• Πολιτική

    Καραμανλής: Με έργα θα στηριχθεί η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας

    • NewsRoom
    Κώστας Καραμανλής: Πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων ύψους 3,3 δισ. ευρώ

    Κ. Αχ. Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών


    Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής , σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», τόνισε ότι κλάδος των αερομεταφορών έχει εταιρείες που προσφέρουν πολλά στην ελληνική οικονομία και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τον προστατεύσει, επισημαίνοντας ότι, είναι υπό διαμόρφωση ένα ολοκληρωμένο πλάνο στήριξης για την επόμενη, πολύ δύσκολη μέρα, της υγειονομικής κρίσης.

    «Ο κλάδος των αερομεταφορών έχει εταιρείες που προσφέρουν πολλά στην ελληνική οικονομία και είμαστε αποφασισμένοι να τον προστατεύσουμε. Είναι ο πρώτος που έπληξε αυτή η κρίση και δοκιμάζεται σκληρά».

    Σημειώνει πως οι αεροπορικές εταιρείες αλλά και οι εταιρείες λειτουργίας των αεροδρομίων, έχουν χάσει πάνω από το 95% της επιβατικής τους κίνησης. «Ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις, θα εξετάσουμε την αύξηση των εσωτερικών πτήσεων, από 18 ή 25 Μαΐου. Ενώ όσον αφορά στις πτήσεις εξωτερικού, το ιδανικό είναι να βρεθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

    Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρεται στα έργα υποδομών, «τα οποία και μπορούν να στηρίξουν την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας γιατί έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστή. Για την επόμενη μέρα, προγραμματίζουμε ήδη έργα ύψους πάνω από 13 δισ. ευρώ. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε γρήγορα, με σύμμαχο ελπίζω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έργα, οπως ο οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος, η ολοκλήρωση του Ε65, έργα που έχουν ταλαιπωρηθεί κι έχουν ταλαιπωρήσει τους πολίτες. Αλλά και νέα έργα όπως είναι ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και η Περιφερειακή Οδός της Θεσσαλονίκης. Και βέβαια, η συντήρηση και αναβάθμιση του σιδηροδρομικού μας δικτύου».

    Πριν λίγες μέρες, είχαμε άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ. Εκεί είπα κάτι απλό: Ότι δυστυχώς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο, δεν δείξαμε την αναγκαία αλληλεγγύη και ενότητα στην πρώτη φάση διαχείρισης της κρίσης. Ας μην κάνουμε τα ίδια λάθη και στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Και αν όμως η ΕΕ δεν καταλήξει σε ένα ενιαίο πλάνο, εμείς ως Ελλάδα είμαστε σε επαφές με άλλες χώρες κι ετοιμαζόμαστε να λάβουμε δικά μας μέτρα».

    Ο υπουργός Υποδομών τονίζει ότι η Ελλάδα μέχρι τώρα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάτι το οποίο το πέτυχαν όλοι οι Έλληνες μαζί και αναγνωρίζεται διεθνώς, καυτηριάζοντας όμως, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που “βλέπει” τα μέτρα ανεπαρκή.

    «Αν είχε την πολιτική γενναιότητα η αντιπολίτευση να το αναγνωρίσει, θα προσέφερε στον τόπο κι ακόμα περισσότερο στον εαυτό της. Δυστυχώς δεν το κάνει. Να σας πω κάτι; Κακό του κεφαλιού τους… Οι πολίτες έχουν βαρεθεί την πολιτική μικροψυχία, γι’ αυτό και τους γυρίζουν την πλάτη».

    Στο ερώτημα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Κώστας Καραμανλής, επισημαίνει ότι «οι πολίτες ψήφισαν κυβέρνηση μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Δέκα μήνες μετά, όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η αποδοχή της κυβέρνησης έχει μεγαλώσει». Όπως εξηγεί, αυτό συμβαίνει γιατί μια βασική προσδοκία που έχουν οι πολίτες από την κάθε κυβέρνηση, είναι να κρατήσει σωστά το τιμόνι σε μια κρίση. «Επιτέλους, λοιπόν, οι Έλληνες εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους. Αυτή είναι μια κατάκτηση του ελληνικού λαού και δεν πιστεύω ότι χρειάζονται νέες εκλογές για να επιβεβαιωθεί».

    Στη συνέντευξή του εξήρε τις διοικήσεις των φορέων, τους εργαζόμενους και κυρίως τους επιβάτες, για την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα και τη θετική εικόνα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κατά την πρώτη εβδομάδα της άρσης των μέτρων του νέου κορονοϊού, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Δηλώνει πως από αύριο Δευτέρα τα δρομολόγια θα πυκνώσουν και άλλο, και επισημαίνει πως οι επιβάτες ανταποκρίνονται με σοβαρότητα στα νέα μέτρα. «Το σχέδιό μας ως τώρα αποδίδει. Το σύνθημά μας για τα ΜΜΜ είναι μετακινούμαστε με υπευθυνότητα, μένουμε ασφαλείς».

    Σε ερώτηση αν προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει σε αγορά νέων οχημάτων στις συγκοινωνίες, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, τονίζει ότι η κρίση έβαλε σε «μεγεθυντικό φακό αδυναμίες και ελλείψεις. Σε επίπεδο οχημάτων και προσωπικού, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας, της οργάνωσης, της σχέσης με τους επιβάτες…».

    «Για όλα αυτά, ετοιμάζουμε νέο σχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες. Τώρα δίνουμε τη μάχη να πάει μέχρι τέλους καλά το πλάνο επαναλειτουργίας. Στη συνέχεια, θα αξιολογήσουμε ποια νέα στοιχεία μπορεί να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα και ποιες αλλαγές θα προτείνουμε στον Πρωθυπουργό».

    Τέλος, ο κ. Κώστας Καραμανλής, υπενθυμίζει ότι από την ερχόμενη εβδομάδα ξαναρχίζουν τα μαθήματα και οι εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης, με όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας και αναφέρεται στην απόκτηση ψηφιακού διπλώματος.

    «Πλέον, όποιος περνάει τις εξετάσεις, θα λαμβάνει αμέσως, ψηφιακά, το δίπλωμά του. Και θα αρκεί να το δείχνει στο κινητό του. Τέλος οι αναμονές, τέλος η γραφειοκρατία, τέλος η ταλαιπωρία χωρίς λόγο. Αυτό είναι το στίγμα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή την Ελλάδα θέλουμε να φτιάξουμε. Την Ελλάδα που θα προχωρά γρήγορα, σύγχρονα, με τον πολίτη στο επίκεντρο».



    ΣΧΟΛΙΑ