• Πολιτική

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέτρα σε τρεις χρόνους ανακοινώνει ο πρωθυπουργός – «Συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα» το κεντρικό σύνθημα

    • NewsRoom


    Με το τρίπτυχο «συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα» ως κεντρικό του σύνθημα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναπτύξει από το  βήμα της 86ης ΔΕΘ,  τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εν μέσω μιας δύσκολης διεθνώς κατάστασης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του πληθωρισμού και των ακραίων τιμών ενέργειας.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει τόσο το σχέδιό του για τους επόμενους εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές, όσο και την στρατηγική της επόμενης τετραετίας εφόσον η ΝΔ αναλάβει και πάλι τη διακυβέρνηση.

    Παράλληλα, στην ομιλία του, η οποία είναι προγραμματισμένη για λίγο μετά τις 20:00, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί και σε πολιτικές αναφορές, θέτοντας ένα ξεκάθαρο δίλημμα ανάμεσα στο «σήμερα» και το «χθες», αλλά και να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το ζήτημα της  αλλαγής ή μη του εκλογικού νόμου.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει πως η σταθερότητα αποτελεί μια εθνική αναγκαιότητα σε ένα δύσκολο διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

    Φυσικά, ο αρχηγός της ΝΔ αναμένεται να κάνει και έναν μίνι απολογισμό του κυβερνητικού έργου από το 2019, όταν και ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας.

    Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού

    O κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει ένα πλαίσιο μέτρων σε τρεις χρονικούς κύκλους:

    Α) Μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής, μέχρι το τέλος του 2022, κυρίως για την ενέργεια και την ακρίβεια

    Β) Μεγάλες μόνιμες αλλαγές που θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2023 και θα παραμείνουν σε μόνιμη βάση.

    Γ) Σχέδιο-τομή έξι σημείων για  τη στέγαση, ιδίως των νέων ανθρώπων και ζευγαριών, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Οι δράσεις αυτές ξεκινούν από τον άλλο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές, θα αναπτύσσονται σταδιακά.

    Στην ομιλία του αναμένεται πάντως να υπάρχουν και εκπλήξεις ως προς τα μέτρα που θα ανακοινώσει, καθώς όπως ο ίδιος ανέφερε την Παρασκευή, υπάρχουν «δέκα μέτρα που οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πει και δεν έχουν γράψει».

    «Δικό μου όνειρο είναι η Ελλάδα του 2030 να έχει βγει ακόμη πιο δυνατή από τις κρίσεις, με τις σημερινές μεταρρυθμίσεις σε πλήρη ισχύ» αναμένεται πως θα πει ο πρωθυπουργός. «Σε εξέλιξη, εκείνες της επόμενης 4ετίας. Και με τον τόπο έτοιμο να αναμετρηθεί με τα στοιχήματα της επόμενης δεκαετίας. Ο μέσος μισθός θα αγγίζει, τότε, τον ευρωπαϊκό. Και οι συντάξεις θα ακολουθούν τη μεγέθυνση της ανάπτυξης. Η Ψηφιακή Κάρτα θα ισχύει σε κάθε χώρο εργασίας. Εκεί, όμως, οι θέσεις θα είναι στην πλειοψηφία τους σταθερές».

    «Ένα ευρύ οικιστικό πρόγραμμα θα έχει λύσει το στεγαστικό πρόβλημα. Και τοπικές αναπλάσεις θα έχουν δώσει άλλη όψη στις πόλεις. Πόλεις «έξυπνες». Με ηλεκτρικές συγκοινωνίες. Με πολλά ποδήλατα και ΙΧ που δεν ρυπαίνουν. Σε μία καθημερινότητα ασφαλή, από μία αποτελεσματική αστυνομία. Θα ήθελα έως το 2030 ο Παρθενώνας να έχει πίσω τα Γλυπτά του. Σίγουρα, πάντως, πολλοί θησαυροί θα έχουν γυρίσει. Κάθε τόπος θα έχει το μουσείο του. Και η Ελλάδα θα είναι η ίδια κέντρο Τέχνης. Αλλά και έδρα διεθνών παραγωγών. Ώστε πολιτισμός, οικονομία και καθημερινότητα να συμβαδίζουν» θα αναφέρει.

    Ποια οικονομικά μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει

    Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει:

    – Επιδότηση ρεύματος και το 2023, αλλά πιθανότατα με νέους όρους και κανόνες.

    – Αυξημένο επίδομα θέρμανσης: Θεωρείται βέβαιοςο διπλασιασμός του κονδυλίου για επίδομα θέρμανσης των νοικοκυριών, ώστε να περιλάβει περισσότερους και με μεγαλύτερα ποσά επιδότησης, λόγω των ανατιμήσεων σε όλα τα καύσιμα και τις πηγές θέρμανσης -ιδίως στο φυσικό αέριο όμως.

    – Επίδομα φυσικού αερίου.

    – Νέα επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης. Ωστόσο, απομακρύνεται το ενδεχόμενο για νέο Fuel pass 3, καθώς η τιμή της αμόλυβδης έχει πέσει 20% εν σχέσει με τρεις μήνες, αλλά και διότι με το ρεύμα σχεδόν εξαντλήθηκαν σχεδόν όλα τα περιθώρια.

    – Έκτακτες παροχές στους πιο ευάλωτους για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια σε ψωμί, τρόφιμα και άλλα βασικά είδη διαβίωσης -ενδεχομένως και πολύ πριν τις γιορτές.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρήστος Σταϊκούρας: Έχουμε πετύχει σχεδόν όλους τους στόχους μας, απομένει μόνο αυτός της επενδυτικής βαθμίδας

    86η ΔΕΘ: Το «ευχαριστώ» Μητσοτάκη στην Πυροσβεστική και η επίσκεψη στο περίπτερο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

    Σκέρτσος: Χρειαζόμαστε νέα κοινωνική συμφωνία



    ΣΧΟΛΙΑ