• Πολιτική

    ΚΙΝΑΛ: Δεν θα επιτρέψουμε να στηθεί από την πίσω πόρτα ντιμπέιτ των δύο

    • NewsRoom
    Γεννηματά


    ‘Εντονη είναι η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ στο παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη για την εξεύρεση ημερομηνίας που να εξυπηρετεί όλους τους αρχηγούς για την διεξαγωγή του debate. Χθες έγινε γνωστό ότι η διεξαγωγή του είναι στον αέρα εξαιτίας της έκτακτης συνόδου κορυφής στις 30 Ιουνίου για τον διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Εξαιτίας της κρισιμότητας της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι ενδεχομένως να μην είναι εφικτό να προλάβει το debate. Και από το τότε άρχισε μαραθώνιος επαφών για την εξεύρεση νέας ημερομηνίας, χωρίς αυτό ακόμη να έχει επιτευχθεί, ενώ ξεκίνησε ένα έντονο blame game μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Στο πλαίσιο αυτό του ΚΙΝΑΛ αναφέρει σε άτυπη ενημέρωση: «Ούτε στο γαϊτανάκι χρέωσης ευθυνών για το ενδεχόμενο ματαίωσης τελικά του ντιμπέιτ συμμετέχουμε, ούτε θα παίξουμε άλλο την κολοκυθιά των ημερομηνιών. Κυρίως όμως δεν θα επιτρέψουμε μέσα από τεχνάσματα να στηθεί από την πίσω πόρτα το πολυπόθητο ντιμπέιτ των δύο ‘μονομάχων’, με το πρόσχημα ότι καμιά τελικά από τις ημερομηνίες που προτείναμε δεν τους βολεύει».

    ΚΙΝΑΛ: Να υπάρξει άμεσα τελική απόφαση για το ντιμπέιτ

    Το ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα συνεννόηση και τελική απόφαση για το ντιμπέιτ, καθώς- επισημαίνει- δεν μπορεί να είναι στον αέρα ο σχεδιασμός του τελευταίου δεκαημέρου της προεκλογικής περιόδου.

    «Την Παρασκευή ενημερωθήκαμε από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο (;) κώλυμα του πρωθυπουργού να παραστεί στο debate την Δευτέρα 1 Ιουλίου όπως ομόφωνα είχαμε αποφασίσει στην Διακομματική την προηγούμενη Τρίτη και επιβεβαιώσαμε και κατά την συνάντηση μας την Πέμπτη το απόγευμα. Με αυτό το δεδομένο ενημερώσαμε για την διαθεσιμότητα μας να συμβάλουμε δίνοντας άμεσα 3 ακόμα εναλλακτικές ημερομηνίες. Παρότι μάλιστα αυτό μας υποχρέωνε να τροποποιήσουμε το ήδη διαμορφωμένο πρόγραμμα της Φ. Γεννηματά, κάνοντας όμως ταυτόχρονα γνωστές ποιες είναι οι εντελώς ανελαστικές σχετικές δεσμεύσεις του. Ζητήσαμε επίσης να υπάρξει συνεννόηση και τελική απόφαση άμεσα γιατί ο σχεδιασμός του τελευταίου 10ημέρου της προεκλογικής περιόδου δεν μπορεί να είναι στον αέρα», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

    Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν χθες πως επιτεύχθηκε συμφωνία με τη  ΝΔ για τη διεξαγωγή του debate είτε στις 27 είτε στις 28 Ιουνίου. Ωστόσο, τα μικρότερα κόμματα δεν συμφωνούν με αυτές τις ημερομηνίες, με τις κυβερνητικές πηγές να ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει εναλλακτική ημερομηνία. Σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε στην ακύρωση του debate, αναφέρουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

    Από την πλευρά της η Πειραιώς ανέφερε πως «το πρωί επικοινώνησε με τη ΝΔ ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος δήλωσε την αδυναμία του κ. Αλ. Τσίπρα να μετάσχει στο ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου, λόγω της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 30 Ιουνίου και πρότεινε ως εναλλακτικές ημερομηνίες διεξαγωγής του είτε την 2η Ιουλίου, είτε την 27η Ιουνίου.

    » Η ΝΔ κατανοώντας τη δυσκολία του κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στην ορισθείσα ημερομηνία, δέχθηκε ως εναλλακτική ημέρα διεξαγωγής του ντιμπέιτ την 27η Ιουνίου. Ύστερα από διαβουλεύσεις του κ. Ηλιόπουλου με τα άλλα κόμματα, τα οποία επίσης έπρεπε να μεταβάλουν τον προγραμματισμό τους, η ΝΔ πρότεινε ως τρίτη εναλλακτική ημέρα την 28 Ιουνίου. Ο κ. Ηλιόπουλος αργά το απόγευμα ενημέρωσε τη ΝΔ ότι δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι στιγμής να βρεθεί κοινή ημερομηνία με τα άλλα κόμματα για την διεξαγωγή του ντιμπέιτ».



    ΣΧΟΛΙΑ