• Πολιτική

  Σακελλαροπούλου: Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Ουρουγουάη επισκέφθηκε το ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»

  • NewsRoom
  H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Ουρουγουάη, επισκέφθηκε το ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»

  H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Ουρουγουάη, επισκέφθηκε το ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», όπου την υποδέχθηκε ο Παναγιώτης Τσάκος και της παρουσίασε το έργο του ιδρύματος, Τρίτη 23 Απριλίου 2024. Η κα Σακελλαροπούλου, αφού ξεναγήθηκε στις αίθουσες διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και στους χώρους δραστηριοτήτων και συναντήθηκε με καθηγητές της ελληνικής γλώσσας και μαθητές, απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκομένους. H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουρουγουάη, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου Luis Lacalle Pou. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ


  H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Ουρουγουάη, επισκέφθηκε το ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», όπου την υποδέχθηκε ο Παναγιώτης Τσάκος και της παρουσίασε το έργο του ιδρύματος.

  Η κα Σακελλαροπούλου, αφού ξεναγήθηκε στις αίθουσες διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και στους χώρους δραστηριοτήτων και συναντήθηκε με καθηγητές της ελληνικής γλώσσας και μαθητές, απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκομένους τονίζοντας τα εξής: «Με χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, στο ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”, στη μικρή αυτή Ελλάδα που δημιούργησε στο Μοντεβιδέο, πριν από σχεδόν πέντε δεκαετίες, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος.

  Το ίδρυμά σας, με το σπουδαίο του έργο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και τη διάδοση του αρχαίου και νεότερου ελληνικού πολιτισμού, επιτελεί εθνική αποστολή συμβάλλοντας στην εμπέδωση του αισθήματος φιλελληνισμού που διακατέχει έντονα τους Ουρουγουανούς, όπως είχα και εγώ την ευκαιρία να διαπιστώσω.

  Πολλοί είναι εκείνοι που έρχονται κάθε χρόνο σε αυτή την πολύτιμη κοιτίδα ελληνισμού για να μάθουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας, τη σύγχρονή μας μουσική και τους χορούς, αλλά και τη μαγειρική του τόπου μας.

  Καπετάνιε, όπως έχετε ο ίδιος τονίσει, οι Ουρουγουανοί είναι ελληνολάτρες και η ίδρυση του ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” είναι ένα μικρό αντίδωρο αυτής της αγάπης.

  Εδώ, στο πανέμορφο κτίριο της οδού José Artigas, είναι εμφανές σε όλους ότι το αντίδωρο αυτό προσφέρεται με ανιδιοτέλεια και φιλοπατρία και γίνεται αποδεκτό με εκτίμηση και χαρά. Η καρδιά της Ελλάδας κτυπά στο Μοντεβιδέο και μας κάνει περήφανους για τους πολιτιστικούς δεσμούς που σφυρηλατούνται μεταξύ των δύο λαών.

  Η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας το έργο που επιτελείτε, διαθέτει τους αποσπασμένους για την ομογένεια εκπαιδευτικούς και για τις ανάγκες του ιδρύματος, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους σπουδαστές σας να έχουν επαφή και με καθηγητές που έχουν την ελληνική ως μητρική γλώσσα.

  Θέλω να συγχαρώ, πρώτον απ’ όλους τον Παναγιώτη Τσάκο και στη συνέχεια όλους όσους απασχολούνται με όραμα και πίστη στο ίδρυμα, προωθώντας την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην επίτιμη πρόεδρο του ιδρύματος Μαργκαρίτα Λαριέρα, η οποία, εκφράζοντας το φιλελληνικό αίσθημα του λαού της Ουρουγουάης, είχε δηλώσει πως “μάθαμε να λατρεύουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Είχαμε την τύχη να νιώσουμε την ουσία του”. Κυρία Λαριέρα, σας ευχαριστούμε που μεταλαμπαδεύσατε το πάθος σας για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της στους πολίτες της Ουρουγουάης.

  Καπετάνιε, στην επίσκεψή μου αυτή στο ίδρυμα “Μαρία Τσάκος” που ιδρύσατε με αγάπη και ενθουσιασμό πριν από τόσα χρόνια, συνειδητοποιώ πλήρως το μέγεθος και την αξία του εγχειρήματός σας εδώ, στη μακρινή Ουρουγουάη. Πετύχατε το ακατόρθωτο, μια ζωντανή ελληνική εστία στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Σας ευχαριστούμε για τη μικρή Ελλάδα που δημιουργήσατε στο Μοντεβιδέο.

  Εύχομαι το ίδρυμά σας, αυτή η πολύτιμη και ζωντανή ελληνική εστία, να συνεχίσει την ανεκτίμητη προσφορά του, αποδεικνύοντας ότι η αληθινή φιλία των λαών δεν γνωρίζει σύνορα και γεωγραφικές αποστάσεις».

  Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρασημοφόρησε την ιστορικό και επίτιμη πρόεδρο του ιδρύματος Μαργκαρίτα Λαριέρα με το Παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Ευποιίας.

  Χθες, ο Παναγιώτης Τσάκος παρέθεσε στο κτήμα του «Estancia Orembaé» γεύμα προς τιμήν της Προέδρου και της ελληνικής αποστολής, στο οποίο παρακάθησε και ο πρώην Πρόεδρος της Ουρουγουάης Luis Alberto Lacalle de Herrera.

  Διαβάστε επίσης:

  efood: Αύξηση κατά 20% του αριθμού των διανομέων το πρώτο τρίμηνο του 2024

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 26/4 η γενική συνέλευση των ομολογιούχων

  Μαρινάκης: Οι δήθεν υπερασπιστές της δημοκρατίας καταθέτουν “σήμερα” υπόμνημα για τους Σπαρτιάτες  ΣΧΟΛΙΑ