• Πολιτική

    Jean-Claude Juncker: Συναντήσεις κορυφής…σε ανεπίσημα δείπνα by the sea!


    Συναντήσεις με “νόημα” ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις ευρώ, πραγματοποιούν σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών που βρίσκονται στην Ελλάδα από τη Δευτέρα.

    Ηδη ο επικεφαλής του Μηχανισμού Στήριξης ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να μιλήσει το βράδυ στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ.Γιούνκερ δεν παρέλειψε να συναντηθεί και με τον Ελληνα επίτροπο Μετανάστευσης κ.Δημήτρη Αβραμόπουλο, δεχόμενος την πρόσκληση του κ. Αβραμόπουλου για ανεπίσημο γεύμα στη Σαρωνίδα (όπου διατηρεί εξοχική κατοικία ο Ελληνας επίτροπος) παρουσία σημαντικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο πρώην Πρωθυπουργός κ.Αντώνης Σαμαράς. Πάντως, ο κ.Γιούνκερ ερωτηθής για το “καυτό” φθινόπωρο που αναμένει την Ελλάδα, ιδίως σε σχέση με τα εργασιακά θέματα, τόνισε ότι “δεν θα αφήσω την Ελλάδα να καταρρεύσει”, δίνοντας έτσι απάντηση και στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλούμ στην κατηγορία ότι “έχει πολιτικοποιήσει” την Κομισιόν.

    Με αφορμή το συνέδριο του Economist  στο Λαγονήσι, οι εκπρόσωποι του ESM, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Επιτροπής θα βρεθούν “τετ α τετ” με εκπροσώπους της ελληνικής πολιτείας. Έτσι, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Ντέκλαν Κοστέλο, η Ντέλια Βελκουλέσκου και ο επικεφαλής του τμήματος δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΚΤ Φραντσέσκο Ντρούντι θα μιλήσουν το πρωι της Τετάρτης σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας.

    tsakalwtos

    Δεν αποκλείεται στο περιθώριο της παρουσίας τους να έχουν επαφές και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσκαλώτο, προκειμένου να μελετήσουν από κοινού το πρόγραμμα και να προχωρήσουν στις αναγκαίες υπενθυμίσεις.

    Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις του προέδρου της Κομισιόν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, σήμερα. Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

    Εν τω μεταξύ, σήμερα το απόγευμα ο κ. Γιούνκερ θα είναι κεντρικός ομιλητής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), όπου θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

    stournaras-junker

    Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη συνεδριάζει, παρόντος του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει την επανένταξη των ελληνικών τραπεζών στο waiver.

    Η συνέντευξη Γιούνκερ

    “Η Ευρωζώνη δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς την Ελλάδα”, τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό “Euronews”, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα.

    Στη συνέντευξη ο κ. Γιούνκερ, ερωτώμενος σχετικά, αναφέρει ότι κάτι έχει αλλάξει από το καλοκαίρι του 2015 και κανείς δεν υποστηρίζει σοβαρά το Grexit και πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο οι ελληνικές όσο και οι Αρχές της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία, σεβαστή και από τις δύο πλευρές. “Αγωνίστηκα σκληρά για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, κατά την άποψη μου ούτε η ΕΕ ούτε η ζώνη του ευρώ θα είναι πλήρεις χωρίς την Ελλάδα” τονίζει.

    Ο κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι ποτέ δεν είναι ικανοποιημένος με τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων σε καμία από τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι η Ελλάδα κάνει τεράστια προσπάθεια. Εκφράζει, μάλιστα, τον θαυμασμό του για τους Έλληνες, για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις ευθύνες που έχουν επωμιστεί και δηλώνει “περισσότερο ικανοποιημένος από ό,τι νόμιζα ότι θα μπορούσα να είμαι το καλοκαίρι του 2015.

    Σε ερώτηση για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, τονίζει ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και πως οι χώρες που υποδέχονται τους πρόσφυγες, όπως η Ελλάδα, πρέπει να υποστηρίζονται.

    Ως προς τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι αυτή έχει αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, και εκφράζει την ελπίδα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και κυρίως οι Έλληνες και η τουρκική πλευρά να κάνουν τα πάντα για να παραμείνει σε ισχύ.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στη Βρετανία ο κ. Γιούνκερ εκφράζει την ελπίδα ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ, καθώς αν επικρατήσει το Brexit, αυτό θα βλάψει τόσο την ΕΕ όσο και τη Βρετανία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/mesa-se-10-ores-kerdizi-100-ek-evro-o-megalometochos-tis-pireos-ke-tis-alpha-logo-remain/54992



    ΣΧΟΛΙΑ