• Πολιτική

    Ένταση στη Βουλή: Αποχώρησε η ΝΔ από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με καταγγελίες κατά του Νίκου Κοτζια

    • NewsRoom


    Επεισοδιακά επέστρεψε μετά από 16 μήνες η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στη Βουλή. Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από τη συζήτηση, με τον τομεάρχη Εξωτερικών του κόμματος Γιώργο Κουμουτσάκο, να καταγγέλλει πως ο Νίκος Κοτζιάς αρνήθηκε την διεύρυνση της ατζέντα προκειμένου να υπάρξει και ενημέρωση για το Σκοπιανό.

    Η άρνηση του κ. Κοτζιά οδήγησε στην αποχώρησε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, των δύο εκπροσώπων της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου και Γιώργου Σαββαΐδη.

    Οι εκπρόσωποι της ΝΔ τόνισαν πως δεν ήθελαν με την παρουσία τους να νομιμοποιήσουν την πρακτική της κυβέρνησης να αρνείται συστηματικά την ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ δήλωσαν πως σέβονται απόλυτα το θεσμό του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

    «Δεν κάναμε τίποτε άλλο παρά να ζητήσουμε τη διεύρυνση της συζήτησης. Μετά την άρνηση του υπουργού των Εξωτερικών να διευρύνει τη συζήτηση για κρίσιμα εθνικά θέματα σε ένα θεσμό τον οποίο εμείς σεβόμαστε απολύτως, η αξιωματική αντιπολίτευση, η ΝΔ αποφάσισε από την παρούσα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να αποχωρήσει», δήλωσε μετά την αποχώρησή του ο κ. Κουμουτσάκος.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς κατήγγειλε τη ΝΔ για πρωτοφανή πολιτική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «προτιμά να περιορίζεται σε συνεχή καταγγελτικό λόγο».

    «Δυστυχώς, σ’ αυτό το καλό κλίμα δεν ανταποκρίθηκε όπως πάντα η Νέα Δημοκρατία που έχει αποφασίσει να μην συζητά επί θεμάτων τα οποία καλούμεθα να λύσουμε, όπως είναι τα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας και προτιμά να περιορίζεται σε έναν συνεχή καταγγελτικό λόγο», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

    «Από τις 17 Αυγούστου είχε χρόνο προκειμένου είτε να στείλει δικές του σκέψεις είτε να κάνει παρατηρήσεις επί της ημερήσιας διάταξης είτε να προτείνει ακόμη και να αλλάξουμε το θέμα της συνεδρίασης. Δεν το έκανε λέγοντας ψευδώς ότι το έλαβε το έγγραφο της πρόσκλησης μόλις πριν δύο ημέρες, ενώ αποδεικνύεται από την υπογραφή του όπου έχει λάβει ο ίδιος την ημερομηνία που το έχει λάβει, εδώ και σχεδόν ένα μήνα, μόνο και μόνο για να μην τοποθετηθεί πάνω στα θέματα εθνικής ασφαλείας αλλά να ακολουθήσει μία πολιτική που είναι πρωτοφανής για την ελληνική εξωτερική πολιτική», πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ