• Πολιτική

    Ιταλία: Σε περίπτωση εκλογών η συντηρητική παράταξη θα μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση

    Salvini Σαλβίνι

    Ματτέο Σαλβίνι


    Βάσει δημοσκοπικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας Corriere della Sera, αν την περίοδο αυτή προκηρύσσονταν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία, η συντηρητική παράταξη θα μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Πιο αναλυτικά, η πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται ως εξής: Λέγκα 25,5%, κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα 20%, Κίνημα Πέντε Αστέρων 18,1%. Ακολουθούν το υπερσυντηριτικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας, με 16,4%, ενώ η Φόρτσα Ιταλία του Μπερλουσκόνι «πείθει» το 7,7% των ερωτηθέντων και το κεντρώο κόμμα Azione, (Δράση) το 3%. Σύμφωνα με την εταιρία Ipsos, λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά αυτά, η Λέγκα και τα Αδέλφια της Ιταλίας θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών τόσο στην βουλή, όσο και στην γερουσία. Θα ήταν σε θέση να κυβερνήσουν, δηλαδή, χωρίς την αρωγή της Φόρτσα Ιταλία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι αν δεν υπάρχουν «εκπλήξεις», η παρούσα ιταλική νομοθετική περίοδος, ολοκληρώνεται το 2023. Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, στο άμεσο μέλλον είναι πιθανή μια έξωθεν στήριξη ή και συμμετοχή της Φόρτσα Ιταλία στην κυβέρνηση, σε συνεργασία με την κεντροαριστερά. Κάτι που προϋποθέτει, όμως, την αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα, μεγάλου μέρους των υπουργών των Πέντε Αστέρων.



    ΣΧΟΛΙΑ