• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο Reuters ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου ήταν μια επιβράβευση των πολιτικών της κυβέρνησής του, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η νίκη του κόμματός του στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα ανοίξει τον δρόμο για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

    «Ο πρώτος μας στόχος, φυσικά, είναι να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Πιστεύω ότι είναι κάτι απόλυτα εφικτό μέσα στους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης από το πλοίο για τη Σαλαμίνα.

    «Θέλουμε έναν διαφορετικό τύπο ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που θα εστιάζει στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα αλλά θα μειώνει επίσης και την ανισότητα», ανέφερε.

    Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 2%. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της και να βρει πόρους για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών, πρόσθεσε.

    «Πρέπει να δώσουμε περισσότερη έμφαση σε αυτό το ζήτημα, που προσθέτει δημοσιονομικό χώρο στον προϋπολογισμό μας», υπογράμμισε.

    «Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν έγκριση της πολιτικής μας»

    Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν μια έγκριση των πολιτικών του. «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα ποσοστά της ΝΔ ελαφρώς ενισχυμένα, ενόψει των δεύτερων εκλογών».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι μόνο μια σταθερή κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει τις αναγκαίες αλλά αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν να συνεχιστεί η πρόοδος της χώρας.

    Μεταρρύθμιση της Υγείας

    Πέραν της επενδυτικής βαθμίδας, ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι η μεταρρύθμιση της Υγείας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, αν εκλεγεί για δεύτερη θητεία, μαζί και με την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών και τη δημιουργία ενός «υπουργείου Οικογένειας» για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και της μείωσης του ποσοστού γεννήσεων, κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

    «Αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη για να διατηρήσει τη χώρα σε σταθερή δημοσιονομική πορεία. Η Ελλάδα βλέπει την ανάπτυξη στο 2,3% φέτος, βοηθούμενη από τον τουρισμό και τις επενδύσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.

    Η συντάκτης του δημοσιεύματος αναφέρεται στην πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ την περασμένη τετραετία. «Δαπάνησε περίπου 40 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τους Έλληνες από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας. Μείωσε επίσης την ανεργία, αύξησε τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις και μείωσε τη φορολογία για να φέρει περισσότερες ξένες επενδύσεις στο πιο υπερχρεωμένο έθνος της ευρωζώνης».

    Στόχος η μείωση της ανισότητας

    «Ο Μητσοτάκης λέει ότι η κυβέρνησή του “έθεσε τα θεμέλια για βιώσιμη ανάπτυξη”. Εάν επανεκλεγεί λέει ότι το υπουργικό του συμβούλιο, ενισχυμένο με περισσότερες γυναίκες, θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο μεταρρυθμίσεων, αλλά θα βελτιώσει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων και θα μειώσει την ανισότητα», γράφει το Reuters.

    Χαρακτηριστικά ο ίδιος δήλωσε: «Θέλουμε έναν διαφορετικό τύπο ανάπτυξης, μια ανάπτυξη που θα εστιάζει στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, αλλά και θα μειώνει την ανισότητα».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ετησίως πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα βοηθούσε επίσης την Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της και να απελευθερώσει κεφάλαια για κοινωνικές πολιτικές.

    «Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το θέμα, διότι προσθέτει δημοσιονομική δύναμη πυρός στον προϋπολογισμό μας», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης

    Βελόπουλος: Δεν ήθελαν να κάνουν το debate, γιατί δεν έχουν πρόγραμμα

    Μαρινάκης: Τα άθλια δίκτυα διακινητών πρέπει να βρουν την απάντηση που τους αξίζει

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ