Οικονομία

Χρήστος Σταϊκούρας: Έχουμε πετύχει σχεδόν όλους τους στόχους μας, απομένει μόνο αυτός της επενδυτικής βαθμίδας

  • NewsRoom
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.


Η Ελλάδα θα πετύχει και τον τελευταίο στόχο της τρέχουσας οικονομικής της πολιτικής, αυτό της επίτευξής επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο 2023, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τα εγκαίνια του περιπτέρου του υπουργείου στην 86η ΔΕΘ.

«Έχουμε πετύχει σχεδόν όλους τους στόχους μας, απομένει ένας. Θέσαμε στόχο για υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη και τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι παρά τις πρωτοφανείς, ισχυρές, εξωγενείς κρίσεις, τον πετύχαμε. Θέσαμε ως στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας μας και τον πετύχαμε. Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές βρίσκονται σε επίπεδα- ρεκόρ. Θέσαμε ως στόχο τη σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων και τον πετύχαμε. Επίσης πολύ πρόσφατα πετύχαμε να βγούμε από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, όπως καταφέραμε να έχουμε και δημοσιονομική σταθερότητα. Όλα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις, ώστε να μπορούμε με ρεαλισμό να υποστηρίξουμε ότι το 2023 θα πετύχουμε και τον τελευταίο μας στόχο, την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας παρουσιάζοντας το περίπτερο του υπουργείου.

Όπως επισήμανε, όσα παρουσιάζονται στο περίπτερο αποτυπώνουν τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει για τη φορολογική πολιτική, τις ασφαλιστικές εισφορές, το σύστημα αντικειμενικών αξιών, την ΑΑΔΕ, τις υπηρεσίες προς τον πολίτη, την ψηφιοποίηση, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που σε κάποιες περιπτώσεις έμενε ακόμα και για δεκαετίες αναξιοποίητη.

Ο κ. Σταϊκούρςα ανέφερε πως το υπουργείο συντονίζει και την αξιοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, που μαζί με τους πόρους του ΕΣΠΑ δίνει στη χώρα την ευκαιρία να πετύχει σημαντικό αναπτυξιακό άλμα και να καλύψει σημαντικό επενδυτικό κενό.

«Έχουμε στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, πετύχαμε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, μειώσαμε την ανεργία σημαντικά και ενισχύσαμε το εισόδημα του πολίτη, κινήσεις που αποτελούν πρωτοβουλίες- αναχώματα και γραμμές άμυνας στη σημερινή συγκυρία, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ακρίβεια και υψηλό πληθωρισμό», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης:

Θεοδωρικάκος: Μείωση 25% της χαμηλής και μεσαίας εγκληματικότητας – Τι είπε για το σχέδιο Ακρίτας και πανεπιστημιακή αστυνομία

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σταδιακά σε επενδυτικό προορισμό και κόμβο γνώσης

Σκέρτσος: Χρειαζόμαστε νέα κοινωνική συμφωνίαΣΧΟΛΙΑ