Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Στο ρόλο της κρίσης της πανδημίας ως ευκαιρίας αναφέρθηκε στην ομιλία της με την οποία ξεκίνησε το συνέδριο Delphi Forum η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Οι κρίσεις έχουν και θετική συμβολή όταν μετασχηματίζονται σε διδάγματα για τη ζωή, σημείωσε.
Τόνισε ότι το 2020 θα καταγραφεί ως έτος κατά το οποίο, η Ελλάδα μείωσε δραστικά το χάσμα ψηφιακού μετασχηματισμού που μας χώριζε από τις άλλες χώρες. Αναφερόμενη στην πανδημία τόνισε ότι η πανδημία μας υπενθύμισε την αξία των δημοσίων αγαθών και ενός προστατευτικού πλέγματος και ήταν μια άσκηση κοινωνικής και διαγενεακής εμπιστοσύνης.
Μας έδειξε ότι ακόμη και οι ισχυροί μπορούν να βρεθούν σε αδυναμία ενώ η χώρα μας αντιμετώπισε το πρώτο κύμα του κορονοϊου με αυτοσυγκράτηση και κατάφερε να θωρακίσει το σύστημα.
Η μεγάλη επιστροφή της Ευρώπης
Η κρίση όμως έγινε ευκαιρία για τη μεγάλη επιστροφή της Ευρώπης. Όπως τόνισε “μετά από αρχικούς δισταγμούς και αμφιθυμίες η ευρωπαϊκή Ένωση είναι ξανά στο προσκήνιο. Η Ευρωζώνη επιστρατεύει ένα τεράστιο πρόγραμμα χρηματοδότησης για τις οικονομίες της και αποδεικνύει εμπράκτως όχι μόνο την αλληλεγγύη της αλλά και το ισχυρό ένστικτο αυτοσυντήρησης που τη διακρίνει. Για μια ακόμη φορά όσοι στοιχημάτισαν στην αποτυχία της Ευρωπαϊκής ένωσης θα διαψευστούν. Αυτή η κρίση και η στήριξη που έχει δεχθεί η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στην κοινή ευρωπαϊκή μας διαδρομή.
Η Ευρώπη επιστρέφει, κερδίζει το στοίχημα της αλληλεγγύης και της συνοχής και μαζί την εμπιστοσύνη των πολιτών”.
Ειδική αναφορά έκανε στο ρόλο τους Διεθνούς Δικαίου και της πολυμερούς συνεργασίας για την εξασφάλιση της ειρήνης.
Παγκόσμιες προκλήσεις
Όπως τόνισε “ζούμε όμως σε μια διεθνή πραγματικότητα παγκόσμιων προκλήσεων και αποσταθεροποίησης και προκλήσεις που επιβάλουν την υπεράσπιση του διεθνούς κράτους δικαίου, των πολυμερών θεσμών, οργανισμών, συμφωνιών που εξασφαλίζουν δεκαετίες τώρα την παγκόσμια ειρήνη μέσα από δομές διακρατικής συνεργασίας.
Η πολυμερής συνεργασία, το Διεθνές Δίκαιο, οι διεθνείς συμβάσεις και Οργανισμοί αποτέλεσαν έργο σοφίας της ανθρωπότητας μετά την εμπειρία δύο καταστροφικών πολέμων.
Ένα λειτουργικό διεθνές πολυμερές σύστημα είναι αυτό που μας χωρίζει από την αποκρουστική ανάδυση των εθνικισμών και των συγκρούσεων που στοίχισαν στην ανθρωπότητα εκατόμβες θυμάτων.
Θύμισε ότι οι Δελφοί στην αρχαιότητα ήταν τόπος σοφίας και ειρηνικής συνεργασίας οι Ενώσεις των πόλεων κρατών οι δελφικές αμφικτυονίες αναπέμπουν ξανά ένα σύγχρονο μήνυμα ειρήνης, αμοιβαίας κατανόησης και πολυμερούς συνεργασίας.
Στο επίκεντρο του διεθνούς συνεδριακού ενδιαφέροντος
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπό την αιγίδα της οποίας έχει τεθεί το Delphi Forum, σημείωσε ότι το Delphi Forum τοποθετεί τη χώρα στο επίκεντρο του διεθνούς συνεδριακού ενδιαφέροντος, ταχύτατα προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες και στο πρόγραμμά του είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και αφορά τις προκλήσεις της νέας εποχής μετά την πανδημία, το μέλλον της απασχόλησης, η βιώσιμη ανάπτυξη, ο ρόλος των πόλεων
Ειδική αναφορά έκανε στη μετάβαση της Ελλάδας στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη σημασία να πετύχουμε το στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα ως το 2050. “Μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα είναι στην παγκόσμια πρωτοπορία της μετάβασης στη βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη”, σημείωσε. “Η ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα δράσης που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει και η χώρα μας υλοποιεί. Είναι ένα παγκόσμιο κάλεσμα που μας φέρνει αντιμέτωπους απέναντι στο πλανήτη και απέναντι στις επόμενες γενεές”.