• Πολιτική

    Κ. Πιερρακάκης για νέες ταυτότητες: Τέλος τα ΑΦΜ και ΑΜΚΑ- Τι θα γίνει με τα ΚΕΠ

    • NewsRoom
    Στον αέρα η εφαρμογή «Covid Free GR»: Πώς θα μπαίνουμε το καλοκαίρι σε κλειστούς χώρους – Τα 3 χρώματα επαλήθευσης

    Κυριάκος Πιερρακάκης Υπ. Ψηφιακής ΔΙακυβέρνησης


    Στη μορφή, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των νέων ταυτοτήτων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Real News», ο υπουργός αποκάλυψε λεπτομέρειες αναφορικά με τις νέες ταυτότητες.

    Όπως εξήγησε, προβλέπεται η ενσωμάτωση της ψηφιακής υπογραφής για όλους τους πολίτες, η έγχρωμη φωτογραφία και η αναγραφή ενός ενιαίου αριθμού, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ και θα αποτελέσει τον αριθμό που οι πολίτες θα χρησιμοποιούν εφεξής ως αριθμό ταυτοποίησης απέναντι στο κράτος.

    Ο υπουργός σημείωσε, για τον κοινό αυτό αριθμό των νέων ταυτοτήτων, ότι η «απουσία ενός κοινού αριθμού δημιουργεί το εξής πρόβλημα: όταν οι πολίτες χρησιμοποιούν πολλούς αριθμούς, είναι σαν να έχουν πολλά «πρόσωπα» απέναντι στο κράτος, κάτι που δυσχεραίνει ιδιαίτερα την άμεση και ασφαλή ταυτοποίησή τους, αλλά και την παροχή υπηρεσιών».

    Ο κ. Πιερρακάκης, αφού ανέφερε ότι ο σχετικός διαγωνισμός για το έργο των νέων ταυτοτήτων έχει ξεκινήσει από τις 20 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, προσέθεσε πως «το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μετάβασης στον ενιαίο αριθμό ταυτίζεται με εκείνο της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων και οριοθετείται περίπου σε μία διετία από σήμερα».

    Τι θα γίνει με την λειτουργία των ΚΕΠ

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε πως «είναι αδιαπραγμάτευτο ότι τα ΚΕΠ θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους» και μάλιστα προσέθεσε πως «σκοπεύουμε να ενισχύσουμε την αποστολή και το ρόλο τους».

    Παράλληλα, ο υπουργός πρόσθεσε: «Οι στόχοι μας είναι πολλαπλοί και συχνά εξόχως τεχνικοί. Διασυνδέσεις συστημάτων, απλοποιήσεις γραφειοκρατικών διαδικασιών, δημοπρασίες φάσματος –έννοιες όπως αυτές είναι δυσπρόσιτες για τους μη ειδικούς. Όμως το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας είναι ήδη ορατό. Για παράδειγμα, από τον περασμένο μήνα, δεν χρειάζεται να επισκεφθεί ένας πολίτης την εφορία για να δηλώσει ένα γάμο ή ένα διαζύγιο, καθώς τα συστήματα ενημερώνονται αυτόματα. Κάθε μήνα θα προστίθενται τέτοιου τύπου “απλοποιήσεις”».

    Aναφερόμενος, τέλος, στις εξελίξεις αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός τόνισε ότι «οι εθνικές μας θέσεις βρίσκουν συμμάχους σε ευρωπαϊκό, ατλαντικό, αλλά και διεθνές επίπεδο –εν αντιθέσει με τις θέσεις της Τουρκίας». Διευκρίνισε, δε, πως «σε ό,τι αφορά στη Λιβύη είναι σαφές πως η εν λόγω χώρα βρίσκεται στην κορύφωση ενός εμφυλίου πολέμου και, από πλευράς μας, αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για την εξεύρεση λύσης που θα έχει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η επόμενη κυβέρνηση να θεωρήσει αμέσως άκυρη τη συγκεκριμένη «συμφωνία» με την Τουρκία».



    ΣΧΟΛΙΑ