• Πολιτική

    Κεραμέως: Διαφωνήσαμε με την άτακτη συγχώνευση ΑΕΙ – ΤΕΙ αλλά θα σταθούμε αρωγοί

    • NewsRoom
    Νίκη Κεραμέως

    Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας


    Διευκρινήσεις σχετικά με την έναρξη και λειτουργία νεοϊδρυθέντων πανεπιστημιακών τμημάτων το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, δίνει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με δήλωσή της.

    Η δήλωση της υπουργού Παιδείας αποτελεί απάντηση στα δημοσιεύματα και τις επικοινωνίες υποψηφίων φοιτητών και γονέων που θέτουν ερωτήματα σχετικά με την έναρξη και λειτουργία, το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, των νεοϊδρυθέντων πανεπιστημιακών τμημάτων που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, εξαιτίας ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές.

    Στην εν λόγω δήλωση, η κ. Κεραμέως υπογραμμίζει ότι «διαφωνήσαμε με το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την συλλήβδην κατάργηση των ΤΕΙ και την άναρχη και άτακτη συγχώνευσή τους με τα ΑΕΙ αλλά θα σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια που κάνουν τα Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα νέα τμήματα»

    Αναλυτικά η δήλωσή της

    «Ως αξιωματική αντιπολίτευση, διαφωνήσαμε εξ αρχής με το σχέδιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη συλλήβδην κατάργηση των ΤΕΙ και την άναρχη και άτακτη συγχώνευσή τους με τα ΑΕΙ, με αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης.

    Και αυτό, γιατί η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη, με τη δημιουργία και νέων τμημάτων, έγινε χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς αξιολόγηση από την ανεξάρτητη αρχή, χωρίς ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς μέριμνα για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας. Βιώνουμε, δυστυχώς, τις συνέπειες της ανεύθυνης αυτής πολιτικής, που έγινε με όρους επικοινωνιακούς και μικροπολιτικής σκοπιμότητας.

    Καλούμαστε, σήμερα, να διαχειριστούμε μια αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση για τα νέα αυτά τμήματα. Η διαδικασία συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων είχε ήδη ξεκινήσει πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και έχει πλέον ολοκληρωθεί.

    Τα νέα αυτά τμήματα αποτελούν ήδη επιλογές πολλών υποψηφίων. Στις περισσότερες δε περιπτώσεις, η συμπερίληψή τους στα μηχανογραφικά δελτία για το επερχόμενο ακαδημαϊκό έτος έγινε με τη συναίνεση των αρμοδίων οργάνων των Ιδρυμάτων.

    Με αυτά τα δεδομένα, προέχει τώρα να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης στους νέους που έχουν ήδη επιλέξει τα νέα τμήματα και στις οικογένειές τους, θωρακίζοντας παράλληλα την ισορροπία και την αδιαβλητότητα του συστήματος. Επικοινωνήσαμε με τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων για να διακριβώσουμε το εύρος των ελλείψεων και τις καλέσαμε να εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις, προκειμένου τα νέα τμήματα να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.

    Τα Ιδρύματα οφείλουν να μεριμνήσουν για τη λειτουργία των νέων αυτών τμημάτων, όπως και για όλα τα τμήματα που θα υποδεχτούν φοιτητές το επερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα σταθεί αρωγός, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στην προσπάθεια αυτή».



    ΣΧΟΛΙΑ