• Πολιτική

    Καναδάς: Ακύρωσε τη συμφωνία με το Χονγκ Κονγκ για αμοιβαίες εκδόσεις καταζητούμενων

    Τζαστίν Τριντό, πρωθυπουργός Καναδά


    Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε ότι η χώρα του ακυρώνει τη συμφωνία με την ημιαυτόνομη κινεζική πόλη – κράτος του Χονγκ Κονγκ, μετά την ψήφιση του νέου νόμου στην Κίνα για την «εθνική ασφάλεια», που θέτει πρακτικά τέλος στην αυτονομία της πρώην βρετανικής αποικίας.

    Ο Καναδάς, επίσης πρώην αποικία της Μεγάλης Βρετανίας, γίνεται έτσι η πρώτη χώρα που αίρει τους δεσμούς σε επίπεδο ασφάλειας με το Χονγκ Κονγκ, μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου από πλευράς του Πεκίνου για τη δικαιοδοσία των κινεζικών αρχών στο εσωτερικό της πόλης – κράτους.

    Ο Τριντό ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγής ευαίσθητου στρατιωτικού εξοπλισμού στο Χονγκ Κονγκ, καθώς και την έκδοση νέας ταξιδιωτικής οδηγίας με αναφορές στις επιπτώσεις της νέας νομοθεσίας, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

    Το Χονγκ Κονγκ διατηρεί συμφωνίες έκδοσης με 30 χώρες και αυτόνομες ημικρατικές οντότητες ανά τον κόσμο, μεταξύ άλλων με τις ΗΠΑ, ευρωπαϊκές χώρες και με την Αυστραλία. «Ο Καναδάς πιστεύει βαθιά στο πλαίσιο μία χώρα, δύο συστήματα», σημείωσε ο Τριντό, αναφερόμενος στο μοντέλο που συμφώνησαν Βρετανία και Κίνα και εφαρμόζεται από το 1997 για τις σχέσεις Πεκίνου – Χονγκ Κονγκ.

    «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις επαφές μεταξύ Καναδά και Χονγκ Κονγκ, ενώ ταυτόχρονα θα υψώνουμε το ανάστημά μας για τον λαό του τελευταίου», κατέληξε ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης.



    ΣΧΟΛΙΑ