• Δημοφιλή στο Internet

    Kim Jong Un: Από τη μανία με τον Michael Jordan, στη μανία με τα πυρηνικά


    Οι απειλές της Βορείου Κορέας εναντίον της Νοτίου Κορέας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, και τέλος πάντων κατά ολόκληρου του υπόλοιπου κόσμου δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά υπό την καθοδήγηση του Kim Jong Un τα πράγματα φαίνονται να έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ειδικά μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι προχώρησε σε επιτυχημένη δοκιμή «μίνι» βόμβας υδρογόνου, που φέρεται να προκάλεσε τεχνητή σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ.

    Αλήθεια, πώς φτάσαμε ως εδώ; Το Business Insider συγκεντρώνει σε ένα άρθρο όσα γνωρίζουμε για τον μυστηριώδη δικτάτορα της Βορείου Κορέας:

    – Ο Kim Jong Un γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1982 – αν και δεν είμαστε εντελώς σίγουροι για το έτος αυτό, καθώς αρκετοί ισχυρίζονται ότι «επελέγη» για συμβολικούς λόγους, καθώς εκείνη τη χρονιά συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του ιστορικού ηγέτη της χώρας Kim Il Sung. Πιθανόν να είναι ένα ή δύο χρόνια νεώτερος.

    kim2

    kim3

    – Ως «Pak Un», δήθεν γιος υπαλλήλου της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας, φέρεται να σπούδασε σε διεθνές σχολείο της Ελβετίας. Παλιοί του συμμαθητές τον περιγράφουν ως ήσυχο μαθητή που περνούσε πολύ χρόνο στο σπίτι του, αλλά είχε και αίσθηση του χιούμορ. «Τα πήγαινε καλά με όλους, ακόμα και με μαθητές που προέρχονταν από χώρες που ήταν εχθροί της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ένας από αυτούς στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Η πολιτική ήταν θέμα-ταμπού στο σχολείο… Μιλούσαμε για ποδόσφαιρο, όχι για πολιτική».

    kim4

    – Ο Kim Jong Un λάτρευε το μπάσκετ και είχε ως είδωλό του τον Michael Jordan, με του οποίου τις αφίσες φέρεται να είχε γεμίσει το δωμάτιό του. Μάλιστα, αν και κοντός και υπέρβαρος, ήταν αρκετά καλός στο μπάσκετ. Οι συμμαθητές του τον θυμούνται ως έντονα ανταγωνιστικό και «εκρηκτικό».

    kim5

    – Μετά την επιστροφή του στη Βόρεια Κορέα, εντάχθηκε σε στρατιωτική σχολή μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του. Αν και δεν είχε καμία εμπειρία σε θέματα πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, αναδείχθηκε μέσα σε λίγα χρόνια σε στρατηγό 4 αστέρων, αναπληρωτή πρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του, σύμφωνα με το BBC.

    kim6

    – Τον Kim Jong Un συνοδεύει ένα προπαγανδιστικό τραγούδι που θυμίζει αντίστοιχα της Σοβιετικής Ένωσης. Λέγεται «Βήματα», και περιλαμβάνει στίχους όπως: «Βήματα, βήματα… Διαδίδουν τον ήχο ενός θαυμάσιου μέλλοντος μπροστά μας».

    kim7

    – Πολλοί Βορειοκορεάτες τον θεωρούν «μετενσάρκωση» του ιστορικού τους ηγέτη Kim Il Sung, λόγω και της ομοιότητάς του με αυτόν – η οποία πάντως φημολογείται ότι οφείλεται εν μέρει σε πλαστικές επεμβάσεις στις οποίες υπεβλήθη ο Kim Jong Un ακριβώς για το λόγο αυτό…

    kim8

    – Μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2011, ο Kim Jong Un αναδείχθηκε άμεσα ηγέτης της χώρας σε ηλικία περίπου 30 ετών (νεώτερος από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη κράτους), αντί του μεγάλου αδελφού του Jong Chol, που ο πατέρας του θεωρούσε θηλυπρεπή και αδύναμο.

    kim9

    – Κάποιοι πίστευαν αρχικά ότι αυτοί που κινούσαν τα νήματα ήταν η θεία του Kim Yong Hui και ο σύζυγός της Jang Sung Taek, όμως ο τελευταίος εκτελέστηκε τον Δεκέμβριο του 2013, κατηγορούμενος ότι συνωμοτούσε για την ανατροπή του καθεστώτος.

    kim10

    kim11

    – Είναι παντρεμένος με μία πρώην cheerleader και τραγουδίστρια και φέρεται να έχει δύο παιδιά.

    kim12

    – Ένα όνειρό του έγινε πραγματικότητα όταν ο πρώην σταρ των αγαπημένων του Chicago Bulls Dennis Rodman επισκέφθηκε τη Βόρεια Κορέα. Αντίθετα, ο Michael Jordan είχε αρνηθεί να επισκεφθεί τη χώρα το 2001, όταν τον είχε προσκαλέσει ο Kim Jong Il.

    kim13

    – Το 2013 ο Kim Jong Un φέρεται να έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας, που πιθανόν να σχετίζεται με τον υποβιβασμό ενός στρατηγού 4 αστέρων. Κατόπιν, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης διέκοψε κάθε σχέση με τη Νότια Κορέα, ενώ απείλησε με πυρηνικό πόλεμο τις ΗΠΑ και έχει προχωρήσει σε πυρηνικές δοκιμές. Οι απειλές αυτές θεωρούνται ένα μέσο αύξησης της ισχύος του στο εσωτερικό της χώρας.

    kim14

    kim16

    – Αποκορύφωμα όλων αυτών, φυσικά, ήταν ο ισχυρισμός της Πιονγκγιάνγκ για επιτυχημένη δοκιμή «μίνι» βόμβας υδρογόνου, που προκάλεσε κατακραυγή σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην Κίνα, που αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, πολλοί αμφισβητούν την αλήθεια των ισχυρισμών της Πιονγκγιάνγκ.

    kim15



    ΣΧΟΛΙΑ