• Πολιτική

    Κοινή Δήλωση της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ: Τι είπαν για Ενέργεια & Κυπριακό

    • NewsRoom


    Η Κοινή Δήλωση της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, επιβεβαιώνει τη δέσμευση των τριών χωρών να συνεχίσουν να ενισχύουν τη δυναμική συνεργασία τους στο πλαίσιο της τριμερούς πλατφόρμας και αναφέρει αναλυτικά:

    «Εμείς οι Νίκος Χριστοδουλίδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, και Βενιαμίν Νετανιάχου, Πρωθυπουργός του Κράτους του Ισραήλ, έχοντας συναντηθεί στη Λευκωσία σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου 2023, για την 9η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής μεταξύ των χωρών μας και επανεπιβεβαιώσει τη δέσμευσή μας για να συνεχίσουμε να ισχυροποιούμε τη δυναμική συνεργασία της τριμερούς μας συμμαχίας. Η δέσμευσή μας αντανακλά τις κοινές μας αξίες και τα όλο και αυξανόμενα κοινά ενδιαφέροντα, με σκοπό τη συνεισφορά σε ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

    Όπως υπογραμμίσθηκε σε προηγούμενες περιστάσεις, οι τρεις χώρες μας παραμένουν πιστές στο να καλωσορίζουν και άλλες πλευρές με κοινά συμφέροντα στην αποφασιστική μας προσπάθεια για δημιουργία και εμβάθυνση συνεργειών, προς το όφελος των χωρών και των λαών μας, καθώς και της περιοχής μας.

    Παρατηρήσαμε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος σε μια σειρά από πυλώνες συνεργασίας, που αναπτύσσονται διαρκώς στην οκταετία από την εγκαθίδρυση της Τριμερούς Συνόδου, και επαναπροσεγγίσαμε τον στόχο μας για προώθηση συνεργασιών σε τομείς-κλειδιά, όπως η ενέργεια, η άμυνα, η άμεση δράση, το περιβάλλον, ο τουρισμός, η υγεία, η τεχνολογία, η καινοτομία και η διασπορά.

    Συμφωνήσαμε ότι ο ενεργειακός τομέας, και ειδικότερα το φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποτελούν θεμέλιο λίθο για συνεργασία στην περιοχή, με βάση το διεθνές δίκαιο μαζί με το δίκαιο της θάλασσας και τον σεβασμό όλων των κρατών για άσκηση των δικαιωμάτων τους στη δική τους ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα.

    Υπό το φως της αυξανόμενης ανάγκης για ενεργειακή διαφοροποίηση και διασυνδεσιμότητα, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, επανεπιβεβαιώσαμε το κοινό ενδιαφέρον να αναπτύξουμε προοπτικές για έναν αξιόπιστο ενεργειακό διάδρομο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Υπό το πρίσμα αυτό, τονίσαμε τη σημασία της περαιτέρω προώθησης συνεργειών ενέργειας με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων του EastMed και περιφερειακών έργων όπως ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπως ο Ευρασιατικός διασυνδετήριος αγωγός, και πιθανούς αγωγούς φυσικού αερίου/υδρογόνου.

    Αντιμετωπίζοντας τις διεθνείς προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, συμφωνούμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας μέσω περιφερειακών έργων συνεργασίας, R&D, καινοτόμες τεχνολογίες ενέργειας και προωθώντας περαιτέρω περιφερειακή ενεργειακή συνδεσιμότητα. Απέναντι στις εικόνες των πρόσφατων πυρκαγιών σε Ελλάδα και Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψιν την πρόσφατη βοήθεια που παρείχε το Ισραήλ, επανεπιβεβαιώνουμε την αμοιβαία μας δέσμευση για αλληλοβοήθεια, αποκρινόμενοι σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, και  περαιτέρω καλλιέργεια του συντονισμού και των κοινών δεξιοτήτων μας για τον σκοπό.

    Επίσης, επανεπιβεβαιώσαμε την αξία του σχήματος 3+1 με τις ΗΠΑ, που μπορεί να προσφέρει απτά παραδοτέα, μεταξύ άλλων, στους χώρους της ενέργειας, της οικονομίας, της κλιματικής δράσης, της άμεσης δράσης και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Συμφωνήθηκε να εργαστούμε μαζί προς τη διεξαγωγή διυπουργικού 3+1 αργότερα μέσα στο έτος.

    Δεδομένου του θετικού μομέντουμ από τα ιστορικά Abraham Accords και τις νέες ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί, εξερευνήσαμε τρόπους σύνδεσης δικής μας τριμερούς δουλειάς με άλλες περιφερειακές συμμαχίες, όπως το Negev Forum.

    Η ισχυροποίηση και διεύρυνση του κύκλου ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Αραβικό κόσμο, ανέλπιστα μόλις πριν λίγα χρόνια, υπόσχεται μια πιο ασφαλή και προσοδοφόρα περιοχή, και δεσμευόμαστε να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε αυτήν τη διαδικασία.

    Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και χαιρέτισαν την πρωτοβουλία να συμπεριληφθεί πιο ενεργά η ΕΕ στην προσπάθεια επαναφοράς των διαπραγματεύσεων. Υπό το πρίσμα αυτό, οι τρεις πλευρές εξέφρασαν αμέριστη υποστήριξη μια δίκαιη, κατανοητή και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση το διεθνές δίκαιο και τις σχετικές τροπολογίες του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Εξέφρασαν, επίσης, σοβαρή ανησυχία για τις πρόσφατες ενέργειες στη «νεκρή ζώνη» κοντά στην Πύλα, επικαλούμενοι τη δήλωση του συμβουλίου ασφαλείας στις 21 Αυγούστου επί του θέματος. Ομοίως, εξήραν την ανάγκη για αποφυγή ενεργειών κλιμάκωσης που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ένταση και να πλήξουν τις προοπτικές για λύση.

    Συμφωνήσαμε ότι μια λύση που θα επανενώσει το νησί, με βάση τον σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων όχι μόνο θα ωφελούσε τον λαό της Κύπρου συνολικά, αλλά και θα συνεισέφερε σημαντικά στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

    Καταδικάσαμε οριστικά και αμετάκλητα κάθε μορφή τρομοκρατίας, καθώς και υποκίνηση σε βία και μίσος.

    Κάναμε έκκληση στους εταίρους μας και στην υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να εντείνουν τις προσπάθειες εξάλειψης της τρομοκρατίας και να κρατήσουν όλους εκείνους που την υποστηρίζουν. Πρόσφατες τρομοκρατικές συνωμοσίες κατά ισραηλιτικών και εβραϊκών στόχων ενθαρρύνθηκαν από ξένους παράγοντες, με στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής. Αυτές οι κακοήθεις προσπάθειες απετράπησαν από τις ελληνικές και κυπριακές αρχές και απέδειξαν την κοινή απειλή της τρομοκρατίας και τη σημασία της στενής μας συνεργασίας στη μάχη απέναντί της.

    Επαναλάβαμε τη σταθερή μας δέσμευση για εμβάθυνση των σχέσεων Ισραήλ-ΕΕ. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη για προώθηση συνεργασίας στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Ισραήλ, και την επανασύγκληση του Συμβουλίου ΕΕ-Ισραήλ κατά το τελευταίο τετράμηνο του έτους.

    Συμφωνήσαμε ότι η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί στο Ισραήλ το 2024».

    Διαβάστε επίσης:

    Σταϊκούρας: «Αναβαθμίζουμε τον στόλο των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με 1.300 νέα λεωφορεία»

    Μεγάλος όγκος συναλλαγών στα ομόλογα ενόψει DBRS

    e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών κλάδου ασθενείας σε χρήμα του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ



    ΣΧΟΛΙΑ