• Πολιτική

    Υπουργείο Εργασίας: 1.178 ασυνόδευτα παιδιά έχουν εξαφανιστεί


    Σε 4.800 ανέρχονται πλέον τα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν μεταναστεύσει στη χώρα μας, ενώ από αυτά αγνοούνται 1.178, τα οποία βρίσκονται σε επισφαλείς συνθήκες καθώς έφυγαν από τις δομές και τα κέντρα που φιλοξενούνται. Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι στο τετράμηνο διακυβέρνησης της ΝΔ, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι προσφυγικές ροές με τον αριθμό των ατόμων που μεταναστεύουν στη χώρα κάθε μήνα να προσεγγίζει τα 600- 700 άτομα.

    Από το σύνολο των ασυνόδευτων παιδιών, έγινε γνωστό ότι το 43% προέρχεται από το Αφγανιστάν, το 25% από το Πακιστάν και το 9% από τη Συρία. Από αυτά, έως τώρα 1.006 παιδιά ζουν σε ξενώνες, 320 σε ξενοδοχεία, αλλά υπάρχουν και 1.535 που διαβιούν στα κέντρα υποδοχής, χρονικό διάστημα που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει έως και τα δύο έτη… Ακόμη από την καταγραφή φαίνεται ότι το 93% των ανήλικων παιδιών είναι άνω των 14 ετών, ενώ το 94% είναι αγόρια.

    Η κα Μιχαηλίδου τόνισε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν νέες δομές φιλοξενίας για να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να βρουν κατάλληλη στέγη και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Σε αυτό θα πρέπει να συμβάλουν και οι δήμοι, όπως έγινε και στην Κρήτη, όπου θα φιλοξενηθούν 400 ασυνόδευτα παιδιά ισομερώς σε κάθε νομό.

    Οι πέντε δράσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας για να βοηθήσει την στέγαση των ασυνόδευτων παιδιών είναι οι εξής:

    1. Διερεύνηση μέσω του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) της δυνατότητας μετακίνησης όσο το δυνατόν περισσότερων ασυνόδευτων ανηλίκων από τα νησιά στην ενδοχώρα.

    Το υπουργείο Εργασίας συνεργάζεται με το ΕΚΚΑ και τις οργανώσεις που έχουν αναλάβει τη συνοδεία των παιδιών να μετακινηθούν από τα κέντρα κράτησης και τους καταυλισμούς σε χώρους φιλοξενίας.

    2. Αποστολή αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνέχιση της έκτακτης χρηματοδότησης για τη λειτουργία των ξενοδοχείων στα οποία διαμένουν ασυνόδευτοι ανήλικοι.

    Το αρχείο με τίτλο “Strategic Plan For The Accommodation And Care Of Unaccompanied Minors” στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Οκτωβρίου. Το πλάνο περιλαμβάνει όλες τις πτυχές παιδικής προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (διαμερίσματα υποστηριζόμενης διαβίωσης, δομές φιλοξενίας-ξενώνες, ξενοδοχεία και safe zones σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας). Σύμφωνα με την υφυπουργό λόγω, αφενός της αυξημένης ροής υπηκόων τρίτων χωρών αλλά και του πρόχειρα μελετημένου από την προηγούμενη κυβέρνηση πλάνου σταδιακής παύσης λειτουργίας των ξενοδοχείων, περίπου 180 θέσεις έμειναν κενές σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Με αίτημα που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Υπουργείο ζήτησε τη συνέχιση της χρηματοδότησης προκειμένου οι θέσεις στα ξενοδοχεία να αντικατασταθούν σταδιακά από άλλες πιο κατάλληλες μορφές φιλοξενίας, όπως οι ξενώνες. Όπως δήλωσε η Υφυπουργός, η Επιτροπή έκανε δεκτή τη συνέχιση του προγράμματος μέχρι τον Μάρτιο του 2020. H μετακίνηση ανηλίκων έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο εβδομάδων. Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης έχουν τοποθετηθεί 57 παιδιά.

    3. Εντατικοποίηση της συνεργασίας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με σκοπό την επιτάχυνση αξιοποίησης της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις μακροπρόθεσμης φιλοξενίας σε κατάλληλες δομές.

    Σχετικά με την ενέργεια αυτή, η κυρία Μιχαηλίδου δήλωσε ότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου είχε δώσει έμφαση στη δημιουργία θέσεων σε συνεργασία με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Για την αύξηση των θέσεων φιλοξενίας σε κατάλληλες δομές, η Υφυπουργός έχει ξεκινήσει ενημέρωση των δημοτικών αρχών σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους σε επίπεδο δήμων. Ήδη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας 400 θέσεων στο νησί.

    4. Διερεύνηση δυνατότητας αξιοποίησης ακινήτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου με σκοπό τη δημιουργία νέων δομών σε συνεργασία με ενδιαφερόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις με γνώση και εμπειρία σε θέματα παιδικής προστασίας.

    Το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προωθούν την ανακαίνιση τεσσάρων μικρών κτιρίων, προκειμένου να αξιοποιηθούν. Οι ξενώνες που θα δημιουργηθούν θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί τουλάχιστον τρία από τα τέσσερα κτίρια θα είναι έτοιμα προς χρήση πριν το τέλος του χρόνου.

    5. Επιτάχυνση υλοποίησης του σχεδιασμού που υπάρχει για την προώθηση εναλλακτικών μορφών  παιδικής προστασίας, όπως αυτή της αναδοχής.

    Η υφυπουργός έχει στόχο, όπως ανέφερε, την ενίσχυση της συνεργασία της Ελλάδας με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης και μετεγκατάστασης.



    ΣΧΟΛΙΑ