• Διεθνής πολιτική

    Ιστορική απόφαση: Η Ευρωπαϊκή Ένωση «τιμωρεί» Ουγγαρία για παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων

    • NewsRoom


    Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για την επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων.

    Συγκεκριμένα η απόφαση, η οποία εγκρίθηκε με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελεί μία απόφαση-σταθμός καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του, ενεργοποιείται η διαδικασία του άρθρου 7 κατά κράτους μέλους.

    Η ίδια διαδικασία έχει ενεργοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2017 κατά της Πολωνίας, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το χρονικό της απόφασης

    Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ταξίδεψε στην του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με στόχο να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους Ευρωβουλευτές αντίπαλων πολιτικών ομάδων να καταψηφίσουν την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7 και δεύτερον να διασπάσει την ενότητα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του ΕΚ, μέλος του οποίου είναι και το «Fidesz», το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού.

    Οι περισσότερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τους Φιλελευθέρους Δημοκράτες, τους Σοσιαλδημοκράτες, την Αριστερά και τους Πράσινους, είχαν εξ αρχής ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εμφανιζόταν διαιρεμένο. Ωστόσο η τοποθέτηση του κ. Όρμπαν στην Ολομέλεια του Σώματος, όπου απέφυγε να απαντήσει στις κατηγορίες για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ τον «τιμωρεί» για την άρνησή του να δεχθεί έστω και έναν μόνο πρόσφυγα από την Ελλάδα και την Ιταλία, προκάλεσαν την οργή στελεχών της ίδιας της πολιτικής του ομάδας.

    Τόσο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος εξελέγη με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όσο και ο Καγκελάριος της Αυστρίας Ζεμπάστιαν Κουρτς η χώρα του οποίου ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν και στέλεχος των συντηρητικών Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Μάνφερντ Βέμπερ, «άδειασαν» τον Βίκτορ Όρμπαν. Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε τους Ευρωβουλευτές του κόμματός του να υπερψηφίσουν την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7 κατά της κυβέρνησης Όρμπαν.

    Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο συμμετέχει το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας είναι το μεγαλύτερο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «ελέγχοντας» 218 Ευρωβουλευτές σε σύνολο 751. Μέχρι σήμερα οι ηγέτες του ΕΛΚ έκαναν τα «στραβά μάτια» στις «αποκλίσεις» του Βίκτορ Όρμπαν με σκοπό να διατηρήσουν την ενότητα της πολιτικής τους ομάδας με το σκεπτικό ότι είναι καλύτερο να «κρατήσουμε στην οικογένεια τον Όρμπαν για να ελέγχουμε και να περιορίζουμε τις υπερβολές του».

    Τι είναι το άρθρο 7

    Το άρθρο 7 της συνθήκης της Λισσαβόνας επί της ουσίας είναι ένας μηχανισμός επιβολής κυρώσεων σε χώρα μέλος της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και το προσωρινό πάγωμα στο δικαίωμα ψήφου. Το άρθρο ενεργοποιείται σε περιπτώσεις που μία χώρα μέλος παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές δικαίου.

    Στην περίπτωση της Ουγγαρίας, η Ολλανδία στο υπόμνημα που έχει συνταχθεί κατηγορεί την πολιτική ηγεσία της χώρας πως παραβιάζει θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών της και κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα τόσο στην πολιτική ζωή όσο και στην δικαιοσύνη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ένταση στη Βουλή: Αποχώρησε η ΝΔ από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με καταγγελίες κατά του Νίκου Κοτζια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η κυβέρνηση προτείνει στους Θεσμούς συμβιβασμό για τις συντάξεις – Στο Eurogroup οι τελικές αποφάσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διχασμένος ο Γ. Πατούλης: Το σκέφτεται και για την Περιφέρεια Αττικής



    ΣΧΟΛΙΑ