• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποιο μήνυμα θα εκπέμψει από το Άγιο Όρος για τη σχέση Εκκλησίας-Πολιτικής – Όλο το παρασκήνιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Αυστηρά ιδιωτική χαρακτηρίζεται από συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ η επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος, από αύριο το απόγευμα και ενόψει της εορτής του Αγίου Πνεύματος, αλλά τα μηνύματα που αναμένεται ότι θα εκπεμφθούν από την Αθωνική Πολιτεία, τόσο σε επίπεδο συμβολισμών όσο και σε επίπεδο ουσίας, θα είναι σαφή, άμεσα και προς πάσα κατεύθυνση, με δεδομένη τη χρονική και ευρύτερη συγκυρία κατά την οποία πραγματοποιείται η μετάβαση.

    Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν φτάσει στη Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου αναμένεται ότι θα διανυκτερεύσει, θα έχει συνάντηση στις Καρυές με την ηγεσία και τα μέλη της απερχόμενης Ιεράς Επιστασίας, τα οποία είχε δεχθεί και προσφάτως στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την έλευση στην Αθήνα της ιεράς εικόνας «Άξιον Εστί», παρουσία του επίσης απερχόμενου Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιου Μαρτίνου (τον οποίο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διαδεχθεί ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος είχε δώσει το «παρών» και στην εγκαθίδρυση της Επιστασίας πριν από ένα χρόνο).

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, να σημειωθεί ότι δεν είχε μεταβεί στο Άγιο Όρος κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που ήταν πρωθυπουργός. Και θα συνοδεύεται από τον γιό του Κωνσταντίνο, συνεχίζοντας την «παράδοση» που ξεκίνησε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το καλοκαίρι του 1986 όταν είχε επισκεφθεί το Όρος, συνοδευόμενος από τον 18χρονο τότε γιό του Κυριάκο. Επισκέπτεται δε, την περιοχή ως αρχηγός κόμματος και όχι ως πρωθυπουργός, και ως εκ τούτου θα ακολουθηθούν τα όσα προβλέπονται αναφορικά με το τελετουργικό αλλά και τη θεσμική εκπροσώπηση κατά τις επαφές του.

    Παρά τον προσκυνηματικό χαρακτήρα της επίσκεψης, θεωρείται βέβαιον ότι ο κ. Μητσοτάκης, εμμέσως πλην σαφώς, θα αναφερθεί στις πρόσφατες εξελίξεις – καταγγελίες που συνδέουν την πολιτική δράση του κόμματος «Νίκη» με παράγοντες της Εκκλησίας, εντός και εκτός του Αγίου Όρους, που φέρονται να «πριμοδοτούν» πολιτικά τον πρόεδρό του κ. Νατσιό.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι υπενθυμίζει πως η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί πριν από τις εκλογές, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι «δεν πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη σημασία» (σσ στις καταγγελίες περί μηνυμάτων από μονές υπέρ του «Νίκη»), δηλώνει με νόημα: «Καταλαβαίνω απόλυτα όλους όσοι λένε ότι το ταξίδι αυτό μπορεί να έχει και μια πολιτική διάσταση. Από την άλλη η Εκκλησία δεν μπλέκει και δεν πρέπει να μπλέκει στα κοσμικά και σίγουρα στις πολιτικές διεργασίες».

    Προσθέτει δε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι: «Τα μηνύματα της μη εμπλοκής της Εκκλησίας στις πολιτικές εξελίξεις έχουν σταλεί με πάρα πολύ σαφή τρόπο από τους καθ’ ύλην αρμόδιους και αυτοί είναι ο Αρχιεπίσκοπος, θεωρώ όμως ότι αυτή είναι και η άποψη του Πατριάρχη, ο οποίος είναι και ο πνευματικός επιστάτης και, θα έλεγα, ο πνευματικός ηγέτης του Αγίου Όρους».

    Λίγες μέρες νωρίτερα, μιλώντας στο Μega, ο κ. Μητσοτάκης ήταν πιο συγκεκριμένος για τα «κόμματα και τα κομματίδια στα δεξιά της ΝΔ».

    «Οι πραγματικοί πατριώτες κρίνονται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια και η κυβέρνηση αυτή υπερασπίστηκε την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και ενίσχυσε της θέση της Ελλάδος».

    Επικαλούμενος δε τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ότι «η εκκλησία έμενε, μένει και πρέπει να μένει τελείως μακριά από την όποια κομματική αντιπαράθεση», ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι αδιανόητο να υπάρχουν κόμματα τα οποία να προβάλλουν ότι έχουν την προτίμηση ή τη στήριξη ή της εκκλησίας ή εκκλησιαστικών παραγόντων».

    Εντείνονται οι επώνυμες καταγγελίες, αυξάνονται τα ποσοστά του κόμματος «Νίκη»

    Ωστόσο, οι τοποθετήσεις αυτές του πρόεδρου της ΝΔ γίνονται τη στιγμή που οι καταγγελίες για οργανωμένη προπαγάνδα Αγιορειτών μοναχών υπέρ του κόμματος «Νίκη», εντείνονται.

    Με τον ηγούμενο της Μονής Εσφιγμένου, Βαρθολομαίο, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, να δηλώνει ευθέως ότι: «Υπάρχουν κάποιοι μοναχοί που κατευθύνουν. Έρχονται σε εμάς προσκυνητές και μας λένε, «μας είπε ο τάδε ή μπήκε ο τάδε, που πήγαινε στον τάδε μοναχό να πάει να πάρει την ευχή του, και μας έλεγε να ψηφίσετε τη «Νίκη»»

    «Όλο αυτό το σύστημα έχει σαν αποκούμπι όντως τον ρωσικό παράγοντα. Ζουν αυτό το μύθευμα του ξανθού γένους», σχολίασε, δίνοντας και μια επιπλέον διάσταση: «Οι καταληψίες της Μονής μας (σ.σ. οι ζηλωτές της Εσφιγμένου), ταυτίζονται πολιτικά με τον Κυριάκο Βελόπουλο».

    Ταυτόχρονα, σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, μεταξύ άλλων, προκύπτει ότι το κόμμα «Νίκη» λαμβάνει το 3,3% στην πρόθεση και 3,8% στην εκτίμηση ψήφου (έναντι 2,9% στις εκλογές της 21ης Μαΐου).

    Γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας» της κας. Ζωής Κωνσταντοπούλου, το οποίο εμφανίζεται να εξασφαλίζει άνετη είσοδο στο Κοινοβούλιο, σηματοδοτεί μια τουλάχιστον επτακομματική Βουλή μετά από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πήχυ της αυτοδυναμίας, συνδυαστικά με το ποσοστό που θα λάβουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης: Οι μόνοι που μιλάμε για το μέλλον της χώρας είμαστε εμείς

    ENTONO ΠAPAΣKHNIO: O Mητσοτάκης, οι νέες business του Αγίου Όρους και η… «Nίκη»

    Άγιον Όρος-Παρασκήνιο: Ο Μητσοτάκης και οι επενδύσεις των €53 εκατ. μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης

    ──────────────────

    Εκλογές 2023 – Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ