• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Να ομονοήσουμε και να πρυτανεύσει η λογική – Όσοι δεν ψηφίσουν την τροπολογία της κυβέρνησης κλείνουν το μάτι στη Χρυσή Αυγή

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Οι έντονες πολιτικές αντεγκλήσεις, οι υψηλοί τόνοι του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία «φωτογράφισε» λέγοντας «αυτοί που δεν θα ψηφίσουν την τροπολογία είναι οι ίδιοι που κλείνουν το μάτι στη Χρυσή Αυγή», η ταυτόχρονη έκκληση του Πρωθυπουργού σε όλες τις δυνάμεις να ομονοήσουν και να ψηφίσουν σήμερα στη Βουλή τη διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση, αλλά και εκφράσεις όπως «γίνονται χορηγοί του Κασιδιάρη με αυτές τις θεσμικές βαναυσότητες-ερασιτεχνισμό», που χρησιμοποίησε εναντίον της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και η κατηγορία του ΠΑΣΟΚ ότι πίσω από τη στάση της Κουμουνδούρου κρύβονται μικροπολιτικές σκοπιμότητες, συνθέτουν ένα άκρως ανησυχητικό σκηνικό, σαράντα μέρες πριν από τις εκλογές.

    Με την πρωτοφανή παραίτηση του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και το νέο «άδειασμα» του κ. Τζανερίκου από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως βεβαίως, αυτό καθ΄ αυτό το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο καλείται εκ νέου, να βρει λύση στην επιχειρούμενη νεκρανάσταση του μεταλλαγμένου αυγού του νεοναζιστικού φιδιού, να προσθέτουν ψηφίδες έντονου προβληματισμού στους πολίτες.

    Πολλώ μάλλον όταν εκτιμήσεις έγκυρων πολιτικών αναλυτών κάνουν λόγο για εξακολουθητική πολιτική κόντρα για το θέμα, που ενδέχεται να διαρκέσει καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο. Κόντρα που σε κάθε περίπτωση, θα χαρακτηρίσει τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας στην τελευταία συνεδρίαση πριν από το κλείσιμο της Βουλής, υπό τις απειλές ΣΥΡΙΖΑ για αποχώρηση από τη διαδικασία, εφόσον η πλειοψηφία εμείνει στη θέση της, κάτι που θεωρείται βέβαιον. Και τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του ΠΑΣΟΚ που θα υπερψηφίσει την τροπολογία παρά τις διαφωνίες που θα εκφράσει, να προσανατολίζονται στην καταψήφιση της πρωτοβουλίας της πλειοψηφίας.

    Κυβέρνηση: Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχουν οι μαχαιροβγάλτες, οι φασίστες, οι νεοναζί, οι καταδικασμένοι για εγκληματική οργάνωση στις εθνικές εκλογές;

    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Θεσσαλονίκη όπου περιόδευσε χθες, μιλώντας σε πολίτες στον Εύοσμο, ανέδειξε το θέμα Κασιδιάρη (μια εγκληματική οργάνωση που κρύβεται πίσω από το φερετζέ ενός πολιτικού κόμματος, όπως τόνισε) σε πρώτη αναφορά κατά τις δηλώσεις του. Υπεραμυνόμενος της νέας κυβερνητικής πρωτοβουλίας, ο Πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η υπό ψήφιση τροπολογία, δίνει τη δυνατότητα στην πλήρη σύνθεση του τμήματος του Αρείου Πάγου να ερμηνεύσει το νόμο τον οποίον ψήφισε η Βουλή και να υψώσει το τείχος εκείνο το οποίο θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να ενώνει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Κάλεσε δε όλες τα κόμματα σήμερα, στη Βουλή θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Αυτοί οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία, είναι οι ίδιοι οι οποίοι «κλείνουν το μάτι» τελικά στη Χρυσή Αυγή. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο Κοινοβούλιο. Δεν είχαν δυσκολία θέλω να θυμίσω στο παρελθόν όποτε χρειαζόταν να συμπορεύονται μαζί τους.

    Κάνω μία έκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να ομονοήσουμε επιτέλους, να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας και να αντιληφθούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον ζήτημα δημοκρατίας, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πρυτανεύσει η λογική, τονίζοντας δε, ότι «στην ψήφο τελικά στο Κοινοβούλιο κρίνονται οι πραγματικές προθέσεις και όχι στα λόγια»

    Ενδεικτική του κλίματος που αναμένεται ότι θα επικρατήσει είναι και η αποστροφή του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή και απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: Δεν είπα ότι αλιεύετε τους νεοναζιστές και τους νεοφασιστές, ένα ακροατήριο που είναι τυφλά οργισμένο και θέλει να τιμωρήσει με τον πιο σκληρό τρόπο, αλλά, ένα ματάκι να το κλείσετε…»

    Ενώ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έθεσε ένα ευθύ ερώτημα προς την αξιωματική αντιπολίτευση: Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να τοποθετηθεί και στη Βουλή και απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Θέλει να συμμετάσχουν οι μαχαιροβγάλτες, οι φασίστες, οι νεοναζί, οι ακροδεξιοί, οι καταδικασμένοι για εγκληματική οργάνωση στις εθνικές εκλογές; Ναι ή όχι;

    Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα ψηφίσουμε το λάθος

    Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την αποχώρηση του κόμματός του από την ψηφοφορία, και σε εντελώς άλλο μήκος κύματος, εκτιμούσε: «Εμείς τα λέγαμε. Προσχωρήσαμε στην άποψη του κ. Αλιβιζάτου και καταθέσαμε τροπολογία, την οποία αρνήθηκαν οι Μητσοτάκης – Βορίδης. Τώρα έρχονται να διορθώσουν το πρώτο τους λάθος με δεύτερο. Μυαλό δε βάζουν. Με τον θεσμικό ερασιτεχνισμό που δείχνουν, έχουν γίνει χορηγοί της Ακροδεξιάς».

    Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για «δωρεάν προεκλογική καμπάνια στο μόρφωμα Κασιδιάρη», επιστρέφουν τα πυρά, λέγοντας ότι «βλάπτει τη Δημοκρατία όποιος παίζει παιχνίδια σε βάρος της με ερασιτεχνισμούς, χωρίς αποτέλεσμα».

    Ευάγγελος Βενιζέλος: Ζητώ μεγαλύτερη ψυχραιμία και ωριμότητα. Να ακούν τα κόμματα αυτούς που ξέρουν

    Αίσθηση πάντως, προκαλεί η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στον ΣΚΑΪ, ο οποίος, αν και τόνισε ότι η κυβερνητική τροπολογία δεν πάσχει από αντισυνταγματικότητα, υπογράμμισε πως οι ρυθμίσεις δεν ελέγχονται μόνο ως προς την συνταγματικότητά τους, αλλά ενδεχομένως, και ως προς την πιθανή αντίθεσή τους με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

    «Θα αντέξει τη βάσανο και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά ορισμένα επιχειρήματα τα οποία διατυπώνονται δημόσια, θα χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο προκειμένου, μετά τις εκλογές να γίνει προσφυγή για ακύρωση των εκλογών στο Εκλογοδικείο. Και για να γίνει, μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών, προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Θα στερούσαμε κάθε επιχείρημα, έστω και ρητορικό ισχυρισμό, για πολιτική χρήση, αν είχε επιλεγεί ένας υφιστάμενος σχηματισμός. Και υφιστάμενος σχηματισμός που δεν αφήνει κανένα περιθώριο συζήτησης, είναι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, τόνισε με νόημα ο κ. Βενιζέλος, ζητώντας από τα κόμματα μεγαλύτερη ψυχραιμία και ωριμότητα και «να ακούν αυτούς που ξέρουν από τα θέματα αυτά».

     Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης: Κλείνουν το μάτι στη Χρυσή Αυγή, όσοι δεν ψηφίσουν την τροπολογία

    Θεσσαλονίκη: Επισκέψεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη σε πρώην στρατόπεδα και δομή κατά της βίας εναντίον των γυναικών

    Μητσοτάκης: O ΣΥΡΙΖΑ δείχνει σαν να μην θέλει να αποκλείσουμε τη Χρυσή Αυγή από το να συμμετέχει στις εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ