• Πολιτική

    Κυπριακή ΑΟΖ: Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ η τουρκική προκλητικότητα

    • NewsRoom
    Γιώργος Κατρούγκαλος

    Γιώργος Κατρούγκαλος


    Σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών θα έχει σήμερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα τεθεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ.

    Στη συνέχεια, αφού επιστρέψει, ο κ. Κατρούγκαλος  θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξει προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής και σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.

     Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ενώ ο ευρωπαϊκός Νότος θα σταθεί στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρες-μέλη, όπως η Βρετανία, αλλά και η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία, αναμένεται να εκφράσουν την απροθυμία τους όσον αφορά τη μετάβαση από τη φραστική υποστήριξη στη λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας.

    Χθες, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εάν επιβεβαιωθεί η πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

    Αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε -κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ- με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της Ε.Ε., στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες.

    Όπως έχει ήδη φανεί, όμως, εάν η ΕΕ μείνει μόνο στα λόγια, ο Ταγίπ Ερντογάν θα την γράψει στα παλιά του τα παπούτσια και θα κλιμακώσει την ένταση. Κρίσιμο ρόλο σε κάθε περίπτωση θα παίξει η στάση που θα τηρήσει η Άγκελα Μέρκελ. Διπλωματικές πηγές, πάντως, εμφανίζονται επιφυλακτικές ως προς το αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά και με δεδομένη την επιμονή της Άγκυρας να προμηθευτεί τελικά τους S-400, ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τον Τούρκο πρόεδρο με αναποτελεσματικά ημίμετρα.

    Την ίδια στιγμή, όλα τα βλέμματα πια στρέφονται στη συνάντησή του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Ιαπωνία, στις 28 ή 29 Ιουνίου. Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να πάει στη συνάντηση, χωρίς να έχει κάνει βήμα πίσω, με σκοπό να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Αμερικανό πρόεδρο μία συμφωνία-πακέτο. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική διπλωματία έχει προετοιμάσει εναλλακτικές προτάσεις στα επίμαχα προβλήματα.



    ΣΧΟΛΙΑ