Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

«Καινοτομία» η ενημέρωση του Ν. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, φέρεται να είπε ο Διοικητής της Υπηρεσίας

Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης σε ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης σε ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, , Αθήνα Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ φέρεται πως έριξε ο Διοικητής της ΕΥΠ Θ. Δεμίρης κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του στην Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές. Κατ΄αρχάς φέρεται να επιβεβαίωσε τη δυνατότητα άρσης του απορρήτου από τον Πρωθυπουργό για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη .

Το σημείο της κατάθεσης του που φέρεται να εξόργισε την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ήταν όταν ρωτήθηκε για το εάν θα ενημέρωνε τον κ. Ανδρουλάκη εφόσον αυτός ζητούσε ενημέρωση. Εκεί φέρετε να απάντησε καταφατικά. Αλλά όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει βάση ποιων διατάξεων θα γίνονταν αυτή η ενημέρωση φέρεται να απάντησε ότι : Δεν υπάρχουν. Είναι μία καινοτομία.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ με τη βουλευτή του κόμματος και μέλος της Επιτροπής να δηλώνει πως «Η απόλυτη δικαίωση του κ. Ανδρουλάκη σήμερα, καθώς ο κ. Δεμίρης, ο Διοικητής της ΕΥΠ, γκρέμισε το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη. Είπε, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο που να μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να πάει στην ΕΥΠ να ενημερωθεί, αλλά πρόκειται για μία καινοτομία, δηλαδή στην ουσία μία πατέντα του κ. Μητσοτάκη. Περαιτέρω δε, για τον ουσιαστικό λόγο της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, είπε ότι δεν γνωρίζει αν θα μπορούσε και αν του επιτρέπεται να πει τον πραγματικό λόγο της παρακολούθησης. Η απόλυτη κοροϊδία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ρωτήθηκε για το περιεχόμενο της ενημέρωσης που θα παρείχε στον κ. Ανδρουλάκη και φέρεται να είπε: δεν γνωρίζω αν θα μπορούσα να τον ενημερώσω για όλα και δεν γνωρίζω αν θα μου επιτρεπόταν να τον ενημερώσω για τον λόγο που παρακολουθούνταν.

Στην συνέχεια φέρεται πάντως να υποστήριξε πως από την ανάληψη των καθηκόντων του έχουν διακοπεί οι καταστροφές των αρχείων ενώ επισήμανε πως κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει το αρχείο Ανδρουλάκη, άρα αυτό σημαίνει ότι δεν περιέχει κάτι η επισύνδεση. Αν θέλει ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να πάει να ενημερωθεί από τον εισαγγελέα για τις υποψίες που οδήγησαν στην επισύνδεση, όχι δημόσια, φέρεται να είπε ο κ. Δεμίρης.

Ο διοικητής της ΕΥΠ φέρετε ωστόσο να υποστήριξε ότι τηρήθηκε η νομιμότητα των διαδικασιών για τις επισυνδέσεις τόσο για τον κ. Ανδρουλάκη, όσο και για τον κ Κουκάκη. Αυτό υποστήριξε και σε δήλωση του στις τηλεοπτικές κάμερες ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Ο κ Δεμίρης φέρεται να υπογράμμισε ότι η ΕΥΠ δεν χρησιμοποιεί κακόβουλα λογισμικά και πως η υπηρεσία έχει ελεγκτικά φίλτρα όπως είναι η ΑΔΑΕ, η Εισαγγελία και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Αίσθηση προκάλεσε μια αναφορά του σύμφωνα με την οποία φέρεται να είπε ότι το 2018 οι επισυνδέσεις ήταν πολύ περισσότερες από το 2021. Σε ερώτηση τέλος, αν παρακολουθούνταν άλλοι πολιτικοί το προηγούμενο διάστημα πλην του κ. Ανδρουλάκη, φέρεται να είπε ότι δεν το γνωρίζει γιατί πρέπει να γίνει έρευνα. Αλλά από το διάστημα που αυτός είναι επικεφαλής στην Υπηρεσία δεν παρακολουθούνται. Η τροπή που πήρε η υπόθεση βάζει σε δεύτερες σκέψεις το ΠΑΣΟΚ για το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που προτίθεται να αναλάβει το επόμενο διάστημα ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και αποχώρηση-καταγγελία από την Εξεταστική οδηγώντας την υπόθεση στο Ευρωπαικό Δικαστήριο όπως άλλωστε έχει προαναγγελθεί.

Αύριο ωστόσο θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου το θέμα που θα κυριαρχήσει είναι φυσικά η υπόθεση της επισύνδεσης του κ. Ανδρουλάκη και βεβαίως η τοποθέτηση της κ. Σακελαροπούλου.

Διαβάστε επίσης:

Πιθανότατα δεν υπάρχει το αρχείο Ανδρουλάκη, φέρεται να είπε ο διοικητής της ΕΥΠ στην εξεταστική