συνεργάτις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως. Ήταν υποψήφια βουλευτής Αρκαδίας με τη ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές.

    Οι μη εκλόγιμες θέσεις

    Γυναίκες με έντονο κοινωνικό προφίλ περιλαμβάνονται και στις μη εκλόγιμες θέσεις, μετά από σχετικές εισηγήσεις του Παύλου Μαρινάκη Γραμματέα του κόμματος. Όπως οι κυρίες Πορφυρένια Κανελλοπούλου, δικηγόρος και διευθύντρια του γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης της ΟΝΝΕΔ Μαρία Δοϊλη Διαμαντοπούλου, πρόεδρος της ΝΔ στο Παρίσι, η Ρούμπη Γεωργακοπούλου-Μεγάλου, με καριέρα στον χώρο της επικοινωνίας και δραστηριότητα στο Λονδίνο, αλλά και μια αγρότισσα από νομό της περιφέρειας.

    Στις μη εκλόγιμες θέσεις θα βρίσκονται και άλλες προσωπικότητες (άνδρες και γυναίκες) σύμβολα για την αναμόρφωση της Υγείας, το αποτελεσματικότερο κράτος, την ισχυρή άμυνα της χώρας και τέλος τη διεύρυνση προς το κέντρο.

    Ανάμεσά τους και ο Σπύρος Καρανικόλας, πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Στην τελευταία πλην άκρως τιμητική θέση θα βρεθεί ο κ. Αντώνης Σγαρδέλης πρώην διευθυντής της Ν.Δ επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

    Να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο Επικρατείας προορίζεται για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και όχι απαραιτήτως για πιθανές επαναληπτικές στις αρχές Ιουλίου.

    Τα Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

    Σήμερα ανακοινώνεται και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο επίσης θα υπάρχει ποσόστωση 50-50 άνδρες-γυναίκες και σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, θα βρίσκονται ο πρώην ΑΓΕΕΘΑ  και Υπουργός Άμυνας ναύαρχος Αποστολάκης, η Εκπρόσωπος του κόμματος κα. Πόπη Τσαπανίδου, ο καθηγητής Ιατρικής στο Χάρβαρντ  Όθων Ηλιόπουλος, η συγγραφέας και δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ κ. Αθανάσιος Τσακρής, η στρατηγός ε.α Ζαχαρούλα Τριριγώτη, η προσωπικότητα της οποίας αναδείχθηκε στη μεταναστευτική κρίση του 2015, η Ζωρζέτα Λάλη, ένα από τα μέλη του Think tank του ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλη εμπειρία στην Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, η Νατάσα Ρωμανού, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της NASA στη Νέα Υόρκη και συμβασιούχος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ενώ στην τιμητική τελευταία θέση θα βρίσκεται ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης.

    Την Τρίτη θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα του κόμματος.

    Επικεφαλής του Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, εκτός κι αν υπάρξει έκπληξη της τελευταίας στιγμής, θα είναι ο συνταγματολόγος και Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος Παναγιώτης Δουδωνής ενώ, πιθανότατα θα συμπεριληφθεί και η εμπλεκόμενη στην «υπόθεση Γεωργούλη», δικηγόρος Ελένη Χρονοπούλου. Φαβορί και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάτζος.

    Διαβάστε επίσης

    Εκλογές 2023: Με ισχυρό γυναικείο αποτύπωμα το Επικρατείας της ΝΔ – Τα πρόσωπα-έκπληξη

    Μητσοτάκης: Η πραγματικότητα δεν αλλάζει παραχαράσσοντας την ιστορία και τις συνθήκες



    ΣΧΟΛΙΑ