• Business

    Και τώρα ποιος θα είναι ο εχθρός; Τέλος το ΔΝΤ από την Ελλάδα

    • NewsRoom

    C.Lagarde . Γενική Διευθύντρια IMF


    Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που δεν θέλει την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Είναι και το Ταμείο που, όπως όλα δείχνουν, δεν επιθυμεί να συνεχίσει να παρέχει κεφάλαια στην ελληνική οικονομία. Στο επίκεντρο βρίσκεται το ζήτημα του χρέους, με την Αθήνα να θεωρεί πως η στάση του ΔΝΤ είναι αντιπαραγωγική. Όπως αναφέρουν Τα Νέα Σαββατοκύριακο, υψηλόβαθμοι οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το 2016 θα φέρει ίσως το ΔΝΤ σε νέο ρόλο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε αυτόν του τεχνικού συμβούλου. Όπως λένε, οι Γερμανοί και άλλες χώρες της ευρωζώνης που βασίζονται στην τεχνογνωσία (βλ. αυστηρότητά του) και δεν εμπιστεύονται την Κομισιόν δεν θα συναινέσουν σε μια οριστική αποχώρησή του.

    Είναι πιθανό όμως το ΔΝΤ να μη συνεισφέρει άλλα κεφάλαια, τα οποία άλλωστε δεν χρειάζεται πλέον τόσο πολύ το ελληνικό πρόγραμμα. Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούσαν για ένα ποσό της τάξης των 6 δισ. ευρώ, ως πιθανή συνεισφορά του Ταμείου, εφόσον αποφάσιζε να συνεχίσει.
    Lagard

    Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως το ΔΝΤ δεν έχει πλέον πολλά να συνεισφέρει στο θέμα του χρέους.
    Αντίθετα, κάποιοι εκτιμούν ότι ίσως παίζει και αντιπαραγωγικό ρόλο στις κυβερνητικές προσπάθειες καθώς πιέζει είτε για ένα «κούρεμα», που η Ευρώπη δεν είναι πολιτικά σε θέση να κάνει, είτε για πρόσθετα μέτρα ή παράταση του ελληνικού προγράμματος, που κι αυτά είναι πολιτικά αδιανόητα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

    Μια άλλη σχετική εξέλιξη δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία, σημειώνει η εφημερίδα: οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο διαπιστώνουν πως η ΕΚΤ παίρνει πλέον το μέρος των ευρωπαϊκών θεσμών, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, όταν ήταν πιο κοντά στις αυστηρές θέσεις του ΔΝΤ. Η αντικατάσταση του Κλάους Μαζούχ από τον Ράσμους Ρέφερ αυτό συμβόλιζε, λένε.

    Με άλλα λόγια, εκτιμάται ότι ίσως πάμε πλέον προς πιο ευρωπαϊκές λύσεις σταδιακά, χωρίς να αποχωριστούμε ακόμη εντελώς τον υπερατλαντικό εταίρο μας.



    ΣΧΟΛΙΑ