• Πολιτική

    Κύπρος: Οι Τούρκοι παραβίασαν το status quo στα Στροβίλια και εγκλώβισαν ελληνοκύπριους

    • NewsRoom


    Ένταση επικρατεί στην Κύπρο μετά την απόφαση του τουρκικού κατοχικού στρατού να παραβιάσει το status quo και να επεκτείνει τις θέσεις του στο χωριό Στροβίλια, στην «πράσινη γραμμή».

    Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Κανάλι 6 της Κύπρου οι κατοχικές αρχές τοποθέτησαν βαρέλια, κάγκελα και αλυσίδες στην περιοχή στα Στροβίλια, χωριό της Αμμοχώστου το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται εντός της Βρετανικής Βάσης ενώ ένα μέρος του  στην νεκρή ζώνη. Στο μέρος που παραβίασαν οι τουρκικές δυνάμεις διαμένουν τρεις οικογένειες Ελληνοκυπρίων, οι οποίες εγκλωβίστηκαν.

    Με αυτή την κίνηση στα Στροβίλια οι Τούρκοι επιχειρούν να προωθήσουν τις θέσεις τους στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σημείο που γειτνιάζουν με το έδαφος των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε για το θέμα πως οι «αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας αντιμετωπίζουν, σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Έθνη, το ζήτημα που προέκυψε με τη νέα πρόκληση του κατοχικού καθεστώτος».

    Απαντώντας σε ερώτηση πόσο σοβαρό είναι το επεισόδιο στα Στροβίλια, ο κ. Προδρόμου είπε ότι μέχρι στιγμής δεν μπορεί να αποτιμηθεί συνολικά η κατάσταση. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, η κυβέρνηση δεν προβαίνει σε κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση.

    Τα κόμματα με αφορμή τις τελευταίες κινήσεις του τουρκικού στρατού εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το sigmalive.gr ΕΔΕΚ, Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έκπληξη στην Αν. Μεσόγειο: Εμπορεύσιμο το κοίτασμα στη θέση «Γλαύκος» της Κυπριακής ΑΟΖ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυριακή ΑΟΖ: Ναυτική άσκηση με… νόημα από Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο



    ΣΧΟΛΙΑ