• Πολιτική

    Blair House: Η υπερπολυτελής κατοικία όπου θα καταλύσουν ο Κυριάκος και η Μαρέβα Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον

    • NewsRoom

    Το Blair House


    Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου στις 9 σήμερα το βράδυ (ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

    Στην ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πλανητάρχη συμπεριλαμβάνονται πολλά θέματα, με σημαντικότερα αυτά των τουρκικών προκλήσεων, που θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπογραφή της σύμβασης για τον αγωγό EastMed, αλλά και η επέκταση της συνεργασίας Ελλάδας και Αμερικής σε ό,τι αφορά στην άμυνα.

    Ο πρωθυπουργός, που συνοδεύεται στο ταξίδι του στην Αμερική από την σύζυγό του, Μαρέβα Μητσοτάκη, θα καταλύσει στο Blair House, το επίσημο κατάλυμα του προέδρου, στο οποίο φιλοξενούνται όλοι οι αρχηγοί κρατών κατά την παραμονή τους στην Ουάσινγκτον.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, θα είναι ο τέταρτος Έλληνας πρωθυπουργός στην ιστορία που θα διαμείνει στο συγκεκριμένο οίκημα.

    Το Blair House βρίσκεται διαγώνια απέναντι από τον Λευκό Οίκο και αποτελείται, στην πραγματικότητα, από τέσσερα σπίτια που ενώνονται. Πρόκειται για μία ιστορική κατοικία, που, όπως λέγεται, είναι ακόμη πιο δύσκολο να λάβεις πρόσκληση, ακόμη και από τον ίδιο τον Λευκό Οίκο. Με εξαίρεση τον Λευκό Οίκο, κανένα σπίτι στην Ουάσινγκτον δεν έχει τη μακρά και εξέχουσα ιστορία του Blair House.

    Χτίστηκε το 1824 για τον πρώτο γενικό χειρουργό του στρατού των ΗΠΑ. Το 1836 αγοράστηκε από τον εκδότη εφημερίδων, Φράνσις Πρέστον Μπλερ, άνθρωπο έμπιστο των προέδρων, μεταξύ των οποίων ο Άντριου Τζάκσον και ο Αβραάμ Λίνκολν. Οι απόγονοί του έζησαν εκεί για τα επόμενα 100 χρόνια, συγκεντρώνοντας συλλογές αγγλικών, αμερικανικών και κινεζικών επίπλων και ασημιού του 18ου και του 19ου αιώνα.

    Το 1942, ο Φράνκλιν Ρούσβελτ συνέστησε την αγορά του Blair House με όλα τα ιστορικά έπιπλα του, για να γίνει ο επίσημος ξενώνας του προέδρου και το Κογκρέσο το ενέκρινε. Λίγο αργότερα, προστέθηκε το Lee House. Στη δεκαετία του 1960, άλλα δύο αρχοντικά στο Jackson Place NW ολοκλήρωσαν το συγκρότημα που αποτελεί σήμερα το Blair House.

    Πρόκειται για τον επίσημο ξενώνα του Αμερικανού προέδρου από το 1942, όπου η ασφάλεια είναι αυστηρή και η πρόσβαση αποκλειστική σε συγκεκριμένα άτομα. Οι 4 ενωμένες κατοικίες του 19ου αιώνα έχουν την εμφάνιση ενός μεγάλου, ζεστού οικογενειακού σπιτιού, που δημιουργήθηκε με την πάροδο του χρόνου: Ένα συγκρότημα αποτελούμενο από περισσότερα από 120 δωμάτια, επανδρωμένα με έπιπλα αντίκες, πίνακες, πορσελάνη και ασήμι.

    Το σπίτι παρέχει τις ανέσεις ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων, με τη βοήθεια του έμπειρου προσωπικού του, που εργάζεται εκεί για χρόνια και είναι πάντοτε έτοιμο να εξυπηρετήσει κάθε ανάγκη των φιλοξενουμένων του.

    Στο Blair House έχουν καταλύσει, ανά τα χρόνια, αρχηγούς κρατών και επικεφαλής κυβερνήσεων, όπως, για παράδειγμα, ο Τσαρλς Ντε Γκωλ και η βασίλισσα Ελισάβετ, μαζί με τους συνεργάτες τους. Εκεί, επίσης, έχουν διαμείνει και οι εκλεγμένοι πρόεδροι, ακριβώς προτού μετακομίσουν στον Λευκό Οίκο.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ξένοι αξιωματούχοι θεωρούν μια πρόσκληση να διανυκτερεύσουν στο Blair House μεγάλη τιμή.



    ΣΧΟΛΙΑ